Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ez egy nagyon bonyulult "játék"... jól csinálni... pl. tisztába kell lenni a szállítási díjakkal is... (interneten publikus minden stb..)
Ezt azért is találták ki az amerikaiak... mert náluk tilos a szerencsejáték...  (kivétel egy két hely pl. Las Vegas)
Na így kell elképzelni... meg az amcsi inkább odadja 1 USD-ért mint kidobja... más a szemlélet stb... egyszer... majd... :)

De főleg az lenne a fontos, hogy kell eladni! szerintem. Nagy a szabad világ!  
Itt pl. az Eu... csak élni kell tudni a lehetőségekkel! Nem csak azt kell észrevenni, hogy a határon behozhatsz bármit! Ki is vihetsz!
Csak fel tudjuk venni a versenyt (pl. órabérben) nyugati polgártársainkkal... :)

000000000

Las Vegas fantasztikus hely, csak tátottam a számat.

juh0557j0

Tekercselt már valaki léptetőmotort?
Csak annyi érdekelne, hogy egy kb 4Nm-es motornak milyen vastak huzallal és hány menettel vannak tekerve a tekercsei?

crgs7u9wg

szerintem is nagyon jo volna egy ebay topic, amiket az ember lat, meg hall, hogy mik vannak/lehetnek, elkepeszto, csak hat ugye ha valaki nem tudja, hogyan kell jol csinalni nem szivesen maszik bele a buktatokba, szoval hajra ebay topic :)

juh0557j0

Látom senki.( rajtam kívül [#wink] )
Mivel gyengének bizonyult és üresen is csak 800-at forgott, szétbontottam. Volt egy ugyanolyan méretekkel rendelkező mocim, ami forgott 3000-et. Összahasonlítottam és áttekertem ugyanolyanra. Most már 3200-at forog ez is!

dg8n4i8x

Hogy tekerted át? Mi változott? Nagyobb keresztmetszet, kissebb menetszám?

HJózsi

És fotót nem csináltál? ... [#confused] Huzalvastagság, menetszám, ráfordított idő? ...[#wave]

juh0557j0

Az ötlen onnét jött, hogy volt egy ugyanolyanmotorom mint az a 3 ami a gépen van. Szétszedtem mindkettő fajtát és összehasonlítottam. Lebontottam az eredeti tekercset, megszámoltam hány menet van rajta és lerajzoltam, hogy mikor merre megy a vezeték. Lebontottam egy tekercsrészt a jó motorról is amit utána visszatekertem ugyanúgy.

A jó ( erősebb) motoron 35 menet volt 2 szál 0,4-es huzallal párhuzamosan tekerve. A gyengébben 77 menet volt 0,35-ös huzallal szintén párhuzamosan tekerve.

Mivel bipolárisra tekertem elég volt egy szálat vinnem, így 0,7-es huzallal apám visszatekerte úgy ahogy volt, csak 35 menetet a 77 helyett.

Eredmény : eredeti üresjárási fordulat 800, ami a gépen direktben hajtva a trapézorsót 2m/percre volt képes, de azt sem stabilan. Áttekerés után 3000 lett a fordulat és 3,5m/ percet is tud a gépen.

Lebontás kb.: 2 óra, visszatekerni egy óra.

juh0557j0

Sajnos az első kép csak telefonos és kellőképpen homályos :
http://www.szattidekor.hu/CNC/m3.jpg" border=0>
A lebontott állórész így néz ki :
http://www.szattidekor.hu/CNC/m1.jpg" border=0>
http://www.szattidekor.hu/CNC/m2.jpg" border=0>
Sajnos a végén a nagy sietségben elmaradt a fényképezés, de úgyis leveszem a motort még kuplungcsere miatt, akkor majd lefényképezem.

000000000

Nálad nem merült fel az a többször megemlített probléma, hogy a forgórész lemágneseződik a szétszereléskor?

juh0557j0

Én még nem is hallottam ilyenről egész addig amíg Karcsi nem mondta. Egy éjszakát szét volt szedve, de semmi gond nem volt vele.
Valójában nem is értem, hogy miért mágneseződne le egy ilyen erős mágnes. Hiszen menet közben, főleg amikor lefullad és a vezérlést meg kapja nagyon erős ellentétes polarítású mágnesezéseket is kap és az nem árt neki, akkor magától a levegőben mitől gyengülne? [#confused]

HJózsi

Köszi a dokumentálásért és GRATULA! :) Lehet, hogy beindítod a léptető tuningot ? ... Bár a kisebbeket biztosan nehezebb...

ebalint

Szép és eredményes munka!

[#wink]

A legjobbakat, ebalint

000000000

Gratula az alsó képhez (is)!
Nagyon jól sikerült!

6x509vxe

Hali,valoban lemagnesezodik szetszedeskor,ezt sajna csak akkor tudtam meg amikor osszeraktam,es lenyegesen gyengebb lett mint amihez nem nyultam.viszont hangszorokat javitok,beraktam az impulzusmagnesezobe,es mar fel is delejeztem.