Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ilyesmire gondoltam (talán egy kicsit nagyobb bordázattal)!
A túlterhelést szerintem csakis kisérletezéssel lehetne megállapítani! Pláne jó lenne még egy ventillel megtámogatva!

000000000

Mot látom ez cső!!!
Hőcserélő???

bmejdz9nu

Persze lehetne vízhűtéses is mind a legújabb PC proci hűtőknél... de a "felfogatási hő átadás" adja magát... nincs külön meló vele... és maga a mechanika viszi el a hőt...
A ventilátor is jó... csak megint zaj forrás... kopik... port keverhet...

Ez a fajta "tuning" biztos jó lehet... mert a vezérlők leírásánál mindíg azt írják: az áramot kisérleti úton állítsd be a motorhőmérséklet függvényében...

vthgizrff

Szerintem meg sokkal könnyebb megoldani egy szögletes motornál a hűtést. Gyári alu hűtőborda, néhány pici csavaral összeszorítva és kész is van. Lehet, hogy nem túl szép, de egyszerű.

sasi

A motorra szerelhető hűtőborda - EMCO megoldás.
http://www.sasovits.hu/cnc/motor/motorhutes.jpg" border=0>

000000000

Üdvözlök mndenkit. Frissen regisztráltam magam, de azért elötte az elejétől fogva végigolvastam a topikot, hogy lehetőleg ne kérdezzek túl nagy butaságokat.:)

Van egy fénycső hibás scennerem amiben van egy 5 vezetékes moci, mototech emtr020300. Sajna a google nem volt a barátom, mert nem találtam adatlapot erről a motorról, hogy mit tudhat. Elég nagy fordulatú lehet, mert 3 db fogaskeréken keresztül van lelassítva a kocsi mozgatása. Az is lehetséges, hogy ez nem is léptetőmotor? Esetleg tud valaki adatlapot róla?

Szalai György

Hajómodellhez való motor. Ott kézenfekvő a vizhűtés.
Régi RT ujságban emlékszem volt egy cikk, ott még a kapcsolófetek felerősitő furataiba is rézcsövet forasztottak, és vizzel hűtötték őket.
Szintén hajómodell számára. Ráadásul áramkörönként vagy négy fetet használtak párhuzamosan kötve, igy alacsonyabb értéken tartva a nyitott csatornaellenállást, és a veszteséget. Ezek egy egy közös rézcsőre szorosan egymás háta mögé voltak szerelve.

bmejdz9nu

Üdv.  
mérd ki a tekercsek kapcsolatát, ellenállását... szerintem... abból ár lehet jönni dolgokra...

Szalai György

http://www.cnc.info.pl/topics12/chwytak-mam-co-dalej-vt224.htm" TARGET=_fnew>ITT szó van a motorodról, de nem értem.
Ezen a fórumon többnyelvű emberek is megfordulnak néha, hátha megfejti valaki.

000000000

Tökéletes! ilyenre gondoltam!

3vv2btrhv

A mai magyar nemzetben van egy cikk fordito programrol amit magyarok fejlesztettek hamarosan publikálják ami sok ehez hasonlo problémát meg oldhat .
nekem a magyar-angol fordito nagyon hiányzik .
Tibor

000000000

Köszi, de ezt a fórumot én is megtaláltam a google-vel, de nekem nagyon marsi nyelven van :(

Megpróbáltam kimérni a mocit, egyenlőre eredmény nélkül, mert egy miniatür csatlakozóban végződnek a vezetékek. A gombostű sem fért bele a csatiba. A csatit meg egyenlőre nem akartam levágni, mert megvan az ellendarabja is a nyákon még. A nyák pedig müxik. Ha a scenner fejét elhúzom középre és utána bekapcsolom akkor szépen kihúzza a végére a fejet. Vékonyabb vezetéket azért nem akartam használni a mérésnél mert meghamisíthatja a mérést a bizonytalan érintkezés.

bmejdz9nu

Ez a jövő? Léptetőmotor beépített vezérlővel:

http://www.amci.com/stepper-motor-control/images/integrated-stepper-motor-drive-features.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Bibolár vezérlőre rákötve az Unipoláros motor (nema34 - 6kiv.) úgy hogy csak 1-1 tekercs dolgozik... hát nem az igazi... a sebesség 20%-al rosszabb... az erőt pontosan nem tudom mérni... de az mégcsak kielégítőnek tünik... de hangja olyan mintha "ki lenne egy kereke"... érezni, hogy ez így nem jó... daraboskás, zörgős, stb...
Ha "sorbakötöm" a tekercseket (tehát a végeket kötöm a vezérlőre) akkor igen jelentős erővesztés... gondolom ilyenkor a "csillagos égbe" kellene a feszt emelni... (100V-ra?) tehát ez sem járható...
Marad a bipoláris 4 kiv. motor a bip. vezérlőhoz...
A 6 kivez. pedíg a H1-hez....
vagy szétszedem a motort és megpróbálom a tekercseket megkeresni és párhuzanmosan kötni....?
Csinált már ilyet valaki? (SanyoDenki, Nema34, 6kiv., 2,5V, 4,8A...)

000000000

Ilyet (darabosság) én nem tapasztaltam idáig! A P2A-val láttad a sebvesség tesztet unipoláris motorral! Ott szépen fut és ereje is van (bár biztos erősebb lenne még ettől is ha eleve bipoláris lenne a tekercselése)!