Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Régi hasznos szokás, hogy ha élesztünk, elsőre kapcsolunk be valamit, akkor azt túláramvédett tápról tesszük. A hőskorban ilyen táp még nem termett minden bokorban, ezért egy alkalmasan megválasztott izzólámpát, vagy lámpacsoportot kötöttünk sorba az új készülékkel. Az izzó nem csak az áramkorlátozást látja el, hanem ampermérő is. Jól indikálja a szakadt, vagy zárlatos üzemet.

000000000

Nagy igazság! Én még ma is használok ilyesmit![#vigyor3]

Szalai György

Ismeretlen léptetővezérlő végeinek azonosításához is jobbnak találtam az izzókat, mint a léptetőmotort.

mfrfj8vv3

Köszi a sok hasznos tanácsot, megpróbálom akkor kiszedni inkább a lábakat teljesen.
Sajnos nem vok gyakorlott ezekben a dolgokban, hát így jár az ember mikor utólag kérdez... :-(
De jobb később okosodni mint soha, remélhetőleg legközelebb már jobban fog menni.

Még egyet kérdeznék evvel az IC-vel kapcsolatban:  
Csak az abszolút áramkorlát (ennél 3A) túllépésével tudom megölni, vagy annál sokkal kevesebbel is ha rossz kapcsokra kerülnek a motor vezetékei ?

PSoft

Isván,és persze a többiek is.A higanyos IC-kiforrasztásról hallottatok már?
Tudom hogy a higannyal "játszani" veszélyes dolog,de megfelelő óvintézkedésekkel és körültekintéssel kitünően működik...

Szalai György

Mi a „megfelelő óvintézkedés” a forraszanyag olvadáspontja fölé hevített higannyal szemben?

PSoft

Én annál a pár alkalomnál amikor ezt az eljárást alkalmaztam úgnevezett "porálarcot" és zárt védőszemüveget használtam.
Na és a panel egy tálcában hogy a higany még véletlenül se "mehessen" arra amerre akar!!!

000000000

A kifejezéssel már találkoztam, de nem ismerem az eljárást! Mi "hagyományos" forrasztást használunk.

000000000

Az, hogy pontosan mitől szálhat el egy meghajtó, sajnos összetett dolog! Lehet sime elkötésből adódott zárlat, de lehet határértéken járatott feszültség és áram miatti induktív túllövésből eredő átütés is. Akár még rossz hövezetésből adódó túlmelegedés (thermo sok), bár a korszerübb cél IC-ben erre van védelem (de nem szívesen tesztelném)...

Szalai György

A kipukkadt SLA7062M-ról szívesen megnéznék egy szép fotót. Pláne, ha kormos is. Akár kioperált, lábatlan állapotában.

mfrfj8vv3

Sziasztok

Kiforrasztottam az ic-t, de ezt a képet még tegnap csináltam róla:  
http://provimax.uw.hu/sla7062m.jpg" TARGET=_fnew>SLA7062 IC lyukas állapotban

mfrfj8vv3

Azt hiszem én kötöttem el, mert elsőre nem lett baja, csak éppen nem forgott, hanem rázkódott... aztán cseréltem, rákapcsoltam a tápot , meg se mukkant majd kb. 3-4 mp múlva kipukkant az ic.Azt gondoltam hogy nyugodtan lehet vele kísérletezni, ott a motor ellenállásnak, max nem fog forogni...

Amúgy ez egy 8 vezetékes motor,az van ráírva hogy 2.5 A/fázis. Így is állítottam be a potmétert, de tegnap megint megnéztem a motor adatlapját és most láttam benne vmi olyasmit hogy unipoláris kötésben a max áram 1.4 szeres... Ez mit jelent? Ilyenkor nem 2.5 A hanem 2.5*1.4 = 3.5 A ? Mert akkor attól is lehetett a baj, a vezérlő 3A-re van hitelesítve...

4um5b65d

megvan a 6 lábú sárga alkatrész is....
ellenálás létra.
[#vigyor3]

mfrfj8vv3

Ja ja... [#vigyor5] A lábainál kicsit másmilyen a forrasztás mint a többinél, gondolom az sem szerette az áramot... Viszont az ellenállása ugyanannyi mint a többi ilyené, így gondolom ő megúszta.

motion

És ahogyan nézem a kockával jelölt vége az 1-es lába. Az a közös, ahhoz kell mérni a többi lábat.
Így is stimmel az értéke?
Nehogy ez az 50Ft-os alkatrész kinyírja az új IC-t.