Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tibi teljesen igazad van... csak eddíg ezt miért nem írta senki?
Léptető motorválszték = Mind kinai és adatlap "mentes" termék... nics is választék... vagy van de nem a látókörömben...

bmejdz9nu

Tibi?
Elméletileg lehetséges, hogy az unipoláris motor nagyobb fordulatot tud mint egy bipoláris?

000000000

van adatlapos is...pl.

www.nanaotec.de  
(avagy www.isel.hu, joval dragabban ugyanaz)

www.bibus.hu (Bautz vagy milyen motorok)

www.q-tech.hu (Sanyo-Denki motorok)

A gorbek magukert beszelnek
szamottevo teljesitmeny cirka max. 6kHz-ig
Jomagam tipikusan max. 4Khz-el hajtok fellepesben mindent...ami 600 ford/perc

Szerintem 300 fordulatot minden valamire valo, nem tul hirtelen eso gorbeju motornak vinnie kell kb. 50-60% nyomatekal. Ha nem viszi ott mas baj van pl. tekercs elkotes...

bmejdz9nu

Tekercset elkötni 4 kivezetése motornál nehéz...
A Nanotec árai publikusak a honlapjukon... sajnos nem éppen olcsók... nekem nem tőlük valók...  
Valós eredményekre, tapasztatokra lennék kiváncsi... mert sok nagymotoros "cammogó" gépet láttam már...

000000000

Péter jókat kérdezel....:)
Ha az unipoláris motor egy jó minőségű és
a bipol meg nem annyira, miért ne lenne leteséges?
Egy biztos: ha egy motort be lehet kötni
mindkét módon, akkor bipolban kedvezőbb, és csak
ebben lehet kihozni a motorból a maximumot, amit
egyáltalán a step motor elméletileg adhat.

bmejdz9nu

Ezek a "rakoncátlan" motorok 4 kivezetésűek...  
De a problémám nem egyedi...
Persze van 6 kivezetéses Nema34-es motorjaim... csak ma elmardt a teszt...
Tehát sajnos 8 kivezetéses (trióm) nincs.
Van egy igen nagy az a 4Kg-os.... 8 kivezetésű... Nanotech motor... de nincs hozzá olyan vezérlő amit a namotec szerint kellene... 130V... :)
(lassan kapiska mi jó a szervóban... ha nagy erőkről van szó...de tudod az evolució is fontos... és én kezdő vagyok...)

4mjnxdwuu

Hali.
Pont a múltkor teszteltem egy JAPAN SERVO vezérlőt./Bipoláris, alapból egész lépéses, de átkötést elvágva fél lépéses, kivülről vezérelhető pihentetés(kikapcsolva).

TÁP 50 V...
TERHELÉS NÉLKÜL A MOTOR

Nema 23 -al 1,53V 3A Bipol
 3300 ford/p (meglepően nagy nyomaték) (freki generátor dekádváltása miatt nem tudom mdíg ment volna...

Nema 34 -al 2,6V 4A Unipol (hosszabb kivitel)
1 - 1 tekercsel (közép kivezetés + 1 vég)
420 ford/p egész lépésben
422 ford/p fél lépésben
2 - 2 tekercsel
kb ugyanez csak előbb elkezdett leesni az áram (logikus)

ÉS AMIRE AKKOR JÖTTEM RÁ, ALACSONY FORDULATON HAJLAMOS BEREZEGNI, HA NINCS RAJTA TERHELÉS (FÉL LÉPÉSBEN JÓVAL CSÖKKEN A HAJLAM) -ezt már régóta tudom, DE AMI ÉRDEKES HA KÉZZEL MEGTERHELTEM A FORDULAT FELSŐ HATÁRA IS FELJEBB MENT.

Ezt a motort még nem teszteltem saját vezérlővel illetve P1-el de egy fele ekkora nema 34-t igen.
A bipol vezérlővel üresen pont ott állt meg ahol a nagy, DE SAJÁT UNIPOL VEZÉRLŐVEL, 20M/P FELETT ÉS P1-IS 13M/P FELETT ÉRTEM EL, BEÉPÍTVE A HELYÉRE 16*10-ES ORSÓVAL, 10M-IG ELFOGADHATÓ ERŐVEL.
AMI 2000-ES FORDULAT
nemtudom, hogy a bipol vezérlő mit mutat, ha a moci be van építve ????!!! (szétkaptam a gépem...)
Kicsit hosszú lett úgy érzem, de hátha hasznos...[#integet2][#nevetes2][#nemtudom]

bmejdz9nu

Lehet, hogy késő van... de nem értem igazán...
Csak a Nema34-es (viszonylag enyhe) terheléses esetei érdekelnek... Uni ill. bipol változatban... sokkal jobb adatokat írsz amit én tudtam elérni... tehát nagyon érdekel...

