Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

Mivel lehet hajtani? Ez is soros portos? Egyszer megnéztem egy plazmát ami háromfázisú léptetős és szintén berger lahr vezérlővel... Ki kellene hozni belőle valamit...

svejk

Ez a feladat rám várna...:(
Mindenemű doksit szívesen fogadnék, legyen az bárminemű Berger-Lahr...

dg8n4i8x

Sajnos doksim nincs, nem is tudtam vele sok mindent kezdeni... :(

svejk

Még nem tom..
Odáig jutottam hogy négy opton keresztül csatlakozik és csak befelé megy jel..

Szalai György

Majd ki ugrok a székből! Pedig már aludni készültem. Csak még ide benézek utoljára.

Szalai György

Hány éren csatalkozik a motorhoz? 5 vagy 10?
Biztos nincs motoronkénti encoder bemenete? Mert az én Berger mocimon bizony van ám encoder.

Szalai György

„négy opton keresztül csatlakozik és csak befelé megy jel..”
A http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Berger-Lahr/berger-lahr%20001.jpg-en a ventillátortól jobbra látom a motorkimeneteket, de ballra az a háromszor húsz erű szalag az mi?

3k74cecek

" csak befelé megy jel.. "

Ez kizárt dolog. Akkor a motort hogy vezérli?
Valami elnézel, vagy nem jól értelmezel.

svejk

A vezérlést illetően csak befelé megy tehát, egyirányú a kommunikáció a számítógéppel.

svejk

Természetesen 10 az 5 fázis =5x2 érpár
encoder nincs csak fék, de azt máshonnan vezérelték

svejk

Mivel doksit nem leltem, segítséget nem kaptam ezért maradt a magad uram ha... verzió.

Szóval működik:
step/dir  
egészlépés/féllépés- ez ugye ebben az esetben 500 vagy 1000 lépés/fordulat
16 lépésben lehet állítani az áramerősséget

Élmény volt a sok szervo után egy komoly léptetős rendszer :)

wrfwxv4t9

Üdv minden Topiklakónak!
"Újfiú" vagyok a fórumon, így kérem, hogy kérdéseimet eként kezeljétek.
Olvasgattam is pár oldalt visszafelé, de sajna nem kaptam a kérdésemre egyértelmű választ a sok hsz. olvasása után.  
Rádió-amatőr vagyok, és a hobbynk egyik fő darabja az antenna, annak is általában a kőrbeforgatható változata. Vannak ugyan gyári készítésű berendezések direkt erra a célra, amik általában egy önzáró csiga-áttételes mechanizmus, amit távvezérelten általában egy törpefeszültségű villanymotorral forgatja kőrbe, 0-360-fokos szögben az antennát. Eléggé bonyolult mechanika, meglehetősen könnyen meghibásodó kivitelben, mivel az időjárás viszontagságának nagyon ki van téve.
Felvetődött egyik amatőrtársam gondolata, hogy a forgatást meg lehetséges-e valósítani un. léptető-motorral?  
Olvasgatom itt a hsz.-k között, hogy ma már egész finom, 0,9 fokos lépésekben is lehet léptető motorokat beszerezni.
Jómagam még csak ezt megelőzően a 3,6 fokos lépésüekről hallottam, ami nem is volna rossz, mert egy alkalmas féket is be kellene iktatni, ami megakadályozza a szél kőrbeforgató hatását. (A csigaáttételnél nem szükséges, mert ott a csigakerék-csigatengely az általában önzáró.)
Ott ahol a fék kialakítva volna, meg adódna egy 1:4 fogaskerék áttétel, és máris egy nagyon finom 1 foknál finomabb lépéssel forgatható antenna hajtásom lenne.
Persze az egészhez megfelelő teljesítményű motor kellene, amivel az antenna szerkezet tömegét (cca 25 kg) megbízhatóan meg is lehet fogni. (persze jól kiegyensúlyozva.)
Nos, ha nem offolok, kérem ötleteiteket.
Amennyiben zavaró kérem írjátok magánban a  
farkasgy247@freemail.hu mélcímre a hsz.-t.
Köszönetem: Gyuri
(Vagy persze ide várnám leginkább.)

ebalint

Mivel az 5 fäzisú motorok "vezérlő nélkül" árválkodtak mindenkinél /tudtommal/, így továbbra is csak a virtuális képzelődés maradt.

A 2 db motor továbbra is maradt a birtokomban, nem túl nagy teljesítményűek, de szívesen csinálnék egyszer hozzájuk egy egyszerű vezérlőt.

A magam részéről természetesen örülök annak, hogy tényleg van egy "rendes" léptetőd.
Remélhető, hogy élőben is látjuk?

Üdv, ebalint

Szalai György

Üdvözöllek Farkas György! Jó lenne, ha előbb Te segítenél nekem!
„offolok” Több fórumon is találkoztam már ezzel a kifejezéssel. Van ahol gyakran élnek vele, szerencsémre itt alig. Mit kell ez alatt érteni. Mert én nem értem. Miért írjátok ezt?

Elektronikához értő rádióamatőr létedre, gondolom nem a léptetőmotor vezérlésének elkészítése jelent számodra problémát. Pláne, hogy egy antennaforgató esetében, a gyorsulási lassulási érték sem kritikus, talán egyedül a beállási pontosság.

Ha az antennaforgatóban csigakerék áttételt alkalmazol, akkor kottyanós lesz, ami a beállási pontosságot is nagyon korlátozza. A kottyanáson belül rángatja a szél, ettől gyorsan tönkremegy a csigakerék. Vagy beépíthetsz kissé bonyolultabb és jóval drágább kottyanásmentes csigaáttételt. Hogy mennyire számit neked például egy fok szöghiba az antenna beállításában, arról nekem nincs fogalmam.

Azt a problémádat, hogy az időjárási körülményeknek kitett szerkezetet, viszonylag hamar tönkreteszi az időjárás, nem oldja meg a léptetőmotor sem. A szerkezetet meg kell védeni, kellően burkolni, tömíteni. Akár teljesen feltölthető olajjal, akkor szinte örökéletű lesz. Azt nem is merem ajánlani, hogy korrózióálló anyagokból, ipari műanyagokból készítsd, mert lehet, hogy többe fog kerülni az antennaforgató, mint az antennára kapcsolt rádiók.

Írásodban nem alkalmaztál egyetlen kérdőjelet sem, ezért nem tudom mire vagy kíváncsi, miben kérsz ötleteket. Kérlek, tegyél fel kérdéseket, mert így fogalmam nincs, mire kéne válaszoljak, és tudok-e egyáltalán. De már kíváncsi vagyok, hogy mire is vagy kíváncsi.