Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

"Galilmc csinál ilyen hajtásokat, de rohadt drágák, nem hobbi célra gyártanak"
Ezt írtad...  

Biztos a Yakasawa, Siemens, Omron és sokan mások is gyártanak... de nem hobby célra... sőt az árát sem lehet tudni...  
Csak (ismereteim szerint) a Geckonak van publikus ára 250-400 USD 6 csatornára... ez még talán a hobby-n belül van "árban"...

000000000

Csak mert két példát hoztam fel, igaz többről nem is tudok, pedig ismerek pár vezérlést :)
Igen, írtam, hogy a Gecko barátibb áron dolgozik, a Galilmc-nek $1000-$10000-es nagyságrendűek az árai, de komoly cuccokról van szó!

Siemens, Omron vezérlésekkel szoktam dolgozni, de még nem találkoztam ilyennel...

bmejdz9nu

Na kicsit még faragtam a léptetőmotor vezérlésen...  [#hawaii]
Érdekes dolgokat tapasztaltam... amire nem is gondoltam volna... :)  
Videó feltöltés alatt...

bmejdz9nu

Feljavítottam az eredményeket... :)

Most már stabilan tudja a 120mm/s-ot (előző tesztben: 100mm/s volt)

De a gyorsítás nővelése szerintem a legnagyobb eredmény....  
Most 60ms alatt van 120mm/s-on! (előző tesztben 80ms alatt gyorsult csak 100mm/s-re)

De ami az érdekes... 20%-al rosszabb eredményt lehetet csak elérni, ha félépésben (400lépés/f) ment vagy ha 8-ados (1600lépés/f) volt a beállítás!
A legjobb eredményt a negyedes (800lépés/ford) hozta!!! Ez azért érdekes...

Most jóval több beállítást végigpróbáltam... itt a vég szerintem az 50V táppal és ezekkel a "csak" 2,8Nm-es motorokkal... :)
Terhelési súly azonos #1126-ban...
(függőleges teszt most nem volt... de gyaníthatóan az is arányosan jobb lett ... #1159-ben)
Most már mindent le kellett kötözni az asztalhoz... kényszer volt!
Több órát ment... lépésvesztés nem volt...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/VP_CNC_120mms-60ms_test.wmv" TARGET=_fnew>Video ---- 120mm/s (7,2 méter/perc) ... gyorsítás 120mm/s-ra 60ms-alatt !!!

4mjnxdwuu

Mekkora az orsó emelkedése???? A videót holnap nézem meg, de a szövegből kiderül, szépen alakul...

bmejdz9nu

5mm... (20-as átmérő)
Ez ugye egyrészt rossz a sebsségnek, másrészt jó... az erőnek...

4mjnxdwuu

Csak problémázok a két gép összehasonlításán,
Mert ugye a tiéd nagyobb terhet tud megmozdítani, jobban gyorsítani, adott fordulatig, viszont az enyémnél meg nagyobb sebesség tartozik ahhoz a fodulathoz, és alacsonyabb fordulaton(hogy egyforma legyen a sebsség) meg erősebb, a motor.  
Na ezt tippelje meg valaki motor karakterisztika nélkül... A barátnőm szerint olyanok vagyunk mint két ovis, az én apukámnak..., de az enyémnek...[#ijedt][#duhos2] Vagy egyszerübb lenne ha megmérnénk és akié nagyobb az győz....[#action][#nevetes1][#integet2]

4mjnxdwuu

Ja, a másik irányba is mozgatod majd az asztalt, vagy a hídon megy a maró jobbra-balra?

bmejdz9nu

A hidon fog menni kersztbe...

dg8n4i8x

Majd a talin rendezhettek kötélhúzást meg gyorsulási versenyt a gépekkel... [#eplus2]

bmejdz9nu

Hát igen... nincs két egyforma gép... az biztos...:) De ez benne a szép!

A sebesség fogalmát (magamban) azért "átdefiniáltam"...
Mert ha versenyt rendeznénénk (ahogy Balu írja...:) Akkor csak a végeredmény számítana...
Egy kis munkaterületű gépnél - szerintem - a gyorsítás fontosabb mint a sebesség... vagy?

dg8n4i8x

Hát igen! Egy 3D megmunkálásnál kicsit idegtép őha a gép mindíg csak gyorsít... Oda kell a jó gyorsulás!

bmejdz9nu

Nem csak 3D... te tudod igazán :)... pl. egy nyák marás és fúrás is hasonló problémákat vet fel...
pl. A német gépem órákig tudta csinálni... :) (15-20mms/700ms volt!)

Bárcsak mindenki (le)videózná a gépét... sokat mennénk előre... mert minden gépben van valami érdekes és jó... de nem teszik... nem értem...

4mjnxdwuu

3m/p-re 10ms?????[#awink]

bmejdz9nu