Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, természetesen! Csak össze kellene kuplungolni és közös Step jelet kell kapni mindkét vezérlőnek.

7vpav5d32

Ismét egy laikus hozzá szólás. Ha én léptecs lennék csak egész felbontású ilyen tesztet engednék mert arra készültem. A többi nem főleg vezérlő függő???

bmejdz9nu

Hát igen... az alaptesztelést az egész lépések pontosságával kellene kezdeni...
Utána jöhetne a gerjesztő tekercsek összehasonlítása (ellenállás és induktivitás a freki függvényében), mert ugyebár ettől függ az egész lépések közötti mozgás pontossága... felezés, aztán microstep... (ha a vezérlőt pontos "tekercs áramelosztó"-nak tekintjük, pedig ott is van/lehet hibalehetőség :)

000000000

Hát nem teljesen! A motorokat már régen nem egészlépésre tervezik, mivel senki nem használja úgy (a durva rezonanciák miatt). A vezérlő oldalt meg azért nem, mert minden vezérlő (nézd meg bármelyik leírását) egységes gerjesztési % táblázatokból dolgozik (ezek között van szinusz és háromszög hullámalakú verziók). Tehát minden vezérlő egy adott lépéshez ugyanolyan %-os gerjesztést fog beállítani. A szögelfordulás, az már motorfüggő.

000000000

A vezérlők adatlapján megadják a gerjesztési szórás pontosságát is. Nézd meg a Toshibáét, ott ez is fel van tüntetve.

7vpav5d32

Persze ezt én is értem, de amikor nincs stabil pont akkor a vezélő egy optimálisnak tűnő értékkel "játszik". Itt már szerintem komoly szerepe van a motor tehetetlenségének, talán a vezetékelésnek, hőmérsékletnek, stb. Ideális az lenne, ha minden ilyen plusz felbontás optimalizálva lenne az adott motorhoz és körülményhez( és még akkor is csak megközelítő pontosságot tudok elképzelni). Bocs ha butaságot írtam csak logikázok.

7vpav5d32

Persze ez a " ha nem tudod nem fáj" efektus. Eddig senkinek nem okozott problémát tehát nagy baj nem lehet.

000000000

Állítólag ez komoly vezérlőkben kalibrálható, de nem irigylem annak az üzembehelyezését![#zavart2]
A legtöbb vezérlő fix gerjesztési értékekkel dolgozik és a gyakorlatban a mikrostep nem a felbontás fokozásásra használják, hanem a szebb futásért (kisebb rezonanciák). Ettől függetlenül a szoftverben a mikrosteppes felbontást kell beállítani...
Hát igen... ilyenkor derül ki a valóság, mikor valaki meg is méri!

bmejdz9nu

Hát igen az lenne tökéletes mikrostepp vezérlés ha minden egész lépés közötti osztást azaz a tekercsekre kerülő áramot minden kívánt szöghöz lehetne állítani...
De ugyebár ez már messze nem hobby...
Viszont... Itt jön a képbe a motor minősége...
Azonos tekercspár*, mágnesek minősége, a mechanikai elemek pontos elhelyezése a motoron belül...

*pl. alapesetben... a két tekercsen azonos áramot átengedve mennyire áll be a motor a fél lépésre...

Azért megjegyzem, mert már ezek már sznobizmus határait súrolják...:) ,hogy a mechanikai kialakítása a gépnek sokkal több hibalehetőséget hordoznak magukban.
Egy egy "rossz" csapágyazás, gyenge minőségű golyósorsó választása stb. nagyságrenddel nagyobb "bajt" okozhatnak :)

De persze maradjunk a szervó kontra léptetőmotor összehasonlításnál... mert ez egy érdekes téma...

3k74cecek

Nem bántani akarlak, nagyon jó dolog ilyen teszt méréseket csinálni, de igazán hasznosak akkor lennének, ha pontosan megadnád a teszt körülményeit. Enélkül ugyanis nem nagyon lehet értékelni a szép cik-cakkos görbéket. Illetve nagyon könnyű téves következtetésre jutni.

