Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Itt már van hang is![#circling]

bmejdz9nu

Hát Trapista nem egy operatőr típus...:) Pedíg azért nagyon jó telefonja van....:) ... Remélem nem veszi szíven... :)

Én ma vettem új telefont... de szakítottam ez eddigi "hagyománnyal" ez már semit sem tud csak szinte telefon... Motorola V3-at vettem...
Eddíg egy Sony-Ericcson 2MP-s, mp3-as meg... a zseblámpa funkció volt benne a legjobb ... aztán nálam mindegyik csak egy évet bír... megjött az eszem.., szerintem... :)
Ha lenne benne pl. dugóhúzó... vagy sörnyitó... vagy öngyújtó... :) több hasznát vettem volna....:)

4mjnxdwuu

000000000

Jó nagy előjáték volt a sötétben!:)
A lényeg: a világosabb videó vége, gratulálok
hozzá. Az azért érződik, hogy nagyon a határon
van már. De ez nem is csoda, ez már szervo
motoros hajtástól is szép teljesítmény.
Persze ott akárhogy gyorsítod, a végén mindig
visszaáll, csak menetközben nem tudja követni.
Szerintem elég jól érzékelteti ez a teszt,
hol is van a lépéstévesztés határa, így
mondhatjuk szegény step motorokra: lassan
járj, tovább élsz és főleg biztonságban.:)
Köszi Trapista, Péter a tesztet, mostmár két
Step Király van a fórumon![#taps]

bmejdz9nu

Királyság :)... Fejlesztek tovább....

4mjnxdwuu

A #1329-végén lévő tapasztalat az tényleg sokatmondó...

000000000

Órülök neki, hogy hasznosnak érzed a tesztet.
Azt gondolom, Te és Péter is igencsak
kihoztátok nagyjából a maximumot a hajtás
rendszeretekből, és nagyon is szépek ezek a
teljesítmények, egyfajta refernciát jelentenek
más gépépítőknek is.
Azt meg mindenkinek a fantáziájára bíznám,
mekkora lenne a pozíciótévesztés függőleges
síkban állandó súlyterhelés alatt.

uzahitefr

Magi István  úrhoz kérdés. elöreláthatolag mikor készül el a h1 vezérlő? tudom nem illik megzavarni a mestert a mukában!

000000000

Az ilyeneket inkább magánban (ezek nem ide valók)!
A jövőhét elején postázom, kis türelmet még!

bmejdz9nu

A léptető motorok encoderrel való "biztonsági" figyelése megoldott? (az ördög nem alszik...:)
Erről már irogattunk, hogy vannak bontásból olyan léptetők amelyeken encoder van...?

000000000

Minden megoldható, csak szerintem nem éri meg hobbi szinten...

bmejdz9nu

Elképzelek egy olyan megoldást ahol a mechanikát olyan "rosszra" csinálja amilyenre csak "akarja" az ember... :)
Sőt egy olyan mérési módszert is el bírnák képzelni (lineáris méréshez hasonlóan) amikor nem a terhelt(!) hajtótengelyt "mérjük"...
Ez lenne a csoda...

000000000

Megoldott, de nem sok cég csinál ilyet, ipari hajtástechnikában a léptetőmotort nem igazán alkalmazzák, elavultnak tekinthető. Ráadásul normálisan nem lehet megoldani. A normális alatt azt értem, hogy úgy működjön, mint egy szervó, csak úgy, hogy a vezérlőszoftver figyeli az encodert és ha nem megfelelő a pozició, akkor addig lassítja a mozgást, amíg a motor behozza a lemaradást. Ez egy komoly berendezésben nem megengedhető, mert modjuk a szerszám a lassítás miatt beleég az anyagba, vagy mondjuk festékszórásnál egyenetlen lesz a felület, stb.

Pl. a Galilmc csinál ilyen hajtásokat, de rohadt drágák, nem hobbi célra gyártanak :( Vagy mondjuk a G100-as a Gecko-tól is tudja ezt, az már barátságosabb áron.

bmejdz9nu

http://www.geckodrive.com/product.cfm?pid=19" TARGET=_fnew>G-Rex G100 Erre gondolsz?
Ezt ma vettem észre... jobban mondva halottam meg...:)
Még nem néztem át alapossan de úgy tünik ez az első megfizethető visszacsatolt "LPT port" amit eddíg láttam :) :) Persze USB-n...
Hogy aztán van e szükség rá az egy másik kérdés... Az sem biztos... de egy lehetőség...
Sőt nem is akármilyen lehetőség...
De ilyet csak a Gecko csinál senki más?

http://www.geckodrive.com/photos/g100_g201.jpg" border=0>

Mondjuk ez megoldott...
A másik az a függeltenített útmérés...
Talán egy kicsi pontos segéd orsóval? vagy egy bóvdenes dologgal... ebben csak az lehet az érdekes, hogyha függetlenítve lenne a terheléstől... persze ezek csak elméleti futtatások...  

Talán össze kellene gyúrni a léptetőt a szervóval...? Vagy a léptetőt hajtani mint szervót?  [#conf]

000000000

Igen, erre Gondoltam.

"De ilyet csak a Gecko csinál senki más?"
Olvasd el mégegyszer a #1355-ös hozzászólásomat, két példát is írtam.

"Talán össze kellene gyúrni a léptetőt a szervóval...? Vagy a léptetőt hajtani mint szervót?"

Akkor idézném ismét magamat(#1355):
Ráadásul normálisan nem lehet megoldani. A normális alatt azt értem, hogy úgy működjön, mint egy szervó, csak úgy, hogy a vezérlőszoftver figyeli az encodert és ha nem megfelelő a pozició, akkor addig lassítja a mozgást, amíg a motor behozza a lemaradást. Ez egy komoly berendezésben nem megengedhető, mert modjuk a szerszám a lassítás miatt beleég az anyagba, vagy mondjuk festékszórásnál egyenetlen lesz a felület, stb.