Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Az alábbi léptetőmotorok adatlapját keresném, ha valaki tudna segíteni:
EM-50
EM-42
EM-43
EM-93 (STH-39D172)
55SPM25D6F1 7,5 DEG 9 OHM  
42SI-22DAWA 7,5 DEG 50 OHM JAPAN
42SI-22DAG  7,5 DEG 50 OHM JAPAN

Előre is köszönöm.

ki005gz70

Sziasztok !

A következő a problémám :
Egy olyan kivitelezésű hobbycnc-gépet készítettem, amiből régi mátrixnyomtatónak a kisteljesítményű léptetőmotorja a tengelyhajtó.
Ez az áttételek miatt 0.4mm tengelyelmozdulást eredményez 1 lépés alatt. Ugyan ez a mechakika-áttétel volt a nyomtatóban is, és arra gondoltam hogy nagy felbontású léptetőmotorvezérlő hajta a motort.
Szereztem is me-432 bipoláris léptetőmotrvezérlőt, ami a következő adatokkal bír:
fesz:18-40v
áram:1-3.2A  
Felbontás : max 25600 lépés 200 léptek/fordulat motornél, tehát max 128 -ra tud felbontani 1 lépést.
Ez a vezérlő kiválóan is működik nekem 4.0Nm-es motorommal, viszont a kis léptetőmotorral nem.
Nem tud egyszerűen két lépés közé beállni a kellő helyre, akárhogy állítom. Csak egész lépésre ugrik. Tehát nagyfelbontásra állítva mozdulatlanul áll, és mikor elérte azt a lépésszánot, ami már a következő tekercse esik, akkor ugrik egyet, és kész. De nincsen semmi átmenet.

Amúgy egy bipolárisan kötött tekercs ellenállása 24ohm.
Kedves szakértő Urak !
MIÉRT VAN EZ ?????????
Üdv:
Gyula

s7manbs8

annak a nyomtatóból származó motornak nem sok a minimum 1A, ami a vezérlőből jön ? az adatokból ha jól látom 1 és 4A közt lehet állítani az áramerősséget, az ilyen kicsi motorok meg fél ampert se esznek.

ki005gz70

Ha melegszik, akkor rakok rá sorosan valamit. Ez nem érdekes. De miért nem működik mikrolépéses átmenet ?

s7manbs8

hát ha a nagyobb motorral meg ugyanebben a beállításban normálisan megy akkor érdekes a dolog

s7manbs8

nem tudom milyen az az elektronika, de lehet hogy figyeli az áramfelvételt és ha az nincs meg a minimális, azért nem csinmál valamit pl. ez csak egy hülye ötlet

s7manbs8

ötlet:

kösd sorba a nagyobb motor tekercsét a kisebbel és nézd meg hogy úgy megy e

s7manbs8

habár ez hülyeség, most hirtelen bewlegondoltam, mert a nagy motornak kisócsi az ellenállása, az olyan mintha csak a kicsi motor lenne

pa0n9mw

Üdv
Az nem lehet, hogy az a motor a mechanikai kialakitása miatt eleve nem is tud féllépésre beállni?

végyé

s7manbs8

nézd meg oszcilloszkóppal, milyen jelet kap a motorod 2 tekercse, két lépés közti állapotban, ha nem olyat kap, mint a naggyal, akkor az elektronika az oka valami módon

ki005gz70

Meggyőződtem róla, hogy az elektronika jó !Ez biztos ! Talán valóban arról lehet szó, hogy a motor kialakítása nem engedi...nemtom...
Lehet hogy ezek a vezérlő csak 200 lépés/ford motorhoz jó ?
Nem lehet hogy az a baj, hogy ez a motor 48 lépés/fordulatos ? tehát 7.5 fokos egy lépés.

