Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

"offolok"= nem a fórum témájába vágó dologról ír/kérdez.
Ha válaszként írja valaki, hogy ez "off", akkor ezt a tény veti a kérdező szemére.

Más (és nem csak neked, hanem Farkas Gy.nekis):
Nem nagy dolog kottyanásmentes csigahajtást csinálni. Nem sokkal bonyolultabb és drágább.
Szerintem célszerűbb is csigahajtást használni mert akkor nem kell féket csinálni.
Nem hiszem, hogy 5 sec alatt kellene az antennát 180 fokkal elforgatni, így egy pimfli 1A-es 200 lépéses léptető tökéletesen megfelelne. Ilyet meg fillérekért lehet kapni.
Azt antennát megfelelően kell megcsapágyazni, azt nem a motorra kell bízni.
Részletesebbet csak akkor lehet mondani ha valamit már tudunk az antenna méreteiről, elhelyezéséről, stb.

000000000

Üdvözöllek a fórumon! Szép hobbi a rádió-amatőrködés, és a léptetőmotor vezérlés is. De nem feltétlen kell a kettőt összekapcsolni. Az antennád gondolon RH vagy URH Yagi. Ha a sugárzási karakterisztikáját megnézed, láthatod, hogy néhány fok irányeltérés vastagon elhanyagolható. Tehát a 0,9 fokos beállás verébre ágyúval. A forgatáshoz pedig jelentős nyomaték kell pl lejegesedett hajtás, vagy oldalszél esetén. Szóval használd nyugodtan a jól bevált (hivatalból) önzáró csigahajtást. Praktikusan kettőt egymás után, mert a teljes körülfordulás ideje nagy méretek esetén a perc nagyságrendbe kell hogy legyen. A visszajelzést egy helipottal és néhány alkatrésszel egyszerűen megoldhatod. Olvasd el az RT 2007/9 és 2008/1 cikkeit a TA-19 katonai antennaforgató átalakításáról. Magánban pedig küldök néhány képet a cikkben szereplő 16 méter magasan lévő négyelemes antenna forgatójáról.
Üdv: Rabb Ferenc

wrfwxv4t9

Üdv Kedves "Drusza"!
Nos, az én érdeklődésem azért "off" kissé itt, mert nem egészen abba a témakőrbe tartozik, amiket itt megbeszéltek. Ezért szokás, hogy az eberfia "kikapcsolás"-sal jelzi, hogy mondanivalja az ő tudta szerint sem oda való, de szeretné ha a jobb értés okán mégiscsak válaszolnának rá. Nos, esetemben én is a léptetőmotor után érdeklődök, de nekem nem szerszámgép nagyon precíz 3D-s vezérlése a célom, hanem egy egyszerű forgatás. :-)
A vezérlés, és az elektronika elkészítése nem okoz gondot. Alapképzettségem okán (gépésztechnikus) a mechanikai megoldások sem, vagyis egy csigahajtást is kellő precizitással szinte kotyogásmentessé lehet tenni, legalább is annyira, hogy az elhanyagolható az iránybaálláshoz. (Az antenna sugárzási iránykarakterisztikája nagyságrenddel nagyobb.)
A kotyogás esetlegesen a szél okozta lengetés miatt fontos, mert hamar törést szenved, valami! :-( Ezt nagyon jól látod előre.
Azt is olvasgattam itt a CNC téma körűl, hogy vannak nagyon jó "kotyogásmentes" hajtóművek a léptetőmotorok után, és nagyon kíváncsi lennék, miként lehetne adoptálni az antennaforgatásnál. Stb....
Elsősorban szeretnék Tőletek nyomravezető leírások helyeit megkapni ahol hajtásmegoldások vannak ismertetve, stb...Nagyon megköszönném!
És azért várnák jótanácsot arra is, hogy milyen elektronikát építsek meg hozzá.
Talán első nekifutásra ez a két kérésem lenne. Az elkészítéséhez meg remélem van még bőven időm. Az egész tél előttem áll! :-))
Köszönöm.

