Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

Ja a vezérlő fesz-t az a vezérlő motor fesze akart lenni.[#integet2]

Szalai György

Köszönöm. Egészségedre.
Azt hiszem kezdek már érteni valamit.
Tibor!
Tudnál irni hozzászólást?
Esetleg egy kapcsolás részletet.
Köszönöm.

000000000

Sziasztok! Ez a viszáram diódázás összetett
dolog. Sok minden függ: a hajtásmódtól,
bipoláris vagy unipoláris-e a vezérlő.
A másik fő kérdés: képes-e a végfok pozitív
és negatív áramok kezelésére, vagy csak
egyirányú. Ezeket kellene elsőként megnézni.
Valamint egy szkóppal megnézni a jelalakot,
amikor a jelenség bekövetkezik, és ezt valóban
az optónál is érdmes tesztelni, lehet, hogy már
ott nem megy át a step jel normálisan.

Szalai György

Na utána néztem ennek a szupresszor dióda dolognak a NETen. A kígyó meg a farkába harapott. Majdnem én is. Mit hozott a gugli?
Hobby CNC - Fórum Elektronika Léptetőmotorok vezérlőbeálltások 2005.jún.20.19:18 #302
Köszönöm minden világos. Kezdhettem volna ezzel.

3vv2btrhv

Mégis jo a GOOgle ??

5bzs27u7

Üdv a csapatnak.

Láttam egy érdekes dolgot 'lehet, hogy csak számomra az'. Van egy gép amin léptetők vannak 0,9 fokos lépéssel, és plussz encóder valami 1000 valahanyas felbontással. Mi a fene lenne ez, én eddig úgy tudtam, hogy szervóknál használnak encódert. Így eggyütt egész furcsa, valaki tud ilyen megoldásról?

Szalai György

Megtaláltam a válasz gombot. Már nem hiába keltem fel ma reggel.
Magam is bontottam több olyan berendezést és így szert tettem több olyan léptető motorra, ami gyárilag encoderrel szerelt. Kerestem a választ a kérdésedre, de biztos, hogy rossz helyen, mert eddig nemigen találtam meg. Amire rájöttem az annyi, hogy az encoder fizikai felbontása megegyezik a léptetőmotor felbontásával, vagy egészszámú többszöröse annak.
Létezhet olyan vezérlő, ami a parancsot nem dir/step impulzusok, hanem bináris pozíció értékek formájában kapja. Úgy emlékszem ezen a fórumon szóba került egyszer, hogy van ehhez való szoftver. Akkor pedig vagy a cnc kontroller program kezelheti le az encoder jeleit és számlálhatja előre hátra, meg komparálhatja a kapott pozíció értékkel, vagy maga a motorvezérlő hardver teheti ugyanezt. És itt megállt a tudományom. Kapcsolást még nem láttam effélét, gondolom, ha látnék, sem mennék vele sokra, mert már hardver sem igen létezik szoftver nélkül. (Mindem mikróvezérlős.) Mivel a programozáshoz semmilyen szinten sem konyítok, a 40XXX  családból próbáltam összeállítani egy próba áramkört, de lejárt a Multisim9 szimulátorom trial ideje, meg véget ért a betegállományom, igy abbamaradt a tervezgetés is. De azért továbbra is érdekel a téma. Most figyelek mint a. Lukinyúl?

Szalai György

A válaszgombról még mindég nem tudok valamit, mert nem jön össze úgy mint a többieknek.

000000000

A beírás előt klikk (a válasz gombra) és írni![#smile]

Szalai György

Most talán jó lessz.

Szalai György

Kiváló! Köszönöm.

000000000

ecceru...az encoder alapjan  
megallapithato a lepesvesztes tenye
es mindig tudhato a VALOBAN lelepett pozicio

Mas kerdes, hogy az altalanos hobby sw-eknek van-e encoder bemenetuk....

3vv2btrhv

Sziasztok
beirom másodszor hogy látam magyar léptetömotoros gépet ugy megcsinálva mint a szervo !! de akor sem reagált rá senki szerintem most sem fog !! miért van az hogy bizonyos dolgokrol méj a csönd !!
Tibor

000000000

Ezeknek semmi köze a szervóhoz.
A létetőmotor ugyanis soha nem lesz szervomotor
karakterisztikájú. A szervohajtás pedig szervo
(vagy ilyen jellegű) motor nélkül nem létezik,
mert nincs ami végrehajtsa korrekten, megfelelő
dinamikával a PID szabályzási folyamatokat.
Inkább érdemes úgy hajtani, méretezni a
rendszert, hogy ne legyen lépésvesztés. Ha már
encodert használ valaki a léptetőmotorhoz,
akkor attól olcsóbb, ha szervót használ.