Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

István igazad van... Megint... :) (azt nem írom... :)
ismét összeszereltem:
a kupplung csinálta a ronda hangot... Na de ilyet? Hallatlan v. hallható :)
Be kellett zsilikonnal zzírozni... erre sem gondoltam... kiszáradt? Műanyag betétes eredeti Rotex kupplungok... Ki hitte volna...
A sebesség rekordot továbbra is a H1 tartja... :) "Unipolár módban"...

Köszönöm a válaszodat mert egy életre a sötétségben maradtam volna....
Majd egyszer írok egy könyvet: "Egy kezdő CNC-s gyötrelmei" címmel... :)

000000000

A tapasztalat a legnagyobb tanító mester..![#lookaround]

bmejdz9nu

Jaj de ez a sok "tapasztalat" már a sírba visz...

000000000

A jó pap holtig tanul...[#ravasz1]

bmejdz9nu

Ma egésznap szívás... most meg "lépésvesztés" mindjárt az elektronikában kerestem a bajt... de nem! Megint a kupplungok szívattak...forogtak el picit a tengelyen... persze a 60ms-os gyosítás keménydolog ekkora teherrel (30Kg az asztal)... mint a kalapácsütés úgy indítja a motort... és a kapcs. ü. táp sem "enged" ... persze ez jó kis párosítás lesz... megkenem majd Loctite-val... :)

bmejdz9nu

Utánna néztem kicsit a motoroknak...
Hát igen... kis feszültség... kis ohmikus ellenállás... kis induktivitás a nagy fordulatszámon való nyomaték kulcsa... Persze a nagy áram ilyenkor automatikusan jön mellé...
Ilyenek is vannak, Nema34-es(!) méretben:  
1,6V - 6A - 0.27R - 1,65mH... (és "csak" 3Nm-es..)
Ezért is van az, hogy a Nema23-asok olyan jól teljesítenek... vagy rosszul látom...?

bmejdz9nu

Ez a "tesztelgetés" idő és .... igényes, tehát nem kedvelem... már...
De a lényeg, hogy ha a motort túl nagyra választjuk az vissza üt a sebességben... ha jól látom... Ha meg brutális erők kellenek akkor ott a microstep... csak kérdés, hogy a motor tudja e? mert az elv egyszerű de igen pontos gyártás technologiát követel meg...
Azt is olvastam, hogy hobby szinten a microstep... de ez egy másik topikba való...

Érdekes dolgokat találtam pl.:
Egy cégnél van két motor a katalógusban:
mindekettő motor azonos nyomatékú...
egyik Nema23-as a másik Nema34-es...
De tekercsek teljesen mások... a Nema34-est jóval "vastagabb drótból" tekerték... a többi elképzelhető...

De szerintem ezt István tudja a legjobban...

000000000

Péter! Szerintem egészen egyszerűen közelítsed
ezt a témát a motor saját forgórész tömege, és
átmérője (tehetetlenségi nyomaték) felől.
Minden mozgó rendszerben a tömeg dinamikailag
meghatórozó. Ezen vezérlő oldalról semmilyen
elektronikai "bűvészkedéssel" nem lehet  
segíteni. Egy példa, és ez szerintem közel áll
Hozzád: láttál Te már egy 300 mm átmérőjű gumi
membrános hangszórót 20kHz-en szólni?:)
Pedig itt a mozgatott tömeg "csak papír" és nem
acél. Egyszerűen a léptető motor elve, és a
rotor tömeg behatárol. Persze motor és
motor között ezen korlátokon belül is óriási különbségek vannak. Mint mindenhol, itt is
igaz a valamit-valamiért elv.

000000000

Így már én is jártam! Egyszer egy vevőnk kihívot, hogy szétcsúszások vannak a habvágógépénél a vágásások záródásánál! Én is az elektronika+szoftver párossal keztem és szinte az atomjaira szedtem mikor is nem találtam a jelenség okát. Kétségbeesésemben a gép elé leültem és csak néztem a motor tengelyét, amikor észrevettem, hogy irányváltásokkor a motor 1-2-őt lép mire a mechanika megindúl! Akkor jöttünk rá, hogy a felstiftelt fogaskerék "kottyan" meg a tengelyvégen! A stift kezdet elnyíródni!!!
A lényeg, mindig a rendszerlátásában (globális probléma keresésben) van![#whatever]

bmejdz9nu

Értem persze... jó a a hasonlatod is... :)
De a #1094-esben leírt 2 motor közül a Nema34 tud többet... magasabb fordulatra/nyomaték....
Az biztos törekedni kell a a kis induktivitásra... és ebből nagy áramok adódnak...

Elektronikai bűvészkedés: a tápfesz emelése megoldás lehet? és ha igen pontosan miért?

000000000

Péter! Hogy tisztábban lássál, és egyben
meg is lepődjél egy picit, a következő tesztmérést
javaslom: kössél a motorod egyik tekercsével sorba egy 0.05 Ohmos ellenállást, és nézd
meg rajta oszcilloszkóppal a jelalakot
különböző vezérlőknél, motoroknál, és
fordulatoknál. Sokat fogsz ebből okulni, hidd el, és egy csomó eddigi kérdésedre megkapod
a választ.

bmejdz9nu

egy kondit meg a motorra? :) Értem így is...

Beszerzek egy nagyon kis induktivitású és ellenállású motort (amilyen kicsit csak találok :)
Hogy 50V-ból megálljon az (erős) tuning... és ne legyen több mint 6A-os... és persze 8 kivezetéses kellene, hogy az én kis tesztjeimet elfogulatlanul tudjam játszani...
Most a H1 a sebesség/nyomaték rekorder... bipolár módban a 6 kivezetéses motorral...

... aztán szervózok majd... de az "evolució" is fontos... :) tudod kezdő vagyok...

000000000

H1 bipoláris módban??? Húúú, ez engem is érdekel!!![#wow1][#vigyor3]

bmejdz9nu

Jaj elírtam... Unipolár módban... nem találtam fel a spanyol viaszt :) Sajnos nem...

bmejdz9nu

Még lenne egy kérdésem... persze ez nem direkt "léptetőmotoros" dolog de majdnem...
Olyan "jósági" teszteket végeztetek e pl. a Mach-on, hogy... (kicsit nehéz lesz leírni..)
Pl. "vonalakat mar a marógép" pl. 300mm-eseket... (ezt kilehet előre számolni, hány lápés azaz hány impulzus a kimeneten azaz az LPT porton...)
Ha ezt egy órán keresztül csinálja ... akkor van e "elveszett" impulzus... (számláló az lpt-porton...) és ha van milyen ez a szám?
Mert semmi sem tökéletes.... gondolom...?