1. kellene tudni a léptető motor adatait, vagy tipusát, hogy utána lehessen nézni az adatoknak
2. kellene tudni, hogy milyen léptető vezérlővel és azon milyen beállításokkal végezted a tesztet
3.kellene tudni, (és nem csak sejteni) hogy volt-e a motornak terhelése, vagy csak szólóban beépítés nélkül volt-e? Ha ez utóbbi volt, akkor nagyon hasznos lenne egy gépbe épített állapotú mérést is végezni. Megadva természetesen a beépítés körülményeit (orsó tipus (golyós/normál trapéz menetes), méret, emelkedés, mozgatott tömeg, kocsi megvezetés fajtája (gördülő/sikló, stb). Ezek ismeretében a mérésekből nagyon hasznos következtetéseket lehetne levonni.
4. kellene tudni, hogy a szép görbéket milyen módón állítottad elő? milyen eszközzel? milyen jelek, milyen feldolgozásával?
5. A képen rajta kellene lennie a step jelnek is, mert csak így lehetne igazán értékelni az eltérés  jeleket.
6. hasznos lenne egy fotó is a teszt összeállításról, hogy ha valamilyen körülmény esetleg mérési hibát okozhatna azt észrevehessük. (Tudod csak azt hiszem amit látok).

Kicsit zavaró, hogy a görbék második fele a nulla vonal felett van. Így úgy tűnik mintha a vissza irányban sietne a motor, ami nyilván nincs így. Rögtön érthetőp lenne viszont ha tudnánk, hogy milyen módszerrel készült a görbe (4. pont a listában).

Jó lenne olyan mérés is, ahol néhány step jel annyira ritkán jönne, hogy  a motornak legyen ideje közben teljesen megállni.

Van egyes görbéknek olyan része ami a fentiek ismerete nélkül egyenlőre értelmezhetetlen a számomra.

Ha tudnál a fentiek szerinti tesztet végezni az nagyon hasznos lenne.

fs9s63xkf

Nincs itthon egész lépéses vezérlőm, mindegyik 400-al indul, így az egész lépéseket nem is tudtam tesztelni :(
Csináltam olyat is, hogy egyik irányba 5 lépést léptettem, aztán megint, aztán megint, kíváncsi voltam mennyire pontos, az esetek többségében 5-öt lépett, néha előfordult hogy csak 4-et de utána "behozta magát". Ez persze abból is adódhat, hogy az enkódert nem a megfelelő szögben szereltem fel.
Terhelve nem néztem meg, az is érdekes lenne, de így hirtelen nem volt gép amire felrakhattam volna :)

000000000

Szóval azért az én eddigi gyakorlati tapasztalatom
hüledezik ilyen nagy mértékű lépéstévesztéstől.
Hiszen egy több tízezer soros 3D-s marás végén hova állna vissza a null pozíció.
Márpedig ezt a mikrométer nem igazolja vissza.

fs9s63xkf

Ezzel a teszttel, csak annyi volt a célom, hogy megmutassam Varsányinak, hogy egy léptetőmotornak is van időállandója, és nem mindig "ott van ahol kéne".  

1-2: Itt most lényegtelen adatok, egy léptetőmotor, és egy léptetőmotor vezérlő.  
3: Ezt elfelejtettem megírni, nem volt terhelve... érdekes lenne úgy is tesztelni...
4: Egy PCI-os mozgásvezérlő kártya szolgáltatta a Step jeleket, és egy PCI-os enkóderolvasóval figyeltem a Step és az enkóder jeleket.  
5: Csak egy gombnyomásba kerül, de nem tartottam fontosnak, a célnak így is megfelelt. A mozgást pedig leírtam.
6: Ha egy fényképen látható lenne a mérési hiba oka akkor azt én is észrevettem volna :) Meg egyébként is csak egy nagy ronda kábelrengeteg :)

A görbének a második fele azért van ellenkező irányban mert egyszerűen kivonom az enkóder pillanatnyi értékéből a step pillanatnyi értéket, és ez lesz az eltérés. Ezt már én is néztem, hogy ez így nem szerencsés, de egyenlőre nem írtam át, egyszerűen figyelni kéne, hogy a step jel az milyen irányba tart az adott pillanatban.

Melyik része érthetetlen, szívesen elmagyarázom, jelenleg nincs időm pontosabb mérésekre és azok pontos dokumentálására.
De mondom, csak Varsányi "felvilágosítása" volt a cél.
Az igaz, hogy rengeteg variációt le kéne tesztelni, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni, de azért szerintem ez így is tanulságos és alapvető dolgok megállapítására ez a teszt is alkalmas.

fs9s63xkf

Itt lépésvesztésről szó sincs, a tesztek során mindig visszament a motor 0-ra. a képeken látható eltérés nem lépésvesztést jelent hanem a forgás közbeni lemaradást. Lépésvesztést egyszer sem tapasztaltam.

000000000

Oké, akkor nem jól értelmeztem az írásod.