Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!
Jó kis felbolydulás :-) !

-Igen Tyutyi, az "állandó nyomaték" alatt a sebességhez tartozó maximális nyomatékot értsétek.
-Tatai, a mechanika tervezésénél azért szempont ez, mert ha beállítható lenne ez a bizonyos görbe, kis fordulatoknál (pl.: 0-x) irtózatosan nagy gyorsulást adna, ami ütésszerűen rántja meg a mechanikát... és ezt moccanás nélkül ki kell bírnia.
-Tibor, szerintem még senki nem épített (valódi) szabályzást léptetőre - noha pontosan úgy néz ki - inkább arról lehet szó, mint amit 1259-ben és az 1264-ben írtam (persze ez csak tipp).
- Péter, én is a gyorsítást tartom a lényegesebbnek, most is ezért agyalunk :-) !

000000000

"Ezt még fejelni lehetne (de minek) azzal is, hogy megmunkálási (terhelt) vagy jog módi (terheletlen) gyorsítást is figyelhetné... "
Ez engem érdekelne! Ezt most is tudja?

000000000

#1270-ben felrakott videó egyébként nagyjából erről szól, hogy a sebesség jelleggörbét a gyorsítási és lassítási szakaszon lehet változtatni. Szerintem ez a megoldás a felvetett problémára. Szerintem töltsd le ezt a MACH "quantum"-ot és próbáld ki, hátha jutsz vele valamire :)

bmejdz9nu

Most számolgatom a dolgaimat... jól számolok?
Ha 100mm/s-ra 80ms-alatt gyorsul ez ekkor 8mm úthosz?
Hát ezen akkor még jó lenne javítani...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/VP_CNC_V1.01__03_100mms.wmv" TARGET=_fnew>Akkor itt fel sem gyorsult a max.ra... mert ha jó emlékszem 5mm volt a mozgatás...

bmejdz9nu

A videókon olyan meg-meg akadós a mozgás...
Ezt én már régen tudom... csak leírom... csodálom, hogy meg senki nem tette szóvá :)
Ez a WinPC-NC motortesztelő menűpontjának a hülyesége... nem pontos az irányváltási stoppokkal ... nem tudom miért... ez csak egy plugin benne... maga progi sosem csinálna ilyet...

000000000

Azért ezek sem igazán "görbék". Hegyesebb ez, mint az Ekg, mindíg azonos szög alatt emelkedik és zuhan.

000000000

000000000

a MACH "quantum"-ra ugyanaz a regisztráció érvényes lesz?

000000000

Meg kéne nézni, hogy mennyire flexibilisen állítható?!

000000000

Péter! Az adataid alapján csak 4 mm a
gyorsítási szakaszod, nem 8. Így 2*4=8 mm kell
minimum, hogy gyorsulva elérje csúcsot, majd
lassítva megálljon. De ez már nagyon jó érték,
elégedett lehetsz, ezzel a verzióval STEP
Király vagy!:) Félek tőle, a komplett kész
géped mechanikája már ezt sem fogja bírni
berezonálás nélkül.

000000000

Nem, én sem akarok szabályzást a léptetőre, csak ezt a görbét kellene fölrajzolni a programba. Így komoly mértékben növelhetné minden léptetőmotoros kolléga a gépének a hatásfokát, méghozzá úgy, hogy nem kellett hozzányúlnia sem a mechanikához, sem az elektronikához. Ez azért csak érdekes lehet?!

(((Ha adsz nekem szervót, én elfogadom! [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1])))

4mjnxdwuu

Üdv Tibor
1249-et átszámolnád csak hogy nem -e én ba.tam el valamit.
Péter 100mm/s-re gyorsit 80ms alatt /azaz 6m/p akkor Ő 1250 mm/s2 -vel gyorsít?
Ha nekem 55mm/s-re gyorsul 5000mm/s2 alatt /azaz 3,3m/p-re 11ms alatt???
Illetve 28mm/s-re, 11000mm/s2-re /azaz 1,68m/p 2,5ms alatt (csk abból gondolom, hogy kb jó mert ezt K-cam alatt kikapcsolt gyorsítással is tudja.)
Mindez csak azért, hogy Péterrel közös nevezőre jussunk....

bmejdz9nu

Step király.... de jó... Korona is van? :)
Ez olyan mint a Varsányi féle lapkás esztergakés... [#nyes]

Na de... A mechnika... tudom... Lassan haladok... kisérletezés.... tömöm bele az anyagot...nincs más választásom...most már kezdem kapiska, hogy egy "gyári" ekkora munakterületű gép miért több tonna... :)

Szerintem is... nagyobb gyorsítást csak-csak tudnék... de ehhez mechanikát már nem... de azért majd tépem még magamat...

bmejdz9nu

Hűha ez a matek és fizika... nem az erősségem...
Főleg a félreértések a Mach és WinPC-NC gyorsítási beállításaiból adódnak...
De talán más tudja... a kompatibilitást.
(szerintem a WinPC érthetőbb :)

000000000

Szia Trapista!
Lassan már kavarog a fejem a sok adattól...
Szóval:
A. - ha a géped 55ms alatt nullóról felgyorsul
55 mm/s sebességre, akkor a gyorsulásod az
55/0.055=1000mm/s2.
B. - ha 11 ms alatt gyorsul fel, akkor
55/.011=5000 mm/s2 a gyorsulás.
C. - ha 2.5 ms alatt 28 mm/s-re gyorsul, akkor
28/0.0025=11200 mm/s2 a gyorsulás.

Mellesleg megjegyzem, hogy B és C eset nem
nagyon fordulhat elő Nálad, de gyakorlatilag
semmilyen stepmotoros hajtásnál sem, túl szép
lenne.