Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Hát ha legalább a tekercs ellenállását kiméred, akkor össze lehetne hasonlítani vele (de ez persze nem sok minden)!

3smbkb69

Azt majd más,nem értek a lovakhoz.:)
Bár azt megtudtam,hogy forgótárcsás nyerőgépekhez használják,erős a gyanúm,hogy minebea gyártmány,bár azt nem tudom(nem merem biztosra venni)hogy bi vagy unipoláris motor. 5 vezeték jön ki belőle,2 piros 2 zőld 1 fehér.(Ha bipoláris az nem is fog menni a porfi1-el igaz?)

000000000

Hát igen!
Legaláb a tekercsrendszert kéne tisztázni...

j3rx6bsjd

Hali mindenkinek!
Érdekelne,hogy vesztek-e valamit a biporális feltéttel és ha igen akkor mit?
Ha jól tudom a feltét használatával az unipolár motor bipolárisan használva valamennyivel nagyobb nyomatékot ad le.

000000000

Igen vesztesz, bipoláris üzemben nincs lehetőséged féllépésre.

000000000

Ezt ki mondta?!
Ez nem igaz! Miért ne lehetne?
A félléptetés a két tekercs egyidejü gerjesztése ami bipolárisan sem gond. Független hidakról van szó, amit egyszerre is lehet vezérelni meg külön-külön is!
egyetlen dolgot veszítesz a bipoláris feltéttel:
a motorok nagysebességű futásánál jelentkező induktív visszahatást a híd a diódák miatt jobban fékezi, ezért a max sebessége a bipoláris motornak kissebb mint egy unipoláris motornak, viszont a nyomatéka nagyobb. Unipoláris motornál a supressor diódák küszöbszintje határozza meg a max sebességnél fellépő elnyeletésből adódó motorfék erősségét ami pl. a Profi1-es emeltfeszültségű Vezérlőnél 100V felett jelentkezik, míg a bipoláris feltétnél a sima diódák nyitó irányú vezérlése miatt már a motortápfesz felett egyből jelentkezik!
Szóval elméletileg az unipoláris vezérlésnél nagyobb max. sebességet lehet elérni, de relatíve kisebb nyomaték mellett.

000000000

Hello!

Szeretnék építeni egy gépet( kb olyat mint a 14-es mechanika), de még kezdő vagyok tud valaki valamit erről a motorról ( sanyo denki 103-771-1242). Érdemes vele építeni mekkora lehet a nyomatéka?

köszi.

000000000

Igen! Nézd meg itt:
Rejtett adatbázis.
15. motor
A készlet és árr nem érvényes!
Jó motor, kb. 0.4 - 0.6 Nm-es lehet.

000000000

Köszönöm az információt. Szerinted mennyiért érdemes megvennem max? A Robotron SPA 52/60-5682 sokkal gyengébb? Mert ilyenem van de attól tartok az gyenge lenne.

000000000

Az SPA 52/60 picit gyengébb, lassabb, és durvább a felbontása (6°-os).
Kisérletnek és sokszor elég az SPA is, de a Japán komolyabb.

000000000

Köszi, szerinted először csináljam meg az NDK motorral és majd ha jól működik vegyek komolyabb motort.

000000000

Lehet így is, ez a biztonságos de több munka (lehet, hogy elég oda az NDK is).

000000000

Kérdés :

Adott két különböző típusjelzésű léptetőmotor egy gyártótól. Mindkettő motor paraméterei kis különbségekkel megegyeznek. 2.1 Nm tartónyomatékú mindkettő. A különbség a rotor inercia paraméterben van , egyiknek 0.84, másiknak 1.45, Az ár 50% nagyobb az utóbbi motor javára. A kérdésem az, hogy mit befolyásolhat nagy mértékben ez a praméter ennyi pénzért ?

000000000

na lehet hogy hülyeség...
szvsz ez a forgórész elektromágnes ellenállása, hogy ez pontosan mit takar, illetve miben és mennyiben befolyásolja a motor működését arról fogalmam sincs [#confused]
az árból itélve minél nagyobb a szám annál drágább és annál jobb? az már más tészta, hogy az átlag felhasználót egy átlag cnc gép építésekor mennyire érinti ez a problema. ha engem kérdezel és az olcsóbbra szavazok.
Na ha valaki tudja, hogy mi ez pontosan az jó lenne, ha megírná, mert engem is elkezdett izgatni ez a kérdés (utálom ha egy kérdés izgat) [#vigyor2]

000000000

Beszéltem egy szakmérnökkel. Szerinte a nagyobb rotorinercia érték lehetővé teszi, hogy magasabb fordulatszámon kezdjen csökkeni a forgatónyomatékunk. Számszerűen : az olcsóbbik motor nyomatéka 300f/min után meredeken hanyatlik, a drágábbiknál pedig 800 f/min forulat után. Tehát : az átlag felhasználót pl. előtolási sebesség max. értékének meghatározásában érintheti a dolog. (pl. ha valaki faiparban dolgozik, feltehetően nagyobb előtolással magy előre az anyagban)