Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

No ez már sokkal jobb mérés mint amit psychobilly csinált.
Köszönöm, hogy fáradoztál vele.
Ráadásul pontosan igazolja azt a kifogásomat amit psychobilly mérésénél felvetettem,  
miszerint az indulás pillanatában kell a legnagyobbnak lenni a lemaradásnak.
Így mál el is döntötted ezt a vitát.

Csak a pontosság kedvéért:

1."Pl. látható az osztásokból az is, hogy 5 ms körüli időállandóval.. "
Ez nem látható, ezt te mondod. Ugyanis nincs léptékezve az idő tengely.
Ha annyit elárulnál, hogy a képen látható időtengely milyen hosszú idő, az sokat segítene.

2."mert a rezonanciák, túllendülések és lemaradások kezdetben ettől nagyobbak is lehetnek"

Ez szerintem tévedés, és az egyes dolgok keverése.

A képen nem a rezonancia állapota látható, hanem egy adott pozicióba állás rezgésének lecsengése.
A rezonancia és a rezgés egy picit más dolog, noha közük van egymáshoz.  
A túllendülés szerintem sosem lesz nagyobb, mert te terheletlen motort mértél. A terhelt motor
ennél mindíg (kivéve esetleg a tényleges rezonancia állapotát) klisebb mértékben fog túllenűlni, és hamarabb lecseng.  
Noha ezt már a vezérlő elektronika  is befolyásolhatja, ha olyan megoldású, hogy a vezérlésnél valahogy figyelembe  
veszi a terhelést is. Azért nem hinném, hogy ennyir elbonyolítanák a vezérlőt, de sosem lehet tudni ki mit ad elő.

A beállás utáni lemaradás, az egyértelműen terhelés függő lesz
Az nem világos, kogy minek a "kezdetére" gondolsz a fenti idézetben.

Azt sem egészen értem, hogy mitől egységugrás a mérésed.
Ugyanis az adott motor 1.8 fok/lépéses. Negyed lépéses vezérlővel hajtva.
 Te 3.6 fokos lépést így 8 léptető impulzussal tudsz elérni. Akkor most mi az egységugrás ?  
A képeden (második jelként) hol lennének a léptető impulzusok?
Az sem egyértelmű, hogy ez a kép a 3.6 fokos elfordulás lefolyását mutatja vagy csak egy mikrolépését.
Ez a homály eloszlana ha a képen ott lenne a léptető impulzus is.

3k74cecek

Még annyit pontosításként, hogy az adott tipusú motorokra az adott vezérlővel !!

ANTAL GÁBOR

Tibor! légyszíves tegyél értékeket az ordinátára ill abszcisszára mert igy ez egy közgazdász diagramm !!

ra8nsmk6w

Arra lennék kiváncsi, hogy ezek a következtetések(itt a mérési adatokat értem)mennyire az adott motor sajátja, vagy inkább a motor és a vezérlő eggyütes lenyomata.Néhány vezérlő alaposan hozzá tud tenni a negativ motorviselkedéshez.Most nem kell némely vezérlöt az égbe emelni vagy elmeszelni,inkább csak a meghajtás módját értékelni a méréseid függvényében.Bizonyára sokan okulnánk belőle

ANTAL GÁBOR

Szigma !Megelőztél 3 perccel

fs9s63xkf

Az egységugrás, az amikor nem nulla kezdősebességgel indítod a motort, ilyen tesztet én is csináltam : http://www.t2cnc.hu/images/lepteto500_01_225_8000.jpg" TARGET=_fnew>Kép. És lám ott van ugyan az a lecsengés, amit Tibor45 is mért. Viszont ha nem egységugrással indítjuk, hanem nulláról akkor nem ilyen vészes a görbe...

3k74cecek

Ugyan a leírás kifejezetten nem írja, de a #1759-beli beállításnál a  
Electronic viscosity és a  
Active Damping  
kapcsolókat állítsd 0-ra !

000000000

Bocs, de figyelmetlenek vagytok. Ezt írtam:
"A mérőrendszer 100 KHz-el vett mintát (akár 1
MHz-et is tud), és tárolta, megjelenítette az
adatokat. 2000 db mérés történt."
Ebből szerintem egyértelmű, hogy az első függőleges vonal a t=0 időpont. A második a
félidő, azaz 10 ms, az utolsó pedig 20 ms.
Természtesen a 2000 db 10 mikroszekundumonként
vett minta számszerűleg is megvan, de teljesen fölöslegesenek tartom egy 300*600 pixeles mezőn
a függőleges idővonalakat növelni.

ANTAL GÁBOR

Ok, de egy diagramm önnmagában is kell hogy informáljon nem pedig különféle lábjegyzetetekkel kiegészítve

3k74cecek

"Az egységugrás, az amikor nem nulla kezdősebességgel indítod a motort"

Hát ezzel nagyon nem értek egyet.
Egységugrást bármilyen kiinduló állapottal lehet csinálni. De ha mégsem, akkor inkább nulla állapotból mint bármi másból.

3k74cecek

"Ebből szerintem egyértelmű, hogy az első függőleges vonal a t=0 időpont.
Ez valóban egyértelmű, viszont az össze stöbbi az már nem.
Vagy úgy gondoltad, hogy számoljuk meg a mérési pontokat ???? [#nevetes1]

3k74cecek

Nem kell növelni az idővonalak számát, csak meg kell mondani, hogy a teljes kép az 20ms és kész.

000000000

A mérésem más volt, mint amit Psychobilly csinált. De az Ő mérése, amikor egységugrást
is volt nála, teljesen egybevág az enyémmel (#1770). Csak én kinagyítottam, és csak ezt a
durva start jelenséget vizsgáltam.
Mellesleg így pont fordítva van, mint ahogyan
írod, a két független mérés erősíti egymást.

A többi kérdésedre válaszolgathatnék, de sajna
akkor már az eddigi 3:0 vesztett arányod
majdnem 10:0 lesz, és nem is tudom, hogy
tetszene ez neked. Ugyanis az a baj a legtöbb
kérdéseddel, hogy téves állítás (tudás) alapján teszed
fel, azaz mint már nem először ebben a témában
okoskodó jellege van.:)

3k74cecek

Azt hiszem először végezd el a már leírt beállítást és ha jól működik, nem morog egyes sebességeken akkor a még le nem írt lét kapcsolót hagyd 0 állásban. Azok beállítása elég macerás (leírni is :)) és gyanítom hogy a te alkalmazásodban nem lesz rá szükség.
Ha mégis kell, akkor majd belemélyedek.

000000000

Bolond és kötekedő vagy te komám, ez már
biztos.:) Inkább azt írtad volna, ja bocs,
tényleg...