Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

2. Noga Spray hűtő! "1-2 dl. anyag kb. 1 órára - nincs mit össszegyűjteni... a hűtés megoldások rovatban az infók... és a Noga honlpaján.
Egy nagyon jó leírás van a Titex szerszámgyártó honlapján... hogy ők hogy... és miért...

De! gondoltam rá... ha mégsem lenne jó...  
de ez legyen a legkevesebb gond... de akkor már szekrénye is lesz... a gyári profi CNC-eknél használt azonos megoldással...

3. Én is voltam a Mach Tech-en. Én meg csak mozgó asztalú gépeket láttam... lehet, hogy másik hallban jártunk :) Vagy elvakultan figyeltem :)

Majd a kereszthíd lesz egy örült bonyolult megoldás... mert kell a forgatóhoz a nagy magasság... de ritkán... de az alacsony marási stabilitás is! Na ettől már reszketek előre! (ezt igazából nem egy gépben kellene megoldani...:)
...ezért az egész kereszttartót majd fel-le lehet mozgatni! A Végállásokban prcíz ütközők (kb. 100-120mm-et)
Persze motorokkal, lineáris kicsi de erős vezetőkön...
A második gép "tisztán szokásos" felépítés lesz...
De itt azt akarom, hogy egy porcikája se legyen hasonló más konstrukcióval... ez benne a hobby...:) Ettől megyünk előre...:) Vagy?

bmejdz9nu

Ezt írtam:
"A golyósorsók a tökéletes együttfutás ellenére (a vezetőkkel) langyosodnak pedíg van benne zsír:)"

Nehogy félre értsd... persze vicces gyerek vagyok...a langyosodás is melegség! Tehát érezhető...
(több órát cikázott a gép egyfolytában 100mm/s-al... lépesvesztés tesztnek...)
Nem írtam, hogy hűteni kell! de mondjuk már 300mm/s-nál el kellene... talán...

A Frekiváltót megérteni pedíg legjobban az izzókkal lehet pl. 1Hz-es üzemben... sokan azt sem tudják mi ez? Most ők is értik!  
Ezért is jó az ilyen egyszerű megközelítés(ek)!

Nézd meg milyen kérdésnél "állt meg" a frekiváltó topik... érdekes nem? Tehát van még mit tanulni... mert nics válsz...  
Svejk nincs odahaza... ha jól tudom...
Senki más nem tudja a választ?

bmejdz9nu

Egyébként azt hittem, hogy a T-nutos asztal szöget üt valakinek...hogy miért van darabokból összecsavarozva vagy hogy miért 2 szintes a magassága... :) vagy ez csak nekem érdekes...:)

Motoros

Hát ez tényleg nagyon megy, én is gratulálok, de én is csak egy felet, mert nem nagyon akarom elhinni.
Megint elővettem a Vexta katalógust és tökre ugyanezt a motort gyártják.
Nema 34, tip: PK 296-E4.5 ,  3.1 Nm, 6.3A/fázis, 1.4V 0.24ohm/fázis 1,7 kg, .
A karakterisztikája szerint ennek a motornak 1500f/min nél alig 0.5 Nm a nyomatéka parallel üzemben miközben írják hogy a tápfesz 60 V és az áram állandó: 6.5A.
Tehát elég e ez ekkora tömeg ráncigálásához--szerintem nem-- akkor ez a motor 1500-as fordulaton 3-4 szer annyit tud mint a szokásos motorok. Ha ez így van akkor az adatlapján ezt miért nem reklámozza piros betűkkel az ipsze.
Vagy valahol máshol van a titok?

Motoros

Hát ez tényleg nagyon megy, én is gratulálok, de én is csak egy felet, mert nem nagyon akarom elhinni.
Megint elővettem a Vexta katalógust és tökre ugyanezt a motort gyártják.
Nema 34, tip: PK 296-E4.5 ,  3.1 Nm, 6.3A/fázis, 1.4V 0.24ohm/fázis 1,7 kg, .
A karakterisztikája szerint ennek a motornak 1500f/min nél alig 0.5 Nm a nyomatéka parallel üzemben miközben írják hogy a tápfesz 60 V és az áram állandó: 6.5A.
Tehát elég e ez ekkora tömeg ráncigálásához--szerintem nem-- akkor ez a motor 1500-as fordulaton 3-4 szer annyit tud mint a szokásos motorok. Ha ez így van akkor az adatlapján ezt miért nem reklámozza piros betűkkel az ipsze.
Vagy valahol máshol van a titok?

