Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Részben igaz István munkahelyén lévő öreg szakik állítása is, ezt még 10-en éves koromban ismertem fel, amikor szétszedtem egy mosógépmotort. :) Szétszerelés után nem indult el többet, csak búgott.  
Bizonyára mindenki elött ismert a felmágnesezés folyamata, illetve az ehhez kapcsolódó demagnetizálás. Nos amikor kiszeditek a léptetőmotor forgórészét, az abban lévő állandó mágnes párhuzamos irányban elhalad a motor állórészének vasmagja elött. Ennek eredményeként, maga az állórész is rendelkezni fog egy mágneses mezővel. A motort újra összerakva taszítás fog fellépni a motorban, az azonos pólusok miatt. A taszítás pedig azt eredményezi, hogy alaphelyzetben könnyebb forgatni a motort. Továbbá a gerjesztett vasmagban lévő mágnesesség rontja a gerjesztés hatásfokát. Megoldást jelenthet a váltóáramról történő gerjesztés, amivel többé-kevésbé helyreállítható az alapállapot... ez a folyamat a demagnetizálás (magnófejeknél is alkalmazzák).  

Lakatos: elég leszedned a borítólemezt, és már látod is a tekercset. Ha nem húzod ki a forgórészt, nem lesz gond. Az újabb motorok pedig maguktól beállnak a helyükre, csak szép sorba húzd be a csavarokat... egyszerre mindég csak kicsit húzva az egyes csavarokon.

000000000

Valóban kockázatos a léptetőmotort szétszedni, de leejteni sem érdemes, vajon miért?

000000000

Hali!
A téma nagyon érdekes, ami engem is érdekel.
Szerintem a motorok mind szétszethetö és nem 1-et
már szétszedtem és raktam össze. Persze vannak trükkök az (szétszerelésnél)összerakásnál!! Régi gépiparis tanulmányaim során 3 féle vas van.
1. Tengely nem mágnéses
2. Az állórész magnesezhető
3. Forgórész állandómágnes
Ez szétszerelési tapasztalatom is. Ami ÁRÁT illeti a motoroknak az pontosan a vas speciális értéke. Szerintem. És szerintetek egy menetzárlatos motort ki kell (kb.30.e Ft) dobni? (

000000000

én már jártam úgy,hogy leejtettem léptetőmotort és utána kuka....a forgó részen található porkohászati úton előállított mágneses anyag elég lágy...ha lepattan belőle egy kis darab az még csak hagyján, de ha elreped kettőbe, esetleg több darabba, akkor értelem szerűen az egy mágnesből már 2-3 lesz

000000000

Ez igaz, hogy eltört! De nem azért mert lágy, hanem rideg és az nem ugyan az.

000000000

000000000

Gege!
Jó- jó, ha eltörik a mágnes az baj, de én nem erre gongoltam.  
A helyes megfejtő kap egy leejtett léptetőmotort
[#nyes]

000000000

Én már láttam olyat, hogy egy komolyabb motor adatlapján rajta van a maximális gyorsulás (és lassítás) amit ki kell bírnia. Valahogy szállítani is kell az árut (pakolás, dobálás, rázkódásnak ki van téve ilyenkor is). Felette persze károsodhat, dehogy a vastest, csapágyazás vagy a forgórész, azt nem tudom.

000000000

motyoros!
Lehet, hogy velem van a baj!!, de nem értem a kérdésedet.

000000000

Szia!
A motor tengelye visszintesen mozog könnyen?

000000000

balkari!
Pedig egyszerű. Én csak azt állítom hogy ha a léptető motort leejted vagy inkább földhöz vágod akkor baja lesz, és nem azért mert elferdűl a tengelye, vagy valamilyen mechanikai sérülést szenved. Egyébként ha nem hiszed vágj egyet vagy inkább többet  (mert az egy az nem statisztika) jó erősen földhöz. Ja és lehetőleg új legyen mert azon jobban észleled a változást.  
Üdv:motyoros

yuagaci9g

Neem, kezzel forgatva erzed a polusokat, hat itt gyengebben erzed, konnyebb forgatni.
Kulonben van olyan magyar gyartmanyu leptetomotorom
(Mehanikai Muvek), amiben nincs allando magnes, ez siman forog meglenditve, de ha megtaplalom, bivalyeros.

000000000

Szia!
Van egy sejtésem, mivel fizikailag nem látom a motort. Ez pedig a következő:
ELKÉPZELHETŐ? HOGY aki levágta szét is szedte!
Hiányozhat egy hullámos acél alátét az alsó capágy és a csapágyház között. A leírt jelenséget
tapasztaltam a börzében szereplő EM-93 as motoron. Alátét nélkülérezni érezni akülömbséget.
A jelenség hasonló a nagyob motornál (23LM-C200-03H). Kipróbáltam!! Elektronikán nem...
Még egy érdekes van olyan motor ahol 2 db alátét van. A forgórész tengelyét vizszintes rugalmasan belehet nyomni a motort alja irányába. Én ezt tapasztaltam.
Üdv

000000000

Egyszerűen arról van szó, hogy szétszedéskor megváltoznak a motor mágneses paraméterei. Ez pedig a tengely irányú elmozdulás (szétszedéskor) eredménye, ugyanis az állórész fémrésze felmágneseződik.  
Csak egy példa: van egy olyan ötletes kis eszköz, amivel csavarhúzókat lehet felmágnesezni, hogy könnyen lehesen betenni a csavarokat szűk helyekre. Ezzel az eszközel viszont a mágnesességet újra meg lehet szüntetni, ha arra már nincs szükség. A titok pedig abban van, hogy felmágnesezéskor egyenárammal történik a kütyüben lévő tekercs gerjesztése, viszont a mágnesesség megszűntetésekor váltóáramról történik a tekercsgerjesztés. Szóval miért ne lehetne használni ezt az ötletet itt a léptetőmotorok világában?! Magyarul fogalmazva, ha a motor gerjesztés nélkül könnyen fordul (gyengültek a pólusok) váltóárammal kell gerjeszteni a tekercseket, ami úgymond lenullázza a vasmag mágnesességét.

000000000

Sima valtoaram nem lesz jo szerintem. Csokkeno amplitudoju aram kell. Pl magnoszalagnal a torles allando amplitudoju valtoarammal torteni, de mozgo szalag egyes pontja ahogy tavolodik a fejtol, annal kissebbb a tererosseg. Gondolom motoroknal is hasonloan kell eljarni, tehat a lemagnesezo aram amplitudojat csokkenteni fokozatosan csokkenteni kell.