Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nekem sohe semmi bajom és lépesvesztésem nem volt a léptetős gépemmel... így nem csodálkozok...
Hogyis hibázhatna egy léptetőmotor?
De encoderrel mérve a pontoság csak egy dolog... mit várnál? ellépi magát? Nem szokta... Csak ha a határértékeket túlléped...
A mechanikával együtt kellene mérni, orsó anyával és a mechanika "minden" bajával*... terhelve...
*Tökéletes mechanika nincs.

A gépedről tehetnél fel képeket és videót... mert igen jól néz ki!

Szedlay Pál

Péter!

Bocsi de nem értem.
Amit a videón látsz az az össz hiba, mert a mehanika oldalára van felszerelve az útjelző.
Tehát ebbe benne van az összes hiba együttesen kezdve a csapágytól a golyóorsó hibáig minden.
Összesen 15Kg-ot rángat. Mindenhol a lineáris egységet ideszerelik, ezért méri a valós megtett út hosszát a hibákkal együtt.

Szedlay Pál

A gépem majd csak a jövő hónapban lesz kész mert ez is lassan készül mint a Tied. Ez 700Kg lesz, mert én félek a deformitásoktól. Ha készen van közzéteszem, remélem büszke leszek rá

bmejdz9nu

Na akkor már nem értem... videót, képeket materiális típus vagyok... :)

bmejdz9nu

Mi az, hogy kész gép? Van olyan? addíg titkolod...?
700Kg... ez sem egy kategória az enyémmel... az már nem TaliCompatible(R)...
Láttam rajt a HF motort... stb... szerintem jobb ha elkezdenéd... had lássuk? Tudom a festés... ezt szokták mondani...
Mekkora? Mihez szánod? stb.... :)

000000000

Sziasztok!
Mi lenne ha egy 6 kivezetéses, eredetilek kizárólagosan  unipoláris motort szétszednék és a közös vezetékeket szétbontanám azért, hogy 8 vezetéket kapjak. Végsősoron az a célom, hogy 2-2 tekercs lepárhuzamosításával bipoláris módban a lehető legnagyobb áramot ill- azon keresztül a legnagyobb nyomatékot realizáljam. Csinált-e valaki közületek ilyen beavatkozást ill. mire számitsak ha a motoromat szétberhelem?

000000000

Az elv jó, csak a mágnesre is vigyázz (tudod, lemágneseződés veszély)!
NDK-st már szedtem szét (régen kint volt a belseje a weblapon):
nem egy közös helyen van eggyesítve, hanem csoportonként és egy kis nyákra volt kiforrasztva. Ott az viszonylag könnyebben visszafejthető lenne, de a Jappán mocikon ez a tekercsben van bebandázsolva (az már gázos)!

Karácsony Sándor

Nem értem miért veszít a mágnes az erejéből?Persze biztos így van ,de a mágnes mindig "küzd " egy másikkal ,elektro- vagy permanenssel.Üzemi állapot nem árt  neki?

000000000

Az az igazság az, hogy nem tudom terhelhetek-e áramilag pluszban egy eredetileg unipoláris  mocit. Lehet, hogy a motor mágneses kialakítása nem teszi lehetővé az áramduplázást ill. hiába fűtöm a motort tovább nem jön ki több kakaó belőle. Trafóknál ui. már többször jártam így.

000000000

A meglátásod teljesen jó! Ha azt veszem alapúl, hogy egy eredeti 8 kivezetéses mocinál milyen párhuzamos áramokat adnak meg a tekercsáramhoz viszonyítva, akkor nem megfelelő a sima 2×-ezés! Valószínűleg ha simán duplázzuk akkor a vas már telitésbe megy és csak fűtünk a nyomaték már nem emelhető tovább.
Ez szerintem motor függő (pl. amik nálam vannak ott kb. 50%-al emelik az áramot).

000000000

Még egy fontos dolog! A túlgerjesztett léptetőmotor hajlamos pozíció tévesztésre is (a túlgerjesztés miatt a vasból oldalirányba is kilépő erővonalak miatt)!

000000000

Megkerestem az NDK-s mocik belső képeit! Ime:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Motorok/Motor_belso.jpg" border=0>
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Motorok/Motor_belso%20(1).jpg" border=0>
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Motorok/Motor_belso%20(2).jpg" border=0>

ebalint

T. fórumtársak!

Milyen motor lehet ez :

http://magnetron.hu/mot_6.jpg" border=0>

Köszönettel, ebalint

7vpav5d32

az tuti, hogy sok pixeles [#nevetes1]