Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Még valami .

Egy léptetömotort megtudok tekercselni és egy motorvezérlésben könnyebben elboldogulok hibakeresésben .
A léptetömotoros hajtást ( én ) könnyebben tudom méretezni ( optimalizálni ) .
A motort magát könnyebben tudom cserélni hasonlo vagy ugyan olyan paraméterüre .
Könnyebb méretezni az elektronikát hozzá ( max áram - tartonyomaték .)

svejk

Szuper, folytassátok!!
Bár csak a szervot használók is aktiválnák magukat a homokozóban :(
Majd a végén elhesegetjük a tévhiteket...
(mert már látom hogy lesznek :)))

000000000

de azért nézz a lábad elé,hogy hová lépsz!:)))))[#nyes][#nyes][#nyes]

000000000

addig amig én megtudom csinálni lépteccsel,amit kigondoltam,és ugy ahogy megvagyon irva,addig maradok a konzervativizmus sötétségében!:)))

besirkyjh

Semmi sötétség .

Igen is a léptetömotor életképes csak hát a piac ami nem mindig arányos a minöséggel mást probál diktálni . Lásd CD-LP harc .[#integet2]

ukcge40u

000000000

A döntő többség léptetős rendszert használ (látom a forgalomból)! Nem véletlenül...
Mi a fontos egy hobbistának:
- olcsó legyen,
- könnyen beállítható / méretezhető legyen,
- széles skálában legyen elérhető motor, vezérlő, és szoftver választék hozzá!

Ezekkel mind rendelkezik a léptetős rendszer.

Rinaldo

Ha lehet akkor még annyit ehez a dologhoz ,hogy aki egy kicsit is forrasztani tud... mára néhány alkatrészből a megfelelő 1db IC-vel motoronként maga is tud megbízható léptető vezérlőt készíteni 0,3-2.5..3.5 A-ig.

besirkyjh

Sziasztok
Léptetömtoros gépet nem használ senki??
A #2018-tol kezdve olyanok irjanak akik léptetömotoros gépet használnak .
A krdés : Miért vállasztotta ezt a hajtást ?
[#integet2]

Miki2

Szervusz Zoli !
Nekem jelenleg 4 db léptető motoros gépem működik idehaza.
Hogy miért léptecs?
Mert egyszerű, olcsó és megbízható.
A sebessége pedig annyi, ami nekem elég.

KoLa

Sziasztok!
Én a léptetős rendszeremet az esztergán Tibor45 tanácsai szerint álítottam be - azt mondta amikor beállítom a felső határt akkor vegyem vissza 60%-ra és lesz egy stabil léptetős rendszerem, és ez egy jó módszer esztergagépnél.
Összehasonlítási alap a hagyományos esztergálás ,amit végzek a munkahelyemen - gyorsjárati sebességben legyőzöm a kézi tekerővel ,de kinek van ehhez "má" kedve?(a léptetőmotorok 12Nm-ek X tengelyen gyorsjárat 2000mm/min Z tengelyen 1600mm/min felezőáttétellel)
Időben mérve így is elvesztem a versenyt a sok mellékidő miatt ,a pontosságát és a korrekciós lehetőségek sokasága miatt nekem megfelel a léptetős rendszer!
A nagyobb probléma a vezérlésbéli finomságok megalkotása - szerintem egy esztergát sokkal nehezebb minden tekintetben, automatizálni mint egy marógépet, Mach3-al

s7manbs8

Azért kell ilyen helyre ezek szerint nem 0.3Nm forgatónyomaték, szervóból sem igen a legkisebb fajta kellhetne oda. Kézi erővel meg 100-150mm erőkarral emberi erővel nem nehéz több száz W-os teljesítményt kifejteni, főleg rövidebb ideig. Még jó, hogy le tudod győzni azt a motort is. Már csak a DC szervó motor témáról is eszembe ötlött ez.

besirkyjh

Sziasztok  

Csak egy kérdés : Használt már valaki léptetömotorhoz encodert ? A NET-en lehet látni olyan modeleket ahol léptetömotor egybe van épitve encoderrel ( nem szervo , léptetö ) .

Valakinek van ilyen tapasztalata ??

[#whatever]

000000000

Légyszi, linkelj már ide 1-2-őt!

besirkyjh

Ebben a pillanatban találtam egy csomot .http://www.deltron.ch/img/produkte/motoren/Stepper_Encoder.JPG" border=0>

Deltron cég : 500 encoderrel szerelve.