Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Motoros

Vexta motornak a karakterisztikája szeint pl a 8 Nm-es motor a névl nyomatékot 100 ford/perc-ig tudja, efelett meredeken esik. 300-as fordulatnál már csak 4Nm
Úgyhogy ez renben van így. Ez ilyen

Motoros

Ezért is lehet duplán csodálkozni az itt időnként előadott nagyméretű "száguldozó" gépeken. A 6-8 Nm-es motorok csak cammognak /100-200ford/perc/ tehát ha nagy utazó sebességet akarok akkor valamiféle többszörös gyorsító áttételre van szükség. Akkor viszont a felbontás veszett oda a fél meg egészlépéses vezérlőkkel.

000000000

Igen itt van jelentősége a mirostepnek.

bmejdz9nu

Hát igen...ekkor ez "kötelező"...

De akkor meg 10-15-20-as emelkedésű golyósorsó kellene...
vagy fogaszíjas áttétel... ráadásul felfelé konvertálással... ami szerintem hiba lehetőséget hordoz magában...
A képtáramban ahogy elnéztem a képeket... nem sok ilyen megoldás van...
Lefelé konvertálni a forgást sokkal egyszerűbb és biztosabb és erre sok jó megoldás is van...
Pl. PlanetDrive... abból 1/3-as... ezt használják a szervórendszereknél... Nema34-Nema34 mindkét fele... fix & fertig házban is van)
...ez majdnem olyan pontos mint a HarmonicDrive... de a HD-t csak 50-200-as áttétellel létezik... Persze a fordulatszám lefelé konvertálásnál... a bordásszíj is jobban működhet...

fs9s63xkf

Én is tesztelgettem egy kicsit... Egy "*** kínai" Nema34 6.4Nm-es motorral próbálkoztam.
Bipoláris, párhuzamos, 60 V :
Megfelelő gyorsítással 5500 ford/perccel gond nélkül forog és kézzel 2000 körüli fordulatig nem lehet lefogni, ha ráraktam egy kisebb tokmányt olyan 800 fölött lehetett csak.

bmejdz9nu

jól írtad 5500 ford/perc...2000ford/perc ez 10-20x mint amit mi tudtunk... és nem az a baj, hogy erejét veszti... hanem megáll...

fs9s63xkf

jól :) a Mach3 is azt mondta, a digitális ford. mérő is és ránézésre sem lehet összetéveszteni az 500 az 5000-el ...

bmejdz9nu

Na ez az egész probléma nincs unipolárba...
Vagyis Unipolár vezérlővel 6 kivezetéses motorral... tökéletesnek néz ki... 40V-on...
Most aztán már semmit sem értek...
(Motor: Nema34, 4,8A-es 2,5V, 2,5Kg, 6 kivezetéses...)

4mjnxdwuu

Na meddíg ment????

bmejdz9nu

Ó jaj... totál káosz...
Valami hunyó van a WinPC-ben...
A Mach tud olyan vezérlőjelet kiadni, hogy motorpihentetés... tehát szoftverből??? SOS !!!

bmejdz9nu

Nagyon... mindjárt visszakötöm... szép linárisan veszti el a nyomatékát...
Hogy mérjem?

bmejdz9nu

és ugyebár ha mégis van akkor a H1-nél ez nincs használva...?

Kristály Árpád

Na végre!
A bűvős szó előkerült: Mikrostepping....
Ebben látom a megoldást Én is.  

Hallihó!

4mjnxdwuu

Üdv.
A file tárban, a képek között van egy 3gp, real play-al megnézheted, (még átépítés előtt, kisebb nema 34-el, igaz könyebb asztallal, első tesztek közül való - még lassú -)viszonyítási alap: asztal 42 cm elmozdulás 40 cm, már nem emlékszem a sebességre, de 10m felett van, Mérd az időt, 2mp alatt van. tehát 1m-t 5mp alatt tesz meg, azaz min 12m/p. Ja ezt tudta úgy is ha ráálltam (Több mint 80 kg)(és ebben még benne van a gyorsítási idő is, -tehát nagyobb a sebesség) Az persze belátható, hogy ez csak gyorsjáratra jó vagy gravírra, jópár 10000-es fordulattal.

Nagyobb sebességre viszont, hogy ne legyen sok a felgyorsítási idő kifeszített fogazottszíj mozgatás jó, vagy fogasléces (persze mikrosteppel, hogy a felbontás is jó legyen) szerintem...
Arra kiváncsi lennék, hogy a kolléga nyákmarója mekkora sebességet tud, mert a talin már láttam a gépet, de a gyorsjáratra nem emlékszem. nem tudom, hogy 3 vagy 4 mm az orsó emelkedése, igy csak tippelek, ha golyós lenne min 4m/p, trapézzal,lötyögős anyával min 2.5m/p, feszessel 1,5m/p.  
Csak tippeltem, légyszíves írd már meg...
Köszike.

000000000

A H1 belsőleg intézi el a "pihentetést", nem kell neki semmilyen szoftver jele!
Van nekem egy régi 6A-es unipoláris motorom, amit bipolárisan használok tesztelésre és P2A-val simán 6000-felé megyek 40V-ról üresen! Terhelve 2000-ren még sebet ejt a kezemen! Erősen motorfüggő a dolog...