Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

A videó nem profi egy telefonnal lett készítve.
250mm-t mozog oda-vissza 10 szer 40 kg csempével a legnehezebb irányban (ebbe az irányba cipeli a legtöbbe súlyt)
Mach beállítások  
sebesség:300 mm/sec  
gyorsítás:800 mm/sec2
Jó lenne ha valaki átalakítaná az alap 1024-es .set-et hogy 1-el több számot tudjon megjeleníteni a sebességnél.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Trapista/SV_A0011.mp4" TARGET=_fnew>18m/perc

000000000

Mi ez az iszonyatos visítás a videón??

4mjnxdwuu

Profi1 hangja[#buck]

000000000

Akkor ez így van (már régen olvastam el a gyártó support lapját...[#vigyor4])!

bmejdz9nu

Na azért lett videó! Még - még!!!
Egy gyakorlatias azaz egy rövidebb uatas pl. 5mm-10mm-20mm-es tesztet?

De még mindíg nem értem az adatokat. (Bekapcsoltam a Mach-ot... hátha... persze nem értek hozzá még azt sem találtam benne, hol kell beállítani a tengely adatokat ... na de ez egy másik téma...)

Én mindíg mm/s-ben számolok mert a WinPC-NC nek ez az alapegysége....
1.Tehát 300mm/s a sebesség...?
2.A videón (igaz homályosan) látni, hogy a gyorsítás 300 unit/sec-ra van állítva... mennyi egy "unit"? 1unit=1sec?

Csak azért kérdezem, mert a gyorsulás befolyásolhatja az egész tesztet...

Jól megy...
Többet nem akarsz elárulni a gépről?
Orsók emelkedése, motor adatai, tápfesz...
Csak az tudjuk, hogy Profi 1-el megy...

bmejdz9nu

Ha mm az unit akkor a 300mm/sec sebességet 300mm alatt éri el?  
A lassítást is lehet állítani a Mach-on? Külön-külön? vagy mit jelennt az a csúcsos görbe? Hogy kell értelmezni?

"Motors setup velocity/acceleration" a kifejezést értem gyorsítás/lassítás... de a görbe meghatározását nem... Ilyen szép grafikon nincs a WinPc-NC-ben... csak egy számot lehet bele adni 0-tól 700mSec-ig....

4mjnxdwuu

sebesség:300 mm/sec  
gyorsítás:800 mm/sec2

4mjnxdwuu

Ha 1000mm/sec2-re teszem a gyorsitást akkor a fél lépés miatt úgy indul mintha "kalapáccsal indítanám" magamat idézve...

4mjnxdwuu

Hozzád tettem fel képeket is...
x-y
orsó THK 16*10 két bekezdés
Vezeték THK Srist 15, 4 golyósorral  
z IKO 20-as lin tengely lin csapágyakkal 16*2-es trapézzal.
x-y Motorok NEMA34 (hosszabb kivitel) 2,6V 3,5-4,5A. talán valami KPxxxx vagy hasonló, majd otthon megnézem.
z motor NEMA34 (rövidebb) valami 6V környéke kis áram... Gyenge, és a fordulatot sem bírja max 500mm/sec de biztonsági okokból 350mm/sec-en használom. 27m/percnél a 250mm-t végig gyorsította, és lassította....

bmejdz9nu

Na akkor már csak egy fizikus kelene... csak akad... :)
(nem akarok beírni a béna vagyok c. topikba... valamikor tanultam persze... de rég volt... :)

Valaki megírhatná, hogyan kell értelmezni a 800mm/sec2-et? Mi a képlet? Mennyi idő alatt gyorsul akkor 300mm/sec-re ekkor ???

000000000

Érdeklődve olvasom a mozgó asztal vs. mozgó maró tanakodásokat...
Én a mikroszkópos kisérlet alapján a mozgó asztal ellen vagyok, kicsi nagyon a hasznos munkaterület...
Viszont nagyon nagy a maró merevsége (a "gagyi" dremel a mikroszkópon mint az állat ül és mar). Meglepően sokat számít, hiába a forgácsoló élnek kéne dolgozni...
Amin gondolkozom, de mivel mindjárt nyaralok,és arra készülődök, majd ti kitaláljátok, mi a jó...
Szal a felső dauk járnak a fejemben... tudniillik akkor egy felső kereten futhat a marómotor, amit szerintem lényegesen merevebbre meg lehet építeni, mint a mostani alsó szános konstrukciókat és tele asztalod van...

000000000

000000000

Gyorsan feltöltöttem egy kis rajzot a cnctárba, stgellert mappába:
http://cnctar.hobbycnc.hu/stgellert/Untitled-1.jpg" TARGET=_fnew>felső daru
Nem rajzoltam alá a marómotort, de szvsz érthető.

bmejdz9nu

Válasz a mechanikai ötletekben... mert ez már az... :)

000000000

Szia Péter! Légyszi konvertáld át Trapista
videóját vmf-re, úgy mint MasterGy-nál tetted,
mert valami miatt nekem nem nyitja meg ebben a
formátumban. Előre is köszi!