Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Én nem vagyok ebben olyan biztos... Az biztos, hogy a Sanyo nagyobb lépésszámra képes (tehát a felső sebességtartományban nagyobb nyomatékot ad le).

j3rx6bsjd

Ha főleg alumíniumot szeretnék megmunkálni,melyiket érdemes választani?
Nekem a robotron szimpatikus,mert 3-as emelkedésű orsókat fogok használni.És így mm-es osztásnál is egész lépésszámokat kapok.
Mi a véleményetek?

000000000

Hali Lakatos!
Azt hittem ezt csak egy találóskérdésnek szántad, hogy feldobd ezt a topikot, de ha már ez egy valós kérdés, és nyerni sem lehet semmit akkor szerintem nehéz eldönteni melyik az erősebb csak a feszültég és áram adatokból.Pl egy 2,2 N.m es tartónyomatékkal bíró  Oriental Motor által gyártott VEXTRA márkajelű motorra 3.4V 2,8A van ÍRVA, de a mellékelt karakterisztika szerint 24V 3.18A nél 2.5N.m  a nyomatéka de csak alacsony fordulaton (100 ford/min -ig) Ugyanez a cég a márkavédelem miatt kijelenti, hogy a 2 évnél öregebb raktáron lévő motorokat bezúzza. Gondolom nem jószántukból és nem is azért mert a csapágyban megöregedett a zsír. A Robotron motorok 16 évnél nem lehetnek fiatalabbak.Persze ettől még kis fogásokra gravírozásra jó lehet a Robotron is. Az SPA 42/100 as Robotron 14N.cm nyomatékú, az 56/60 as sem lehet több kb:0.4 N.m -nél. Egy vadi új 0.7 N.m -es motor 15ezer ft. Jól meg kell gondolni.

j3rx6bsjd

István?Neked mi a meglátásod a dologról?Milyen tapasztalataid vannak?
Egy biztos,újjat egyenlőre nem veszek,mert egy másik project nagyon szívja a zsebemet.

f6kuxbs9f

Sziasztok!

Én most vettem a német ebay-n új, de két évnél régebben elfeküdt Vexta motort, olyan 1,3 Nm-est. 23 euróba került, bankköltséggel és szállítással együtt sem érte el a 40-et, ami ugye 10 eFt.
Lehet érdekes dolgokat vadászni.

000000000

Köszi az infót, pont valami hasonló kéne nekem is 2drb, megyek körülnézek az ebay-on.

000000000

Halál biztos dolgokat nem tudok mondani sajnos, de a tapasztalatom szerint egy SPA52/60-as motor alacsony lépésszám melllett (pl. 100 Step/sec) kb felér egy 1.3V-os 1.1A-es motorral (de ez csak erősen saccolt dolog). Viszont nagyobb lépésszám mellett már a Japán motorok messze verik, és ne felejtsük el a Japán 1.8°-os (vagy 0.9°)!
Nem lehet közvetlen összefüggést meg állapítani a feszültség×áram és a leadott nyomatékok között! Nagyon, de nagyon típusfüggő!

j3rx6bsjd

Azt tényleg sikerült kifognod!
Én az encodereket vettem onnan,4db-ot 9000Ft-ért
Zsír új 360 imp/ford.Majd szétnézek lehet,hogy szánok rá egy kis pénzt és veszek újjat.

000000000

Mindíg vitatéma az, hogy egy adott motor milyen erős mekkora a nyomatéka, ezt a felirata alapján nehéz megítélni, főleg ha már adatlap sincs róla. Mostanába több gyártó prospektusait böngészgettem és észrevettem egy összefüggést. Mintha a súly és a N.m között egyenlőség állna fent. Az 1 kgr tömegű motorok javarészt 1 N.m- körül vannak. Persze ehez nem kell sok ész-- a  nagyobb nehezebb motorok erősebbek.  De saccoláshoz ez jó talán elég is. Ezek szerint az 5.1 VA -es sanyó denki hasonló nyomatékú mint a robotron, mindkettő 1/2 kg. Na most lehet röhögni!

j3rx6bsjd

Saccoláshoz ennyi tényleg elég,de amikor választani kell,akkor nem olyan egyszerű a kérdés.Én igazából tapasztalatok után érdeklődöm,nem kimondottan számszerű adatra.
Ha esetleg volna valaki aki már mind a kétfajtát letesztelte,megírhatná az észrevételeit.
Sok görcsölést és méricskélést megspórolnék.

ncxe0hdha

Hallihó mindenkinek!
Igen, szerintem nyilvánvaló, hogy a tömegnek is van összefügése. Én azt tapasztaltam, hogy kb. két egyforma elektromos paraméretü motorok között nagy szerepe van a motor hasznos vasmag szélességnek, mert ennek nagyobb a nyomatéka pl.: Vexta motoroknál tapasztaltam.
Hallihó!

000000000

Ezt csak én is megerősíteni tudom! Nálam eléggé sok féle motor megfordult és én is megállapítottam, hogy a vasmag "hasznos" hossza (az-az a pólushosz) alapjában minősíti a motort! Minnél hosszab annál erősebb. De ez igaz az armatúra átmérőjére is. Teljesen azonos villamos paraméterű (áram, feszültség) motorok között is vannak kicsi és viszonylag óriási méretüek, és egyértelmü volt, hogy a nagyobb erősebb is!

j3rx6bsjd

Akkor tehát érdemesebb a japán motort választani?
A japán motornak nagyobb a lépésszáma,de az egy lépésre jutó elmozdulása így kisebb,ha ugyanazt a mechanikát alkalmazom a japán motor erősebb az egyformán megemelt,magasabb fordulaton?
Bocs,ha kreténnek tünök,de már nem tudom jobban körülírni,hogy mit akarok kérdezni.

000000000

Azt hiszem értem mit akarsz kérdezni [#rolleyes] és a válasz igen.

000000000

Csak egy tapasztalat az alu maráshoz: Gyári gép, x-y tengelyen kb 2.5x akkora geometriai méretű motorokkal mint a robotron ill. a sanyó, 4mm-es  kétélű szármaróval 0.1..0.2mm fogásmélységgel gyönyörűen dolgozik, 0.3 feletti mélységnél elkezd rezonálni, a motorok még lépést nem veszítenek de a felület már nem megfelelő. Kis motoroknál ez a rezonancia valószinű hamarabb bekövetkezik.