Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nincs elképzelésem, ez a kérdés csak úgy felmerült bennem, mint általános kérdés, hogy hogyan lehet a létezőktől még jobb dolgokat csinálni, mik azok a problémák, amik miatt ez esetleg nem megy.

s5f8tmfv3

A költség a legnagyobb probléma szerintem, hiszen mindent meg lehet csinálni ha van rá keret. Milyen összetételű egy léptecs vasa? Azt hiszem ez nagyon fontos tényező és komoly szaktudás kell az előállításához. Ha ez menne, akár szervómotort is lehetne készíteni.

000000000

Gondolj bele, hogy ezen nem csak te gondolkozol, hanem a gyártók is (és ők nem most kezték a fejlesztést)! feltételezem, hogy a lehetőségeket mérlegelve a legjobb ár/érték arányt próbálják elérni. Lehet, hogy tudnának +5%-ot még kipréselni, de 150%-os felárral (tehát aránytalanul drágábban)...

s7manbs8

Arra már én is rájöttem, hogy nekem ez se megy, meg az se, az ember minél idősebb, annál több dologról derül ki, hogy az is csak álomkategória, vagy csak bölcsebb lesz, ki tudja. Egyébként pont most így karácsony táján olvasgattam afféle bulvársajtókban, hogy miféle hülyeségeket képesek megvenni a milliomosnak nevezhető emberek. Pl. gyémánttal kirakott táskát, stb. Na most ennek mintájára lehetne készíteni tényleg aranyból léptecsmotort is, hátha arra is akadna vevő. Esetleg valami funkciója is lenne, tehát nemcsak önmagáért. Pl. arany léptecsmotor hajtaná a hifista aranylemezjátszóján a korongcserélőt.

000000000

[#vigyor3]CNCFIL...
Ventillátor a fenekébe+jó vastag aranyozott kivezetéd, meg réz hűtőborda az oldalára és máris kész a a "tunig stepper"!

s5f8tmfv3

Olyan motorvezérlőt kell készíteni aminek hallható a PWM-je és mp3-at is le tud játszani. Az vona a menő![#bohoc]

s7manbs8

Ilyenre én is gondoltam már.

000000000

Én már hallottam olyat, hogy fogta a rádiót (PWM) :)

Bár csak hallomásból...

000000000

Amikor az én vezérlőm bekapcsol, elhalgat a rádió.

000000000

A titkosszolgálatnál dolgozol? Megalkottad a tökéletesen zavart teret, amit nem lehet lehallgatni.[#smile]

s7manbs8

Eszembe jutott erről Gauss, ki később híres matematikus lett, aki kiskorában az adjuk össze a számokat 1-től 100-ig feladatra, hirtelen támadt ötletével száz szám egyenként való összeadása helyett csak össze szorzott 2 számot és meglett az eredmény, mindegy, hogy előtte hány ezer évig ez senkinek nem jutott eszébe ...

4um5b65d

Ezen nincs mit csodálkozni, még a rádióban is a vezérlődet figyelik néma csendben.....[#vigyor2]

s7manbs8

Off: (vagy uff)

Birodalmi lépegető(motor). Star Wars, ha valaki még nem látta, abban is van pár HD (V.Péter kedvence). [#taps]

fs9s63xkf

Szigma:
A #1691-ben kért mérések, ahogy ígértem:
http://t2cnc.hu/images/elso.jpg" TARGET=_fnew>Első!
http://t2cnc.hu/images/masodik.jpg" TARGET=_fnew>Második!
http://t2cnc.hu/images/harmadik.jpg" TARGET=_fnew>Harmadik!
http://t2cnc.hu/images/negyedik.jpg" TARGET=_fnew>Negyedik!

Az 50 fordulat/min nem szerencsés, mert itt a motor nagyon rezonál.

3k74cecek

Köszönöm.  
Elég érdekes az eredmény. Noha nem tudom egyértelműen értékelni , mert egyrészt nincs idő lépték, nem tudom biztosan hol van az első léptető jel. Szóval egyes dolgok inkább csak sejthetők, mint tudhatók.
Aztán rájöttem, hogy ez már valójában nem tisztán egy léptetőmotor válasza, hanem egy mikrolépéses vezérlő-motor rendszer válasza.  
Itt meg már a jó ég tudja eldönteni (pláne messziről), hogy mi származik a vezérlőtől és mi tisztán a motortól.
Azt hiszem a teljesen precíz méréshez sokkal bonyolultabb mérést kellene összeállítani, de annyit nem ér az egész.
Végül is egy pár alap dolgot  úgyis tudunk a motor viselkedéséről. Másrészt olyan széles skálán mozog a tényleges üzemi állapot, hogy abban biztosan vannak nagyon szerencsétlen állapotok is. Pl. itt az 50-es fordulat látszik nagyon szerencsétlennek, de ebből sem lehet sok mindenre következtetni, mert ez egy terheletlen motor mérése.
Gondolkodásra mindenesetre jó volt a dolog.
Úgysem akar senki ilyen hobbi gépekkel mikronos pontosságot, de még a század is inkább csak vágyálom, nem valóság.