4mjnxdwuu

Szerintem a mocit beépítve kell tesztelni!!!!.
Úgy próbáltad??

bmejdz9nu

A mozgó asztal van kész... nehéz (kb. 20-30kg) de igen könnyen megy a golyós vezetőkön és a golyós anyával... kézzel is teszetelve...tehát nem szorul... ez most a teszt alap...

000000000

Na én jópár motort teszteltem a vezérlőimmel és a következőket tapasztaltam (zanzásítva):
A bipol, vagy unipol vezérlés semmiben sem külömbözik ha minden más motoroldali feltétele eggyezik (gerjesztett Ampermenetszám, induktivitás, vaskeresztmetszet,stb.)! Ami lényeg az a tuning feszültség (hangsúlyozom azonos motoroldali feltételeknél)!
Ami viszont rendkívűl fontos a feszültség töbleten túl, az a végfok (FET) letörési feszültsége (Supressor szintje, vagy a fapados diódás megoldás)! Nem elég gyorsan felépíteni egy áramgörbét, ha kell nagyon gyorsan el is kell tudni veszíteni!!!
Egy 8 kivezetéses motornál viszont egyértelműen a bipoláris-párhuzamos kötés a legjobb (2×-es áram, kisebb induktivitás). Természetesen a tuning feszültség is így nagyobb!
Én is tapasztaltam a Péter által írt Nema 34 lomhaságot, de ezt én a nagyobb induktivitásnak és tehetetlenségnek tudtam be. A kisebb motorokkal lényegesen nagyobb sebességeket értem el én is (persze ez nagyon fügött a motor típusátol is, sokszór látszatra 2 azonos kaliberű motor között óriási külömbségeket lehet mérni)!

bmejdz9nu

Pontosan ez van. Lomhák ezek a Nema34-es motorok...

Egy Nema23 csak úgy repül.... de most összeadódnak a problémák:
1. A Nema34 mivel mechanikailag is nagyobb - ez minden gyártó oldalán láthatóan lassabb motorok, nem fürgeségre vannak hanem nyomatékra tervezve ill. csinálva...
2. "No-Name" De mi nem az? "jónevű motorok" valószínűleg jobbak...

De szerintem nem is a motor rossz mert ezek ilyenek... csak nem gondoltam erre előre...
Több CNC-s kollégával "értekezve" ezt ők is alátámasztották...

Egy cserebere folytán kerültek hozzám... az Ebay-ról valók... ahol megfigyeléseim szerint igen sokat eladtak belőlük... sőt drágábban mentek el mint a hazai árak! Pedíg ez csak 4 kivezetéses... ez pedíg nem előny - gondolom...

Ezek a motorok 4 kivezetésesek és 0.7 Ohm a tekercs ellenállásuk... 5,5A-es...2,3V-os, 4,6Nm-es... 12,7mm tengely, 2,5Kg... ennyit tudni... vérbeli No Name... egyébként igényes és szép kivitel...
Az ereje iszonyatos! DE 200-250f/perc (40-50V)felett összeesik mint... magában zörög...tragédia... már azért targédia mert már a mechanika és golyósorsó is adott...
Ha másként lenne... pl. 10-15-ös emelkedésű golyósorsó... :)
Ma folytatom a teszteket ugyanekkora unipolár motorkkal...

Igy néz ki a motor:
http://i10.ebayimg.com/07/i/000/99/a4/e333_1_b.JPG" border=0>

000000000

Az, hogy 4 kivezetéses az önmagában nem hátrány (fix bipol), csak nem lehet uninak elkötni és nem variálható a kötésmódja (soros/párhuzamos)!
A 8 kivezetéses univerzális motor, variálható tekercskötésekkel.
Szerintem egy 8 kivezetéses bipol+párhuzamos kötsben ugyan azt tudja, mint egy gyárilag 4 kivezetéses (illene neki)! Mivel mindegyiket max gerjesztésre illik méretezni.

bmejdz9nu

Ma folytatom a teszteket ugyanekkora unipolár motorkkal... (ez előbb elírtam... de már korr.)

bmejdz9nu

A nagy 4kg-os 8 kivezetéses Nanotec motor is totál pontosan ott és akkor veszíti a fordulatát... tehát nem a motorban van "baj" ezek mind ilyenek...
40V-on 200-as fordulaton... kézzel lefogható a tengely... ez lesz a referencia alap...
(persze 150-nél semmivel ... :)
Jön most az Unipolar Nema34-es teszt...