Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

gaben

Korábbi topik folytatása...

Tibi

Üdvözlök mindenkit ezen a fórumon.
Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy a Magi István által kifejlesztett hobby cnc gép működtetéséhez megfelelő-e a SHINANO KENSHI STP-42D201-32 léptetőmotor.
Adatai:
Shinano. Modell Nr.: STP-42D201-32
Step Angle: 1,8  
Voltage: 3,7VDC  
Current/Phase: 1,2A  
Ressistance/Phase: 3,1Ohm  
Inductance/Phase: 4,2mH  
Holding Torque: 2,8Kg-cm  
Valamint, hogy az István által gyártott elektronikával tudom-e ezeket a motorokat működtetni.
Köszönettel!

000000000

Csak a legfontosabbat nem írod le! Tekercs rendszere?

Tibi

Erről a motorról én csak ezeket az adatokat tudom és a neten találtam róla még gyári leírásokat. Sajnos én nem tudom megadni, hogy ebből mi a meghatározó adat. A címet megadom és amennyiben megnézed, úgy hátha többet tudnál meg róla. A motoron látható adatokat leírtam és még annyi, hogy 6 kivezetése van. (SST42D Series)
http://www.pikpower.com/New%20Site/New_pdfs/SKC/SKCnew.pdf
Amennyiben ez így kevés, akkor megköszönöm, hogy megpróbáltál segíteni.
Üdv.  

000000000

Az említett STP-t nem találom benne. Ha 6 kivezetéses akkor nagy valószínüleg 2 fázisú, unipoláris motor ami használható a Vezérlőmmel. De ezt a dolgot egy Ohm mérővel Te is eldöntheted egyszerű méréssel!
A többi adat jó!

Tibi

Köszönöm a segítséged és nemsokára elkészülök a mechanikával, melyeket a Te CD-d alapján készítek. Eddig OK!
Ha elkészülök utána szeretnék venni tőled egy komplett elektronikát. Ezt majd pontosítjuk.
Üdvözlettel: Kapócs Tibor

000000000

j3rx6bsjd

Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Van egy  
"Sigma Instruments model:20-4247td200-f044"
tipusú léptetőmotorom ami 4 tekerccsel rendelkezik 6 kivezetése van és 0.4ohm/tekercs ellenállása van.Az átmérője:105mm,hossza:120mm.

A kérdésem az lenne:Mekkora feszültséget lehet ráengedni egy ekkora motorra és vajon hány amperig lehet elmenni a beállításoknál?

Üdv:Lakatos

000000000

Sajnos ha nem találsz adatot a Netten, akkor csak a kisérlet marad (feltételezem nem szívesen szednéd szét). Ha van rá lehetőséged kapcsolj rá változtatható DC feszültséget, úgy, hogy legalább 2 db féltekercs legyen gerjesztve. Külömböző áramokat beállítva tesztelni kellene a melegedést 1-1h-án keresztül. Ha elérted a kb. 60°-ot, akkor ez a max áram amivel javasolt hajtatni.
Az alapfesze U=I×R és ez alapján a javasolt táp Ut=4×U. A többi finomhangolás dolga.

000000000

A ellenállásából kiindulva elmondható, hogy ez egy alacsony feszültségű, nagy áramú motor. Az ohm törvénybe beírva, már 10V-nál is 25A folyik az egyes tekercseken (az áram a feszültséggel egyenesen arányos).
A feszültség megállapításához elöször az áramot kell kitalálni. Ehhez viszont ki kell nyitnod a motort, és meg kell mérned a tekercselésre használt huzalok keresztmetszetét. Itt van néhány érték, amely a szigetelt vörösréz vezetékek megengedhető terhelésére vonatkozik:
0,5mm² max 7,5A
0,75mm² max 9A
1mm² max 11A
1,5mm² max 14A
2,5mm² max 20A
4mm² max 25A
6mm² max 31A
ha meg van a keresztmetszet meg van az ahoz tartozó maximális áram is, ebből pedig könnyen kiszámítható a maximális feszültség. Ha köztes keresztmetszet méreted van, akkor figyelj arra is, hogy a keresztmetszet/áram nem lineárisan növekszik.

000000000

Lenne itt pár eladó lépetőmotor :

1. IBM unipoláris motor, 35 Ohm/fázis, felfogatás 47mm, tengely 6.35mm, 6 kivezetés 5000FT

2. Astrosyn unipoláris motor, 10 Ohm/fázis, felfogatás 31 mm, 6 kivezetés 4000Ft

3. Epson EM-93 unipoláris motor, 10 Ohm/fázis, felfogatás 31 mm, 6 kivezetés 3000Ft

Minegyik motor 1.8 fok/lépés felbontású.

http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/1.jpg" border=0>http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/1-2.jpg" border=0>
http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/2.jpg" border=0>http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/2-2.jpg
http://members.chello.hu/zoltan.makra/hiv/3.jpg" border=0>

yuagaci9g

Nem ajanlom senkinek, hogy csupan kivancsisagbol szetszedjen egy leptetomotort!
Sajat tapasztalatomat mondom el;
A keptarban az A3 gravirozo motorjairol van szo.
Bontasbol jutottam hozzajuk, de sajna az egyknek tobol levagtak a kivezeteseit.  
Sebaj, gondoltam, egy ekkora cegnel semmi gond,majd kap ujakat.  
A motor oldalan figyelmeztetes volt olvashato, miszerint ne szedd szet,mert romlanak a parameterei.  
Javitas utan a motor mar uresen, kezzel forgatva is erezhetoen gyengebb volt mint az ikertesvere, amit nem szedtem szet. Most ez hajtja az Y tengelyt, es hamarabb lefullad, mint az azonos beallitassal mukodo X motor, pedig azon joval nagyobb a terheles.
Vajon mi ennek a magyarazata? Otlet?

000000000

A régi munkehelyemen az "öreg" szakik mikor szédszedtek egy állandó mágneses motort egyből kersztbe rátettek a mágnesére két villáskulcsot. Én kérdeztem miért? Azt válszolták, hogy az állandó mágnes veszít az erejéből ha nyitvahaggyák az erővonalakat. Ekkor még csak "okosan" bólogattam de nem igazán hittem nekik. Pedik ezek szerint igazuk lehetet...

j3rx6bsjd

Köszi az infot mindenkinek,megpróbálom valahogy leszedni a hátsó pajzsot,talán ha nem húzom ki a forgórészt a helyéről nem lesz baj.

Kristály Árpád

Hallihó mindenkinek!
Uraim aki már szétszedett léptető motort az tudja, hogy igen nehéz jól összerakni, sőt én úgy gondolom célszerszám nélkül igen nehéz a központba visszaállítani, azért fel a fejjel!  
Én egy selejt vagy nemkárérte darabbal kezdeném a szétszedést!
Sok sikert!  
Légyszíves számolj be a tapasztalataidból, az infóból biztos tanulunk, mert:
 "a jó pap is holtig tanul"
Hallihó mindenkinek