Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Annak a kicsi léptetőmotornak kb. 0.20-0.3A az áramszükséglete így az adatok alapján. Lehet nekem is van ilyen motorom, van elég sokfélém ilyen kicsikből. Ezek 5-10V-osak, tehát kb. 10V/50Ohm=0.2A.

s7manbs8

Egész lépésben meg azért tud működni, mert ott csak egy tekercs kap pl. áramot egyszerre, és mindegy, hogy a csúcsáramot hoigy állítod be, mert    azt vagy a a soros ellenállás korlátod állítja be, vagy a maximális tápfeszed, ha kisebb tápot használsz, pl. 12V-ot. Tehát ez is érthető.

moly

Üdv!
Végig olvastam rengeteg fórumot, hátha találok választ a kérdésre, de most mégis írásra adtam a fejem. A problémám hasonló az előzőhöz. Megépítettem http://www.students.tut.fi/~kontkant/a3977.php.html" TARGET=_fnew>EZT a vezérlőt.
StepSun 1.35A os 6 kivezetéses unipol. motort szeretnék róla járatni de valamiért a pwm nem akar érvényesülni benne.  
Álló helyzetben nagyon felszökik az áram és a potival sem lehet lejjebb tekerni. Ha változtatom a feszültséget akkor az áram erősség is változik vele együtt. Az áramerősség állító potit is hiába tekerem nem lehet lejjebb venni az áramot.Bár a sípoló hang magassága is változik de még sem történik semmi. Egyébként rendesen forog a motor egész és mikro lépésekben is. Elképzelhető hogy kicsi hozzá ez a motor? Nem lehetne hozzá hangolni valahogy a vezérlőt? Ha a "sense" ellenállásokat
kicseréltem 30 ohmosra akkor működött a pwm mert
bármekkora fesznél és fordulatnál 0.3 A-on tartotta az áramot. Viszont ekkor a potit hiába tekergettem nem reagált rá semmit a vezérlő.
Próbáltam 1 és 15 ohmmal is de akkor is vagy egyik vagy másik jelenség jött elő . Megbuktam...[#szomoru1]
Ha valakinek lenne ötlete megköszönném.

s7manbs8

hány volt a tápja ? pl. 12V-tal már mennie kell szépen, ha pl. 3-400 as fordulat/perccel járatod
a motor tekercseit jól kell bekötni !  
ha sípoló hangot hallassz az már túl nagy áram, olyankor leesik a frekvencia azért hallható
a sense ellenállások értéke egy ekkora motor esetén a 0.2 Ohm helyes érték, nem az az oka

a megépített panelt ellenőrizd végig, nincs e valahol rossz alkatrész, vagy forrasztás összeérve

moly

Próbáltam több feszről is. Midég ugyan az a jelenség.Menni megy szépen azzal nincs baj csak nem követi a fordulat ill. feszültség ingadozást.
Tehát az áramerősséget nem tarja egy szinten.
Arra gondoltam úgy is három kell belőle, megépítem a másik kettőt is és ha én hibáztam,
hátha nem fogom háromszor ugyan úgy eltolni.

s7manbs8

"Menni megy szépen azzal nincs baj"

ezt nem értem, ha megy szépen akkor mi a baj ?

milyen tápot használsz, az miért ingadozik ?
milyen porgrammal hajtod ?

moly

Végre ! Én már megkaptam a karácsonyi ajándékot.
[#worship][#vigyor0] Hála néked! Átnéztem újból a panelt, és az "1-es rc" pont egy hajszál vékonyan le testelt ez volt a gond..
De érdekes mert a motor forgott egész és mikrolépésekben is. Az volt a baj hogy ha változtattam  a motor fordulatát akkor változott vele az áramerősség is. Mintha csak "sima mezei" vezérlő lenne ,és nem pwm-es.  
Így most 18V ról járatva tartja a 0.5 amper 0-500-as fordulat tartományban .

