Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

A lenyeget leirtad, hogy alkalmatlanok. Koszi! Akkor keresek tovabb...

000000000

Hali!

Megint olyanom van, hogy irok egy rovidebb konyvet ide a forumba! :) Ezuttal a mai tapasztalataimat irom le.

Valamikor reges regen tamadt egy 5letem, hogy milyen jo lenne ha a CNC vezerlot soros porton keresztul lehetne vezerelni. Elso nekifutasra az volt az 5letem, hogy soros porton a tengelynek megfelelo betut kuldom es o azt a tengelyt lepteti. 'X' vagy 'x' pedig azt mondana meg, hogy merre. Ez nagyon egyszerunek is tudnt, egeszen addig amig neki nem lattam a megvalositasanak. Elso problema amit meg kellet oldani, az az hogy ferde vonalat tudjak hozni. Masik topickban leirtam, es van is link hozza. Az oldalamra hamarosan kikerul a vegso program. Masodik problema a sebesseg lett. Az operacios rendszer hatranya, hogy nem lehet rendesen idoziteni. Sehogy sem lehet megoldani (windows), hogy a lepesek kozti idot finoman lehessen szabalyozni. Ebbol fakad, hogy a motort nem lehet teljes fordulatszamon jaratni. DOS-ra meg nincs kedvem visszaterni emiatt. Sajnos ez a problema legyozhetetlennek tunik. Illetve nyilvan megoldhato, de a raforditott munkat inkabb egy masik rendszer kiprobalasara forditom.

Tamadt egy 5letem, hogy sokkal jobb lenne ha a PIC-vegezni a lepesek feldolgozasat. Kapna egy csomagot. Pl: SX0123Y0123Y0123  Ennek alapjan a PIC elvegezni a leptetest. Elonye, hogy PIC-el nagyszeruen lehet idoziteni. Kikuszobolte az elozo megoldas problemajat. Kandon a CNC gep, igy elofogadhato sebesseggel mukodik.  
Ahol most tart a projekt: A megoldas mukodik, a PC-n futo szoftvert hozza kell igazitani es kesz is lenne.  

Ha lesz forraskod akkor azonnal felteszem az oldalamra.

f6kuxbs9f

Szia Kyrk!

"Tamadt egy 5letem, hogy sokkal jobb lenne ha a PIC-vegezni a lepesek feldolgozasat. Kapna egy csomagot. Pl: SX0123Y0123Y0123 Ennek alapjan a PIC elvegezni a leptetest. Elonye, hogy PIC-el nagyszeruen lehet idoziteni."
Fejlesztesi otletek (remelem van meg libad :-)  
- lekuldeni az egesz kodot memoriaba, es off-line feldolgoztatni a geppel. (Kell ra egy vesz-leallito gomb, aminek megnyomasakor azonnal leall, es utana visszaolvashato belole, hol is tartott. Igy ha a munkadarab meg ep, lehet folytatni.)

- az egesz kap egy ethernet portot, igy a gep, amin az adatok elokesziteset vegezted, lehet mashol is, vagy akar tobb geprol is lehet ra adatot kuldeni.

Eldugulok, mielott legyilkolsz :-))

000000000

Hali!

Az ethernet 5let tetszik. Lehet hogy beletervezem a keszulo CNC vezerlombe.

Az offline feldolgozas is tetszik! Sajnos a kandoban elvo vezerlon nincs eeprom. Igy ez is varatni fog magara.

Mindenesetre tovabbgondolasnak tokeltes! Ha a mostani rendszer tokeletes lesz akkor ez lesz majd a kovetkezo lepes. Gyanitom, hogy a vegen mar nem lesz eleg egy PIC. Esetleg FPGA-val megturbozva a dolog :)

000000000

Es amit elfelejtettem. Koszi az 5letet! :)

f6kuxbs9f

Szivesen, otletekkel mindig igen jol allok :-)

j3rx6bsjd

Szia Kyrk!
Jártas vagy a soros porton müködő szoftverek lelki világában,zegzugos bugyraiban?

Akadt némi probléma,amit idő és egyéb problémák miatt nem tudunk megoldani.
Tudnál segíteni?
Egy progit kéne egy vezérlőhöz igazítani.Az eredeti forráskód megvan.A soros porti protokollon kéne módosítani.

000000000

Hali!

Kuld el es megnezem mit tehetek. Ha belefer az idombe akkor jelzek, hogy meg tudom csinalni, ha meg nem fer bele akkor meg ertelemszeruen jelzek, hogy nem tudom megcsinalni. Reszleteket ide: kyrk@villamvadasz.hu

t334wehtf

Sziasztok!

Na erre varjatok gombot!!!!

http://dbudai.fpn.hu/_dwad_/frameset.php?path=http://dbudai.fpn.hu/index_elemei/motorok.htm" TARGET=_fnew>Házi készítésű léptetőmotorok!!!!!!!!!!!!

Méretei alapján bődületes nyomatéka lehet.

http://dbudai.fpn.hu/index_elemei/kepek/1-11.jpg" border=0>
http://dbudai.fpn.hu/index_elemei/kepek/1-4.jpg" border=0>

000000000

Próbálj egyet szerezni belőlük (lépésszög?)!

t334wehtf

Már jeleztem neki, hogy árajánlattól függően érdekelne 3 db 120×120 felfogatású (a legkissebb) 120lépés/fordulatos moci. (A vezérlődet hány amperig lehet terhelni???) Egyébként 36-200 lépés/fordulatig tud tekercselni.

000000000

6A/fázisig nagy biztonsággal hűtés mellett (ügyelj, hogy unipoláris legyen a tekercselése)!

000000000

Sziasztok!  
Probáltam szerezni ezekböl a házi motorokbol, de semmi esély. Kb fél éve irtam az emberkének. Az első levelemre még volt válasz aztán többszöri probálkozásom is kudarcba fulladt. Azt irta hogy eladásrol szó sem lehet csak bedolgozás vagy hasonló dolgokért lehet nyélbeütni az üzletet. Ezen felbuzdulva irtam neki ismét hogy a forgorészek lemezeinek legyártását vállalom és a tekrecselést is megoldhatjuk. Erre a levelemre csak a visszaigazolás jött meg és mai napig várom a válaszát. Röviden ennyi.

000000000

Kb. nekem is hasonlóak a tapasztalataim (én is próbálkoztam vele, sikertelenül).

000000000

Már én is gondolkoztam hogy gyártok motorokat de kellene DXF formátumban a forgó és az állorész lemezeinek méretei. Cnc stancon percenkénti 800 ütés mellet pikk pakk legyártok párat :)