wrfwxv4t9

Üdv Imi!
Válaszodból lejön, hogy ismered a hobbym lényegi részét, sőt: Ha a Rádiótechnika újságunkat idézed, akkor egészen jó az ismerettséged! :-)
Valóban, ahogy írod az antennák iránykarakterisztikája nem nagyon indokol iljen pontosságú iránybaállást FÖLDI öszzeköttetéseknél. Viszont ha az emberfia mondjuk műholdon keresztűl beszélget mikrohullámon Amerikával.... :-)
Vagy EME (Föld-Hold-Föld)összeköttetést csinál.
Arról nem beszélve, hogy iljen esetben már eleválásra is szükség van. Azaz az antennát már egy másik dimenzióban is kell mozgasd.
Namármost, ha léptetőmotoros a forgatás, és annak a lépésenkénti elfordulása "gyárilag adott" akkor visszajelzésre sincs szükség.
Az igért képeket köszönöm!

000000000

Abban kétségtelen igazad van, hogy a műholdkövetés mikrohullámon  már egy más világ. Itt az előbb említett 0,9 fok eltérés már azt jelentheti, hogy megszűnt az összeköttetés. Itt valóban indokolt a precíz és robosztus mechanika (kottyanásmentes csiga, vagy HD) valamint léptető vagy szervomotor. A vezérlést pedig vagy a műhold minden időpillanatban pontosan ismert helyzetéből, vagy az antenna mechanikus vagy elektronikus "csóválásából" kell létrehoznod A és E síkban.

000000000

A #1567-ben lévő e-mail címedről lepattantam, mint lavórról a zománc

wrfwxv4t9

Elnézést, én a BÉNA....!

farkas247@freemail.hu

(Az első nekifutásban van egy "gyö"-vel több....
[#falbav]

wrfwxv4t9

Üdv Barátim!

Ezerrel kutakodok a témában. Sajna az információ csak csurran-cseppen, elsősorban megfelelő motor beszerzésileg. No, eljutottam oda, hogy tán közelebb kerülök a témához, ha gyakorlatban ismerkedek a dologgal. Ahogy "Szigma" tanácsolta keresnék valami félredobott őskövületet. Jobb volna inkább kicsinyt erősebb, sacperkábé 12V/1.5-2.0 A-os, és megtenné a 3.6 fokos lépésű is. Sőt! Mivel a lépés osztódik az áttétellel...
Bocs, ha ezt inkább az adok-veszek kellet volna írnom...
Leginkább azért ide írtam, mert találtam ezt a linket:

http://dbudai.fpn.hu/_dwad_/frameset.php?path=http://dbudai.fpn.hu/

Próbálkozott már valaki a Topiktársak közül hasonlóan a temával? Az Úr, aki elindította a dolgot sajna nem publikálta tovább..... (2006-ban frissült a honlapja utolján...)

000000000

Ha antenna forgatót akarsz, akkor néhány dolgot azért tisztázni kellene, mielőtt valami irdatlan nagy nyomatékú léptető motort szereznél be, vagy készítenél.
Fékezésre, reteszelésre szükséged lesz, hogy a szerkezet kikapcsolt állapotában a szél ne tudja szabadon forgatni az antennádat.
Mivel nem helikopterről van szó, úgy saccolom elég lehet, ha csak kb. 30 másodperc alatt tesz meg egy körülfordulást. Ha a motor maximális fordulatszámát 600 RPM -nek vesszük, ez azt jelenti, hogy 1:300 -as áttétellel még mindig jók vagyunk. Ilyen áttétel esetén (bár nem tudom mekkora az antennád tömege) úgy gondolom egy 1-2 Nm -es motor bőven elegendő. Ha már megvan az áttételed (célszerűen valami combos csigaáttétel) akkor lehet, hogy ki fog derülni, hogy nem is kell léptetőmotor, meg a hozzá kapcsolódó vezérlő áramkör, hanem elég egy egyszerű DC motor, meg egy jobbra-balra kapcsoló és inkább a pozíció visszajelzésre kellene helyezni a nagyobb figyelmet.

