Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Biztos értik sokan ezeket a cifra görbéket. De ebből én nem sokat tudok értelmezni az alkalmazhatóság és a valós pontosság szempontjából.
Kérdésem:
- akkor mennyi egy léptető motor legnagyobb pontatlansága?
- függ-e ez az érték a vezérléstől?
Ugyanis az én nem enkóderes, hanem valóságos útmérésemmel 0,005 mm alatti a pontatlanság a gépemen mérőórával mérve.

000000000

Bocs a #1887 psychobilly-nek szól!

3k74cecek

Ez még egy régebbi mérés körül kialakult vitára készült mérés. Inkább elvi jelentőségű a dolog, mint gyakorlati, legalábbis hobbí szinten.
Gondolom ezt a pontosságot terheletlen állapotban mérted.
Akkor ez lehetséges, de változó (szerszám élszámtól is függően lüktető) forgácsolóerő esetén már kétlem, hogy a hobbí szinten szokásos konstrukciók tudnának ilyen pontosságot. Egyébként az elmozdulás pontossága csak egy része egy gép pontosságának.
Emellé jön a megvezetés pontossága, az erők hatására keletkező deformásciók, rezgések, stb.
Amit írtam a vágyálom századokra, azt a megmunkált munkadarabra értettem, nem egy-egy tengely mozgatási pontosságára.

000000000

000000000

Na akkor viszont abban is egyet kell értenünk, hogy egy gép pontosságát alapvetően nem a meghajtó motor határozza meg (léptető vagy szervó).

000000000

Valaki tudja esetleg a következő motoroknak mekkora lehet a nyomatékuk:
STH-54D500-07 , 6,2V/1,3A/1,8°
STH-54D500-03y - egyforma kinézetre az előzővel, meg a ráírt paramétereik is.
23LM-C004-51 6V, 1,2A, 1,8°  

Köszönöm!

43pbwjg8s

Holnap kimérünk oszcilloszkóppal egy EPSON-FX-1050-es nyomtatót. Mármint a motorok paramétereit.
Ha meglesz az anyag felteszem ha érdekel valakit. Bár ezek a motorok max nyákmarásra, vagy fúrásra jók.... De hátha.

s7manbs8

Kisebb motorjaim vannak eladók, ha érdekel. A nick nevemre kattintva a honlapomon megtalálhatók, képekkel, miegymás. Epson nyomtatóból való is van nekem is.

43pbwjg8s

Az EM-34-esből van nekem is most 4. Ha ebből is ez jön ki akkor 5.
Ha tudok mindent róla, és ugy látom, hogy találok (vagy csinálnak nekem) hozzá vezérlőt, lehet hogy kiegészítem a készletem.
Köszönöm!

s7manbs8

EMailt-t küldhetsz, tudok segíteni ilyen témákban.

43pbwjg8s

Esetleg az adataikat is tudod?

s7manbs8

Melyiknek ? Ez nekem szólt ?

43pbwjg8s

Igen. :)  
Ha van EPSON FX80-ból kivett EM-34-es motorod, és annak tudnád a paramétereit (feszülség, Áram) annak nagyon tudnék örülni.

s7manbs8

Az a motor olyan, mint ezek, itt összehasonlíthatod az ellenállását, és amelyik olyan, mint a táblázatokban, és unipoláris, az kb. azt tudja. De úgy kb. 0.6-0.8A-es lehet. Nyomatéka kb. 0.2Nm, feszültsége pedig U=I*R képlet szerint számolható, ha megméred az ellenállást.

http://www.eminebea.com/content/html/en/hybrid_list/index.shtml" TARGET=_fnew>Motorok adatlapjai

43pbwjg8s

Isten vagy elektron!!!
Azért egy kérdés:
Az ellenállás egy fázis két tekercsének az összellenállása? Vagy egy tekercs ellenállása?