Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ugye-ugye milyen "gavallérosan" sok az a 128 bites tároló az A300-ban... egy step/dir környezetben amit "anno" léptetőmotorhoz fejlesztettek.
Filózok is a 32 bit-re csökkentésről...Dehát nálam a step jel sokszorozó miatt pl. négyszerező üzemmódban úgyis csak 32 bit a valóságban...

Lehetne olyan léptető vezérlőt csinálni, hogy a léptető motorra encodert + tároló(cska) és ha lépést veszt "szegényke" akkor "vissza adja neki" a vesztett step jeleket...azaz nem hagyja elveszteni a pozíciót...
Vagy ez a spanyolviasz feltalálása? :)

svejk

No igen, éljenek, és élnek is a mai napig :)

Én sem azért próbáltam áttérni a servora mert nem tartottam pontosnak, hanem a többi dolog miatt..
Az én akkori mechanikám legalább egy nagyságrenddel rosszabb volt mint a léptető felbontása vagy a késései, lengései :)

Ha már ilyen lusta vagyok, mi is lett a végeredménye a méréseknek számokban?

Ja, látom már a #1631-gyel javítva 500-as fordulaton 0,65 egészlépés..
Ez hihető is lehet ha nézzük hogy van a motornak és az orsónak is 2-2 csapágysúrlódása és pluszban a golyósanya súrlódása.  
3-400 as fordulat felett már kezd erősen hanyatlani a motor nyomatéka, még az áramgenerátoros táplálás mellett is.

Vagy csak üresben ment a léptetőmoci??  
Mert akkor viszont kicsit soknak tartom állandó fordulat mellett ezt a hibát.

svejk

Nem hiszem hogy kivitelezhető lenne ez a plusz lépésadás.
Esetleg naygfelbontású tárcsával mérni lehetne a késést és a gerjesztőáramot növelni?? :)
Á, hülyeség a túl nagy áram is okoz gubancot a lépéseknél..

Szerintem csak indikáció miatt van egynémely léptetős szerkezeten encoder.

000000000

"Vagy ez a spanyolviasz feltalálása? :)"
Az a baj, hogy nagyobb fordulatokon sajna nincs
nyomatéka már, tehát hiába van encodere, ha
nincs hajtás vagy korrekció képessége.:)

000000000

"Vagy csak üresben ment a léptetőmoci??
Mert akkor viszont kicsit soknak tartom állandó
fordulat mellett ezt a hibát."

Nem, sok az, mert sajnos nagyobb step
frekvenciáknál belép a villamos időállandó
szerepe, és ez eldönti a kérdést, egyszerűen
nem tud a mágneses mező felépülni még
üresjáratban sem.

svejk

De igazából szerintem nincs is nagy jelentősége az értéknek, azt hiszem abban mindannyian egyetérthetünk hogy szigorúan a +- 2 egészlépésen belül kell maradni és még véletlen sem megközelíteni, főleg ha még a rezonanciákat is hozzávesszük.  

Erre való ugye a megfelelő gyorsítási görbe a kész gép beállításakor.

svejk

Igaz lehet ezt eddig kihagytam... :(
Nem véletlen hogy hagyományos vassal nem lehet párszáz Hz-fölé menni trafónál vagy motornál sem.

000000000

Sziasztok! Léptető mocit keresnék.Nanotech tipusú  
ezek az adatok vannak rá írva :  1.8 Deg , 42V , 1.4 A.És 4 kábel jön ki belőle.

s7manbs8

nem 4.2 V ? a 42 kicsit soknak tűnik.

000000000

De 4.2 v elírtam .

wrfwxv4t9

Kedves Topiklakók!
Baráti áron sikerűlt kettő döbö forgókondenzátorral összeépített léptetőmotort vásároljak. A felhasználása is ilyen jellegű lészen, mert egy antennahangoló műszer hangolóelemeit fogja forgatni. A motorból 2x4 (piros, fekete, sárga, szürke) vezeték lógnak ki. A villanymotorra "GAMMA" felirat van ráragasztva egy fólián. Ismeri Valaki közelebbről ezt a motortipust? Netán van-e tapasztalata Valakinek?

000000000

Hello! Nincs valakinek információja a következő motorról?
KP86LM2-503

279nwbpsa

Szervusz!

Én is vettem a találkozón 2db-ot.
Adatokat nem találtam,de kipróbáltam mlndkettőt és elég erős motorok.

s7manbs8

Egy ötletem motorokkal kapcsolatban, hogyan lehetne nagyobb teljesítményre bírni a motorunkat.

Furatokat készítünk a motor alumínium csapágyházaiba mindkét végén, és kényszerhűtést alkalmazunk ventillátorral, átmenő levegőhűtéssel, így a gyári adatokhoz képest megnövelhetjük a motor forgatónyomatékát. Kisebb motor is elegendő ugyanahhoz a mechanikához, nem is kevéssel kisebb.

Ez csak ötlet, még nem próbáltam, csak külső hűtéssel, de így lehet jobb a hatékonsága a hűtésnek.

Hajrá hobbyzók !

svejk

Ehhez qrva jó szűrés kellene mert igen kicsi a légrés és a piszok, főleg a ferromágneses a halála a léptetőnek.
A külső hűtés is elegendő, sokkal többet nem tudsz egyébként sem kihozni belőle, mert pl. mágnás miskákat akár tönkre is teheted nagyobb árammal.