Köszi a válaszokat !

s7manbs8

Az elektronikának tök mindegy, hogy mit köt rá az ember, ha rendelkezik a megfelelő induktív és ohmikus terheléssel, az csak a beállításnak megfelelőe ráadja a PWM jeleket abban a formában, ahogy az aktuális lépési állapotban kell. Pl. egy sima DC motor tekercsét is rá lehet kötni, meg az, hogy hány fokos egy lépés az nem lehet oka. És ez a kis motor biztos jól van bekötve az elektronikához ? Azt írod, hogy a vezérlő bipoláris. A kis motoron hány kivezetés van, vagy másik vezérlővel nem lehet kipróbálni ?

ki005gz70

6 kivezetéses, unipolárisan 4 db 25ohm, bipolárisan 2db 50ohm-os kötéssel műxik.
Rosszulkötés kizárva, mindenhogy mértem, az biztosan jó, ezekkel a dolgokkal tisztában vagyok. 3db ilyen vezérlőm van, mind működik a 4Nm-es motorommal, az biztosan jó.

De problémát megoldottam : más kivitelezésű motorral :)
Viszont továbbra is kíváncsi vagyok miért csinálja ezt.
Ha gondolod, szívesen elpostázom a motort, ha van kedved kutakodni vele.Én feladtam, nem megy. Pedig sztem is mennie kellene elviekben mind1 hányléptekű a motor.

svejk

Én hiszem hogy nem megy, és a motor miatt..
Régebben én is próbáltam A39xx-el mikrosteppet és nagyon rossz erdményeket értem el, és el is könyveltem magamban hogy a mikrostep csak a gyorsulás növelésére de főleg a rezonanciák kiszűrésére való.
én is azt láttam hogy a köztes állapotokat nem szeretik a motorok, lagalább is azok a mezeiek amikkel én is próbáltam. Az is tény hogy másgfajta mocival másként viselkedett.

Nálad már eleve a nagy ellenállás/induktivitás gondot okozhat esetleg, meg gondolom ezeknek az egyszerű mociknak a mágnesköre is nagyon egyszerű. Főleg amit írtál a 7,5 fokosé.

s7manbs8

MasterGY !

Azt hiszem rájöttem, miért nem megy neked azzal a vezérlővel ez a motor.  

Az az oka, hogy mikrolépéses módban, a tekercsek a vezérlő által beállított gerjesztőáramnak valahány százalékát, pl. 20% és 70% -ot kapnak.  

Most olyan állapotot írok, mikor két egész lépés közt van. De mivel a vezérlő minimális árama 1A az adatok szerint, a tekercseden nem is tud folyni annyi, így az áramfigyelő nem tud úgy működni, és pl. nála lehet a 20 % is 100%-ként fog működni, mert nem tudja szabályozni az áramot, nem tudja megkülönböztetni az áramerősségszinteket. Erről lehetne egy rajzot is csinálni. Az a lényeg, hogy mind a vezérlő, mind a motor is jó, csak az a tipusú vezérlő ezzel a motorral nem fog így menni. Ha műterheléssel pótolni lehetne a tekercsekkel párhuzamosan a hiányzó áramot, az meg azért nehéz, mert a motor mozgása közben változik az induktivitása is, de pl. ha van ilyen motorod még több azok tekercseinek párhuzamos kötésével meg lehetne nézni, kisérletképpen, csak az a lényeg, hogy az egy ampert érje el legalább a gerjesztőáramaik csúcsértéke együttesen.

Illetve egy megoldás lehet működne, annyi, hogy az áramfigyelő ellenállások, amik pl. 0.22 Ohm, vagy ebben nem tudom milyenek vannak, azt ki lehet cserélni, pl. 0.47 vagy 0.68 Ohm értékűre, így a beállítható minimális áram 1A helyett arányosan lecsökkenthető, a két ellenállás arányában. Ha tudsz fényképet csinálni a vezérlődről, meg a motorról, azon meg lehet látni, melyik alkatrészek ezek.

Sőt ez másoknak is tanulságul szolgálhat.

Egyszerűen mondva, az motornak nem felel meg a vezérlő által kivánt paramétereknek.