Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

És a nagy erőségű állandómágnest porkohászati úton sajtolod? :-)

t334wehtf

Nekem válaszolt a levelemre, még kérdezte, hogy akkor melyik érdekelne, milyen paraméterekkel, és akkor ír árajánlatot...

000000000

Ha majd nem lesz titok, esetleg megosztanád velünk is? Kíváncsi lennék rá (és arra is, hogy tényleg kapható e ha kellene?)!

t334wehtf

000000000

Én valahogy nem igazán hiszek a "házi készítésű" léptetőmotorban, bár valóban sokmindent lehet házilag készíteni pl.:ismert a házikenyér,házipálinka, házilag még házat is lehet csinálni , sőt még gyereket is, de a léptetőmotor szerintem nem az a műfaj, hogy van öt percem és gyorsan összedobok eggyet. Hacsak a forgórész nézzük már ezer a gond. Megfelelő Si tartalmú trafólemez kiválasztása,beszerzése, sorjamentes kivágása(kivágószerszám legyártása)-- a CNC kivágás felejthető---az összeszerelése sem semmi a tengellyel, csapággyal és akkor még az állandó mágnesről nem beszéltünk ami a mai motoroknál asziszem neodimium-vas bór mágnesből van aminek a porkohászati legyártása a megfelelő geometriára szintén egy tudomány. Ha valaki mégis jól működő léptetőmotort gyárt otthon a konyhaasztal sarkán akkor én mélyen megemelem előtte a kalapom.

000000000

Sziasztok!
Én is leveleztem a [barátunkal] lépteőmotor ügyben, választ kaptam, de csak anyi hogy még nemtud, vagy nem akar, árat mondani semilyen  
motorra....!!!

Egyébként a motorjai ....nyomatéka.........kérdés!!!

000000000

Sziasztok.

Először is kezdenék egy rövid ismerkedéssel. 17 éves Miskolci fiu vagyok. Imádok gravírozni de eddig sajnos csak kézzel volt rá alkalmam. Rengeteget időmet töltöttem el vele. Már lassan 1 éve a fejembe vettem ,hogy építek egy CNC gépet. És nemrégen szereztem 5 db Léptetőmotort. Szeretném kideríteni róluk ,hogy nem-e fingott be valamelyik közüllük. Namármost 6 kivezetése van a motoroknak és a következő paramtérekkel bírnak:

Step-Syn (Sanyo Denkin)
DC 3.9V
1.35A
1.8Deg/Step (200 lépés)
Type 103-771-1242

Szépen szabályosan 6 vezeték jön ki belőle (gondolom ezek szerint Unipoláris kivezetésű)
Narancssárga,Piros,Fehér,Fekete,Kék,Sárga

Szeretném megkérdezni ,hogy melyikre milyen feszültséget adjak ,hogy a motor legalább megmoccanjon? Vagy hogyan derítsem ki azt ,hogy még egyálltalán működnek-e?

A másik ,hogy mennyire jók ezek a motorok? Sajnos ezen a téren nem vagyok otthonos azért kérem a ti tanácsotokat. A másik meg ,hogy a szerkezeten kívül mire lenne szükségem még az elkészítésre? Gondolok itt a Profi1 Vezérlőre stb stb..

Köszi a helpet!

ncxe0hdha

Hallihó Mindenkinek!
Lehet, hogy én jutottam legmesszebb léptetőmotoros barátunkal?
Én már személyes találkozó lehetőségét is kértem, a vége, hogy  valahol Óbudán lehetségesnek találta. Ezek útán felajánlottam, hogy szívesen látom nálam Leányfalun, sőt nem titkoltam, hogy elektrolakatos az eredeti szakmám és szívesen segítenék akár bedolgozás formájában is!
Na ettől a perctől lefagyot az egész!
Miútán a forgórész megoldás felől érdeklőttem, s ajáltam, hogy tudok cégeket akik, valamilyen technikával képesek ilyet csinálni, na erre már végkép nem kaptam választ. Hát ennyi!

000000000

Nekem nem tud valaki véletlenül segíteni? Mail címemre is szivesen várok segítséget.. Nem sikerült sajnos rájönnöm még mindig ,hogy most mit hova kellene kötnöm.

000000000

Jaj tényleg megint egy kezdő kérdés. Ugye a motorra 3.9V van ráírva. Namármost pontosan annyi áram kell neki ,vagy lehet többet is meg kevesebbet is neki adni? És ha a motor áramot kap akkor lép egy lépést és utána a következő áramig abban a pozícióban marad? Sajnos nem értem ezeknek a motoroknak az elvi dolgait.. Köszike a segítséget!

000000000

Szia Atesz!
Tudjuk, hogy kezdő vagy, de azért olvasni tudsz ugye? A villamos kapcsolási rajzokat ismered alapszinten? A motor bekötésedre a választ a Léptetőmotorok menü végén megtalálod rajz formályában (van néhány tekecsrajz és alapgerjesztési rajzok). Nézegess szét ott is egy kicsit!
Természetesen a léptetőmotor egészlépéses pozícióban marad gerjesztés nélkül is, de nem ellenőrzött erővel (akár milyen is lehet), ezért pozícióban tartani is gerjesztéssel kell (célszerü csökkentett árammal)!
A motorok névleges áram mellett melegszenek elviselhető szintig, ezért az árammal max eddig érdemes menni. A rákapcsolt feszültség a motor álló helyzetében sima DC fesz. mellett pontosan akkora legyen mint a tekercs ellenállása×tekercs névleges árama (ezek rá vannak írva legtöbbször), de léptetés esetén az induktivitásuk miatt emelni érdemes a tekercsfeszültséget, hogy a névleges áramot minnél jobban tartani tudjuk (ha nem így teszel, esik a nyomatéka rohamosan).

000000000

Huhh... Basszus :D Köszönöm a segítséget. Amúgy már néztem a leírásokat a Léptetőmotoroknál de eddig nem bírtam megérteni a dolgokat.. :S Azért kérdeztem hogy mit tegyek. Bocsánat ha valami rosszat kérdeztem.

000000000

Szia hány darab motorodvan?
Véletlemül három darabot nemadnál el?

000000000

Tramp : Sajnos nem eladoak. CNC gephez kellenek es tulajdonkeppen nem az enyem (hasznalhatom oket de mivel nem en bontottam ezert nem is adhatom el oket) Pont 3 db motorom van.