bmejdz9nu

Ez olyan mint az aluminium fűrész... :) Azt sem hitted... de már láttad a mintát...:)
Gondolod felgyorsítottam a videót? :)
Pedíg igencsak úgy néz ki mintha menne...
Én sem gondoltam előre ezt a sebességet!
A célom "csak" stabilan 75mm/s volt... 100mm/s lett :) (120mm/s-nál már csak éppen megy, igaz terhelve 50kg-al de le lehet fogni...)
A tápfeszt kellene még emelni :) és jó lesz marómotornak...is :)
Ezt a vextra katalógust, ha pdf. átküldhetnéd...
Most szerelem függöleges tesztre... Tibi ajánlotta...
A titok... szerintem a motorban van... egyre jobbakat csinálnak... csak még ezek nem "gyűrűztek be" hozzánk...
Ezeket már a nagyáramú vezérlőkhöz gyártják...
Régebben fordítva volt... a vezérlőket gyártottaák a motorokhoz... pl. A Nanotech 130V-os vezérlője... szerintem...

Motoros

Nekem csak papíralakban van meg, de a www.orientalmotor.co.jp helyen biztos fentvan.
Remélem igazad van, de azért a 7 m/perc az soknak tűnik.

bmejdz9nu

"Csak" 6000mm/perc azaz 100mm/s! felette lefogható! Többet nem merek mondani! De a gyorsítás az érték: 80mS (persze 60mS-ot is tud de.. 80 az tuti)
Függöleges teszt feltöltés alatt ! (lassú a netem...)
Tibinek igaza volt ez tényleg nehezebb feladat! De... :)

000000000

Nagyon kiváncsi vagyok!

Tibornak mindíg igaza van.

000000000

000000000

bmejdz9nu

Függöleges teszt. (#1126-os kiegészítése)
Igen Tibinek igaza volt ez nehezebb dolog...
Köszönettel neki mert ez még jól jöhet a Z-tengely tervezésekor!

Elöljáróban:  
Az asztal olyan nehéz már, hogy alíg bírtam megemelni (ez nem vicc még mindíg oda vagyok... hogyan viszem el a talira?)... majd megmérem...  
de kb. 50 kg lehet már... ebből a mozgó rész a java.. kb. min. 30Kg... Ezt megterheltem további 24 Kg búvárólommal...  
tehát a mozgatott tömeg a videón kb. 55 kg fel és le....
Az eredmény "csak" 80mm/s azaz 4800mm/perc....
Ez azért nem rossz mert, ha súlyt csökkentem akkor többet tud... és nem lesz a Z-tengely és a marómotor nálam 55Kg, sőt... !!!!

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/VP_CNC_V1.01__11_f80mms.wmv" TARGET=_fnew>Videó 1 - 80mm/s - 80mS gyorsítás - 1 másodperces szünetekkel

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/VP_CNC_V1.01__12_f80mms.wmv" TARGET=_fnew>Video 2 - 80mm/s - 80mS gyorsítás - szünetek nélkül

000000000

Szia Péter!
Köszi, hogy megcsináltad ezt a tesztet,
tanulságos talán másoknak is.
Jön a gratulációm második fele, ügyes vagy!
Ez egy igen jó minőségű léptető motoros hajtás,
büszke lehetsz rá. Nagyon jó ez a motor,
sikerült egy klassz típust találnod.
Én megmondom őszintén, nem hittem volna, hogy
bírja a 80 mm/s sebességet még ilyen terhelés
mellett.

bmejdz9nu

Na Tibi ezt is megértem... Most aztán akkora mellényem lesz! :)
Tényleg a motor jó... sokat kerestem... azokból az infókból kindúlva amiket írtatok... pedíg ez is csak egy kínai motor... gondolom... tehát semmi nagy márka...

... szerinded 80V tápról mit csinálna? mennyivel várható több? mennyit jelenthet 50V és 80V között? Számíthat ez?... de talán a mechanika úgysem bírná... :)
Majd ilyen erősségűre megcsinálni a kereszt tengelyt... hogy le ne essen... :)

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
Gratula!!!
Már attól féltem, hogy mehetek megint Sopronba, mint álltalad kikiálltott hivatásos tesztelő.
A videód igen tanulságos...... sőt meggyőző!
Köszönjük a fáradozásod, hiszen ebből mindenki tanulhat....azért arra majd kiváncsi leszek milyen megmunkáló motorod lesz a végén, amivel ez a sebesség kiaknázhatód!
Apropó..... Meggyőzted Tibor45-öt ami szerintem külön érdem!  (jó értelemben!)

Hallihó!