Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez a hónap poénja volt, köszi Józsi!:))[#nevetes1]

s7manbs8

Ha már annyira a teljesítmény itt a cél nem lehetne megtriplázni a végmeghajtás FET-eket, akkor még nagyobb áramra elég lenne, ha valakinek kevés az A300-ban ami van.

s7manbs8

Nemrég néztem meg milyen is az az A300, gondoltam megépítem, de mikor megláttam a rajzát, hogy mennyi alkatrész van benne kissé elment a kedvem a paneltervezéstől.

s7manbs8

A mikrolépéssel kapcsolatban, ha valaki még nagyon kezdő, annak annyit tudok mondani tapasztalatből, hogy 1/4-es egészlépés felbontással, már annyira sima a kisebb motorok járása, hogy ekkor szíjhajtásnál sincsen már a szíjnak se annyira káros berezgése, ami miatt lépést téveszt és emellett ehhez még nem is kell nagyon nagy teljesítményű gép, ami a léptetőimpulzusok számításához kell.

bmejdz9nu

Lehetne nagyobbakat is alkalmazni, az http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfp260n.pdf" TARGET=_fnew>IRFP60N egy jó választás ár/fesz/áram arányaiban.
A fetmeghajtók is a legerősebbek közé tartoznak...

bmejdz9nu

Ez a "másolásvédelem" ... [#smile] Sajnos egyszerűbben nem volt megoldható... mert akkor kompromisszumokat kellett volna kötni.

s7manbs8

Mindenestre a végfok részét külön is lehet próbálgatni, ha olyan jól bírja az Ampereket, ahogy már említetted párszor. Meg itt a nagy áramokra gondolva, az sem mindegy a panel milyen, mert ha nem jól van tervezve, akkor bizony furcsa dolgok tudnak előjönni nagy teljesítményeknél. Addig amíg kicsiben játszik egy hobbysta nem is gondolná, hogy nem csak annyi, hogy rakjunk bele nagyobbat, hanem előjönnek a zavarjelenségek, és egyszer csak pukk , meg füst a vége.

bmejdz9nu

Bizony - bizony egy 10Kg-os motor jó a háznál tesztelésre... :)
Az "eléjét" lehet másként is megoldani... de a végfok egy (egyszerű, zavarvédett) analog PID-hez lett tesztelve.

000000000

CSak mert szép:
http://kepfeltoltes.hu/081230/steppermotor_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

De legalább semmi gyakorlati értéke nincs:)

s7manbs8

Ezt te rajzoltad, vagy valahonnan való, mert felül stepper motor, alul meg servo Co Ltd. vagy ez mind a kettőt tudja ?

4mjnxdwuu

"Japan servo Co Ltd" Gyártó...

000000000

Igen, ma rajzoltam. A hobbycnc talin vettem ebből 3 motort meg van már néhány fix alkatrész, amit beraktam a rendszerbe, aztán rugalmasan alakítom a többit.

No igen, mikor ránéztem itthon, hogy Japan Servo egy pill. nekem is hangosabban vert...de a Co Ltd...megnyugtatott...

s7manbs8

Árulja már el nekem valaki, hogy miért nem tudunk mi léptetőmotort gyártani.
Az alább okok közül választhattok:

- nem elég olcsó a telek a gyáralapításhoz
- nincs vasbánya
- nincs kohó
- nincs mérnök
- nincs piaca a terméknek
- drága a munkaerő
- nem tudunk pontos munkát végezni ?

Ha valamit kihagytam, kérem pótolni !

Motoros

Az olcsó telek még csak volna, de a többi sztem hiányzik. Lassan már egy lyukat sem tudunk kifúrni[#nemtudom]