Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

mutz8958e

Hát így néz ki a Berger :

Üdv.

000000000

khmmm, hát azt hittem, hogy ezek azok a nagy darabok amik a pdf-ben voltak.

Én sem találtam semmi infót ezekrôl.

Ha érdekel akkor tudok adni 3 db egyforma unipoláris vagy bipoláris motort ami bármelyik cnc vezérlôhöz kapcsolható.

zsolt

mutz8958e

Szia!

Köszönöm az ajánlatot, de még nem döntöttem a motorok ügyében.

Közben István motor készletét böngészve látom, hogy van az ajánlatában 5 fázisú motor. / 46 -so kóddal /.

Remélem, tud vmi bíztatót!
A 0,72 / 0,36 lépésszög miatt is...

000000000

ok, nekem mind1, végsô soron meglévô motorjaimmal könnyebben meg tudom oldani a meghajtást, ez az 5 fázis inkább különlegessége miatt érdekelt volna.

zsolt

000000000

Erről a motorról szeretnék információt, de nem találtam a sanyo honlapján. Adatok:

STEP-SYN
Type: 103G770-0163
5.1V
1A
1.8deg/step

f6kuxbs9f

Sziasztok!

A pwm managerrel probalgattam kb. 100 impulzus/sec sebesseggel a leptetomotorjaimat, ellenoriztem a bekotesuket.  
A rakapcsolt motor perceken belul kozelitette a kezzel mar nem megfoghato homersekletet. Ez termeszetes jelenseg? A pwm manager esetleg telibe adja ra a tapot, nem chopperel? Ha Mach2-vel hajtom, varhato, hogy csokken a melegedes?
A motor Vexta 5,4 V, 1,5 A, a pufferelkon uresjaratban 21 V van, ami egy motor terhelesevel sem csokkenhet erdemleges mertekben, a tap legalabb5 A-t tud.

Koszi a valaszokat.

000000000

Nem. a Vezérlő nincs ráhangolva a motorodhoz! T1-et beállítottad? Mérjél áramot majd a motorral sorbakötve! Ilyen táp/motor fesz arány mellett kb. T1=5..10 !!!
Olvad el a Motor tuningot!

f6kuxbs9f

Köszi a választ, még csak első próba volt, most fogok jobban elmélyedni benne.

000000000

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kérni erről a motorról!

http://www.nanotec.com/page_zweiphasen_st5709_en.html

ezen belűl ST5709S1208 1.06 Nm .Viszonylag elfogadható az ára.Kb.: 14 ezer a farnell-nél (A ST5709L1108-B kb.: 21 ezer 1.91 Nm).500X500-as munkaterületű gépet építenék vele.Csapágyazott görgökkel.

000000000

Szerintem megfelelő, de ilyen motorok nekem is vannak fele ennyiért, sőt...
Persze használtak és "csak" 1.8°-osak.

000000000

Sokszor figyelem, hogy milyen bivaly motorokkal építkeztek.
Kísérletképpen készítettem egy 3:1 áttételû meghajtást, és erre egy kb. 0.3Nm-es motor tettem.
Namost az orsón lévô anyát próbáltam visszafogni, hogy ne tudjon elmozdulni, de kb. akkora erôt kellett kifejtenem, mint egy vasipari marógépen amikor 1mm-es fogással neki esek egy vastömbnek...
Szóval télleg nem értem miért kell egy rakat pénzt költeni arra amire szinte semmi szükség sincs.

zsolt

zfhr4a9ei

Üdv!

A helyzet az, hogy én is 3:1 (~2.8:1) körüli áttételaránnyal építettem ki a dolgot, pici motorokkal. Mindamellett hogy a pontosságot is növeli nem csak a nyomatékot, van azért hátránya is: A motor egy megadott fordulat fölé nem nagyon pörgethető, és többségében így 3x-os megmunkális időt jelenthet az áttételezés (ha csak gyorspoziccionálásnál pörögnek maximumon, akkor is rengeteg időmegtakarítás lehet). Bár hobby gépekről van szó , adott esetben lehet mégsem mindegy, hogy 1 vagy 3 óra alatt produkálja ugyanaz a gépezet...  
A "termelékenység" szó a válasz arra, amit nem értessz :).  
Az erős motorból könnyebb többet kihozni.

Tamás

000000000

tudom, mindenki a sebességgel tör elô, ezt én értem is, ne de ezért képes kifizetni 20-30e ft-ot... ?
inkább párhuzamosan teszek 3 motort ha kell...., mint hogy megvegyem darabját 15-20e ft körül...
bár igaz könnyen beszélek én akinek van 30egynéhány db egyforma motorja :)

zsolt

zfhr4a9ei

Hát az az igazság, hogy nem mindenki. Nekem is van egy reklámszatyornyi bontott motor, a legkülönfélébbekig. A szebb StepSyn példányokat viszont szebb napokra tartogatom és nem építettem be jelenlegi konstrukcióba. Érezni azért, hogy csak "tipeg". Valahol mindegy is, mivel a gép eleve dolgozik helyettem, ha gyorsan, ha lassan, de teszi a dolgát :)  
De pl. KCam esetében fontos kiemelni (lásd a leírást a lapon), hogy 90-100% körüli prociidőt igényel, és addig a computert se nagyon tudom másra használni.

Lepörgött egy másik szálon a DC szervó esete is - mint alternatíva, a párhuzamba szerelés mellé. Egy kicsit más jellegű többletmunkával sem feltétlen kell tízezreket a léptetőmotorra költeni. (~önindító motor... :) De a szervóhoz meg a vezérlés van relatíve sokba.  
Node ez már télleg a másik topik :).

Tamás

zfhr4a9ei

Picit máshogy is meg lehet közelíteni ezt a költség dolgot. Gondolj arra, hogy van aki tizmilliókat képes komplett megmunkálórendszer(ek)re költeni. De tény az is, hogy azt készen kapja, és vajmi kicsi rizikófaktort vállal fel úgy. Mig ha maga építgeti össze a dolgokat...