[#eljen]

000000000

Sziasztok, na én is kiváncsi voltam és szétszedtem motort... valóban teljesen gyenge lett.. mert a mágnesség már nem igen működik.. Mit tudok akkor most tenni az ügy érdekében, esetleg valaki fel tudja mágnesezni vagy tudtok valami kapcsolást, elektonikát?  Köszönöm!

s7manbs8

na, akkor eggyel kevesebb a gond, kicsit így jobb nézni a motor mozgását, mikor nekem is sikerült az első léptetőmotoromat rendesen beindítani veszett jó volt nézni, ahogy elkezdett működni.

moly

Így van !!
Erre molyolok is egy jót!![#pias][#pias][#taps]

000000000

Ha, most ki akartok nevetni, itt az alkalom.
Volt egy közönséges állandó mágnesű motorom. A mágnes gyenge volt, mint a harmat.
A két kivezetést összefogtam és a motort megpörgettem úgy 1-200 körül.
A mágnese újra a régi.
Hogy, mi ennek a magyarázata, azt nem tudom. Azt sem tudom, hogy léptetőmotornál működik-e, vagy nem.
Ettől aztán nem lettél előrébb.
A profik között biztosan lesz, aki tud Neked segíteni.

s7manbs8

az impulzusmagnesezo nem nagy dolog.kell hozza egy tekercs(nalam 48menet,vastag szogletes rezdrot),amire rasutok egy nagy tirisztoron keresztul egyeniranyitott 310v-ra feltoltott sokezer mikros kondikat.a magnesezes sikere persze fugg a kondik erteketol.a 220mm-es magneseket telitesig tolti  

idézet az msteve #1498 szövegéből, ez nem jó neked ? így leírva a módszer gondolom működik

s7manbs8

no meg vigyázni kell, mert nagy a feszültség, és az amper is nehogy agyonüsse az embert

s7manbs8

a mágneses térben mozgó elektronra erő hat, és ez gerjeszti a feszültséget, ill. ha rövidre van zárva a két vége, akkor áram is elkezd benne folyni, mégmeg, ha jó gyorsan mozog, akkor annál nagyobb, és ez a tekercsáram mágneses teret is létrehoz, ami a mágnesét átmágnesezheti, ha elég nagy mértékű, nem tudom a fizikát "ki" hozta létre de érdekes dolgok tudnak történni a következményeként

fs9s63xkf

Ma teszteltem egy léptetőmotort, mert Varsányi mindig azt mondja, hogy a léptetőmotor jobb mint a szervó mert az mindig ott van ahol kell.  
Fogtam egy kétvégű léptetőmotort, és rászereltem egy 2000 soros enkódert. Ez lett belőle:

http://www.t2cnc.hu/images/lepteto500_01_225_8000kicsi.jpg" border=0>

A teszt mozgás, kb 10 fordulat oda és vissza 100-msos gyorsítással és lassítással. A sebességen és a mikrolépésen változtattam.
500-as fordulat, 400-as mikrolépés :http://www.t2cnc.hu/images/lepteto500_01_0.jpg" TARGET=_fnew>Kép
1200-as forulat, 400-as mikrolépés :http://www.t2cnc.hu/images/lepteto1200_01_0.jpg" TARGET=_fnew>Kép
500-as forulat, 8000-es mikrolépés :http://www.t2cnc.hu/images/lepteto500_01_0_8000.jpg" TARGET=_fnew>Kép
1200-as fordulat, 8000-es mikrolépés :http://www.t2cnc.hu/images/lepteto1200_01_0_8000.jpg" TARGET=_fnew>Kép

És egy kis egységugrás:
500-as fordulat, 8000-es mikrolépés, 225rpm kezdő sebesség:  http://www.t2cnc.hu/images/lepteto500_01_225_8000.jpg" TARGET=_fnew>Kép

A képeken az eltéréseket lehet látni, a referenciától azaz a Step jeltől. Az értékek enkóder impulzusban vannak mindig, ami egy fordulatra 8000-et jelent.
Tehát például az első képen lehet látni, hogy 500-as fordulaton, állandó sebességgel a léptetőmotor kb 26 lépéssel van mindig lemaradva. Ez egy 5mm-es orsóval 0.016 mm-t jelent.  
A mikrolépés értéke nem befolyásolja az eltérés mértéket, csak finomabban jár tőle a motor.

A képek azt mutatják, hogy az eltérés, egyenes arányosságban van a sebességgel, míg egy szervónál az eltérés a gyorsítás mértékével arányos, hisz ott állandó sebességnél az eltérés 0 közeli érték.

Varsányi:
A feladat egy az X tengelytő 45 fokban elforgatott négyzet kimarása: még egy 1000-es hibatárolóval is jobb eredményeket kaphatok szervomotorral. Állandó sebességen szervonál "0" az eltérés, az meg hogy megállásnál 4ms-ig 1000 az eltérés az nem érdekel senkit, észre sem veszem a munkadarabon, de legalább a négyzet oldalai akkorák lesznek amekkorát mondtál neki.