wrfwxv4t9

Üdv "Molinari"!
Köszönöm tanácsaid.
Nos, a tervben szereplő dolgok: A hajtás mechanikában van egy 72:1 -hez csigahajtás. Ez egy adott, meglévő "fájin" áttétel. (Igen finom :-)   ) Ez biztosítja az egész mechanizmus fékezését is, mivel a csigahajtás önzáró. A megforgatandó tömeg, -mivel csoportantennákról van szó, ami 2x4 antennát jelent- kb 22-24 kg. Ugyan jól kiegyensújozott lészen a konstrukció, de nagyon megjegyeztem azt az intelmet, hogy pölö lefagyásra is gondoljak. Vagyis erőre szükségem vagyon.
Az idő ami alatt a szokásos forgatók körbeforgatják az antennarendszert nagyon megfelelő, ha egy perc körűl vannak.
A léptetőmotornak a forgatóként való alkalmazása azért lenne teljesen újszerű, mert ha motor pontos beállása mellé párosulna a kotyogásmentes hajtómű (ami fék is) elhagyhatóvá válna a visszajelző bonyolultsága.
Azt a megoldást ami a "combos" csigaáttételt, és a DC motor kombinációjából van, azt gyakorlom. Vagyis már néhány példánya működik az általam is készített megoldásoknak egy katonai rádió antenna toronynak a forgatójánál, aholis az eredeti lánchajtást kiváltottam egy 12 V-os gk. ablaktörlő motornak az alkalmazásával. Sajna fotót nem tudok ide feltenni, ill. feltölteni, de annak aki szeret böngészni más témájú topikon, imhol a link ahol szerepel:

http://forum.hasix.org/smf/index.php?topic=1680.msg14936;topicseen#new

Ha visszalépsz pár oldalt az eleje felé, megtalálod a megoldásom fényképét valamelik hsz.-emnél.

000000000

Ha léptetőmotorral akarsz pozícionálni, akkor olyan elektronikára lesz szükséged, ami a vagy megőrzi az utolsó állapotát kikapcsoláskor is, vagy minden bekapcsoláskor újra egy referenciapontra kell menned. Én mégis inkább a pontos pozíció visszajelzésből indulnék ki, mégpedig a következő módon: Egy potméter a tengelyen, ami egy négyszög jel kitöltési tényezőjét állítja. Ez a jel egy csavart érpáron gyönyörűen szállítható, és máris van egy analóg abszulót jeladód. Esetleg még a hőmérséklet kompenzációra kell odafigyelni, de az is megoldható.

3k74cecek

Izlések és pofonok...
Én inkább olyan megoldást csinálnék ami megőrzi a kikapcsoláskori poziciót. Így még vissza sem kell madzagolni a pozició jelet. Az általad ajánlott pozició visszajelzést ugyanis sokkal macerásabb megfelelően pontosra megcsinálni.

Motoros

A régi Hirschman antennaforgató is valami ilyesmi potméteres egyszerű megoldást tartalmazott. Hasonló van is  http://www.vatera.hu/antenna_forgato_92910177.html" TARGET=_fnew>ITTEN eladó. Ezek a viszonylag egyszerű szerkezetek is nagyon megbízhatóak voltak (önzáró és semmi kotty).
A mindenre jó ablaktörlő motorból is készűltek parabola forgatók ahol egy forgó anya tolta ki be a metrikus menetes szálat. Itt nem volt semmi visszajelzés, pontosabban a képen látta a dolgozó hogy hol áll az antenna.

svejk

Mivel az antennát max. 360 fokban kell forgatni, igen preciz visszacsatolást lehet csinálni egy 10 fordulatú huzal helipot-ból.
Az antenna és a poti közé egy kb. 1:8 as gyorsítóáttétel, és pl. a forgókondiknál alkalmazott kottyanásmentes kivitellel.
A potit hídba kapcsolva a hőmérsékletkompenzálás is elmaradhat.

Persze ma már nem nagy ügy szerezni egy 1-2 ezres abszulute encodert sem, viszont annak jelfeldogozása kicsit macerásabb főleg ha soros az adatátvitel..

Kristály Árpád

Hali Farkas György!

Most, hogy a Motoros...szóba hozta...rájöttem, hogy nekem van ilyen gyári forgatom...sőt kettő darabra emlékszem....Meg kell keresnem, s jelentkezem fotóval....
Halihó!