Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

hajaj,mi lesz veled szervo!:)))[#nyes][#nyes]

000000000

jol látod,és ehhez hozzá tenni,és elvenni sem lehet sokat!:)))én is ezért ragaszkodom(még)hozzá!:))

besirkyjh

http://www.excitron.com/webdocs/photos/100A-86-118-knob1.jpg" border=0>

Ez egy 85 dolláros verzio .

A googli talál egy csomot :" Stepper+encoder "

besirkyjh

Bocs ez lemaradt.
Rosszul irtam 195 dollár , ha jol irom .

Optical encoder for 86mm stepper motors  
Optical encoder with index and 800 ppr for our 86mm stepper motors

List Price:   USD $280.00  
Our Price:   USD $195.00  
You Save:   USD $85.00  

[#nemtudom]

000000000

ugylátom hogy a léptecseket csak nem akarják a sűjesztöbe tenni???!:)))

besirkyjh

Nem hát .

Saját véleményem : a szervomotorok elö állitása egyszerübb és olcsobb ugyan akkor vannak elönyei a léptetövel szemben és hátrányai is , mindig a felhasználás dönti el hogy melyiket használják . Erre már probáltam utalni a CD-LP harcban ( gyártás technologia, célszerüség ) .

Persze vannak profi szervok is és vannak profi léptetök is .Azonos kategoriába nehéz hozni öket pont az elönyök és a hátrányok miatt .

Ha szerelhetö lenne ( hobby szinten ) az encoder a leglényegesebb hibáját kilehetne küszöbölni a léptecsnek .Ez a vissza csatolással kiküszöbölhetö .

Hátha valakiben fel ébredt a lehetöség és megoldja ( oldjuk ) hogy legyen egy utolag szerelhetö változata az encodernek ( itt is az elektronika lessz a lényeg ) .A hidban lessz a külömbség , nem + - kimenet hanem A B C D .  
Vagy ez igy tul egyszerü ??
[#fejvakaras]

000000000

Vitassuk meg az encoderes léptecs "előnyét"!
Mit hoz pluszként a fenekén egy encoder? Csak a zárthurkú vezérlés "lehetőségét" látom, mert ugye a motor határadatait (nyomaték, sebesség, pozíció pontosság) nem befolyásolja.
Igen ám de mikor szokott egy léptecs impulzust veszteni? Általában abban a sebesség tartományban amikor már nincs elég nyomatéka (a max sebesség értée felett)! De pont azért veszít mert kifulladt a nyomatéktartaléka! Ilyenkor egy zárthurkú hajtásszabályzás igyekezne még nagyobb sebességet diktálni, hogy a késést behozza a rendszer, de miből, ha már eleve nincs több kraft?! Akkor meg minek is az egész?
Egy szervo motor is csak úgy képes pozícióban maradni, hogy van még nyomaték tartaléka, de a lépteccsel ellentétben a nyomaték görbélye nem olyan meredeken hanyatló!
Egy encoder semmit nem változtat a léptecs idő, nyomaték és egyéb állandóin, akkor meg minek is???

besirkyjh

Ez igy elég logikusnak hangzik .

Akkor tulajdonképpen a léptecsre nem is kell encoder hanem maradni a bevált 6-700-as motor fordulatnál és abbol gazdálkodni .A rezonanciát meg a mikrolépés megoldja .
Még jobb igy . [#eljen]

Miért tesznek mégis rá encodert ?[#fejvakaras]

Farkas Ádám

Nekem vannak olyan léptető motorjaim amin van gyárilag encoder, 200-as felbontású, mint a léptető motor de sosem értettem én sem hogy minek[#nemtudom] Talán ha valami sorozatot gyártanak vele, és csavar esik a gépezetbe akkor egész nap nehogy selejtet gyártson. Ezért minden kezdetkor pozíciót ellenőriznek vele.... talán

7vpav5d32

Biztos badarság, de nem lehet, hogy ezek vezérlése nem step-es hanem mondja a vezér, hogy 40 rést balra és így tovább?

me3ua0a6

Vagy csak egy sima ellenőrzés a feladata...
Nem úgy kell használni, mint egy szervót, hogy mozog-e ill. hogy hol tart, hanem csak hogy megtörtént-e a mozgás Nem is muszáj visszacsatolni a PC felé, elég lehet egy külön áramkör, ami letilt, ha hibázás történt.

besirkyjh

" Nem is muszáj visszacsatolni a PC felé, elég lehet egy külön áramkör, ami letilt, ha hibázás történt. "  
Ennek akkor lenne értelme ha nem letiltaná hanem korrigálni a gyártást .

000000000

Még nem értem én se a "fontosságát", de valóban tele van a nett ilyen motorokkal és hozzá drága vezérlőkkel. Ott egyértelműen zárt hurkú "vezérlést" emlegetnek és a vezérlők tudnak Step/Dir és egyéb módokban is menni.
Hát ha tud valaki magyarázattal szolgálni...[#nemtudom]

Farkas Ádám

Talán ha van még egy beavatkozó szerv (mint pl:az ember) aki lépésvesztést okozhat, és ekkor a vezérlő addíg küldi a step jeleket (esetleg gyorsabbakat) amíg pozícióba nem kerül a motor.

000000000

Én konkrét határ értékeket nem mondanék. Tesztelni kell a végértéket, mert ez annyi mindentől is függ, majd alámenni 20%-al és akkor van biztonsági tartalék is.