Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

s7manbs8

Igaz, csak az 1Nm méréséhez írtam, az 1.9-hez arányosan nagyobb súlyt, vagy erőkart kell alkalmazni. Kicsit pontosabban 0.98 kg.

keri

Kezdetnek a vezetékek vastagsága elég jól megadja hogy maximum mekkora áramra van méretezve a motor, tehát ha ezt figyelembe veszed akkor már nagy meglepetések nem érhetnek.

Ezt követően én úgy találtam ki, hogy rátettem egy labortápra folyamatos forgás mellet. Növeltem az áramot és figyeltem mennyire melegszik. Amikor stabilan meleg volt az tekintettem alap áramnak.
Kipróbáltam nagyobb áramokkal is,akkor már viszonylag gyorsan melegedett, de elég sok idő kellet még így is a kritikus hőmérséklethez.

Ha vigyázol rá hogy ne melegedjen túl akkor a dupla áramot is elbírják, csak arra kell vigyázni hogy 80fok fölé ne menjen.
Mondjuk kézzel nézve, ha meg tudod fogni de nagyon forrónak érzed az 50-60fok, tehát kézzel biztonságos termosztátként tudsz működni.
Ha van pontos hőmérőt amit szorosan rá tudsz csavarozni, az is jó, de azzal sem mernék 60foknál nagyobb hőmérséklet fölé menni. Ha eléri akkor megállítod és megvárod amíg visszahűl.

000000000

Köszönöm!

Mostanra sikerült kiderítenem 3A/fázis és 3,6V.

...
Egy 24V 10A-es táppal kipróbálhatom? Nem szeretném tönkretenni...

Köszi!

s7manbs8

Ki próbálni akármivel kipróbálhatod, ha az áramot lekorlátozod olyan értékre, amit a motor megenged.

Van PWM-es vezérlőd is hozzá, vagy milyen módszerrel gondoltad kipróbálni ?

000000000

Tehát 3A-nél nagyobbat nem kaphat?

Bocs a h. kérdésekért.

igen , vezérlőm van.

000000000

Inkább a "Segítség, béna vagyok!!!" topikban kéne írogatnom..[#circling]

keri

Igen 3A a plafon.
A vezérlő lekorlátozza a beállított értékre az áramot.

43pbwjg8s

Méretezés (hátha valakinek még uj dolog):

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/leptetomotor/leptetomotormeretezes.pdf" TARGET=_fnew>léptetőmotor méretezés

4thss2k2c

Sziasztok
Tud valaki valami infot adni nekem egy Berger Lahr vrdm 564/50 LNA típusú léptetőmotorról.Ez 10 vezetékes és hogy lehet bekötni a 6 kivezetéses vezérlőre?

x4rhew5r3

Ha szerencséd van a szinekkel, akkor a tekercsek bekötése 5 fázisú deltába:
1.  fehér és kék
2.  piros és narancs
3.  zöld és szürke
4.  barna és fekete
5.  lila és sárga

me3ua0a6

Egy léptetőmotor ereje mitől függ?
Melyik az erősebb/nagyobb nyomatékú? Egy 24V 0.3A, vagy egy 6V 1,2A?
Tudom kicsit bonyolultabb a dolog ennél, de mégis, lehet így összehasonlítani két motort? Pl ha a márkájuk, gyártójuk azonos...
A kérdésem teljesen elméleti. :)

Szalai György

Szerintem,az ötfázisú motorhoz készült vezérlő, ha hat vezetéken csatlakozik, akkor csillag kapcsolású motort kéne hogy tápláljon.
5 tekercsvég +1 a közös csillagpont.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/berger.pdf" TARGET=_fnew>Például ebből is okosodhatunk.

Szalai György

24V x 0,3A = 7,2VA           6V x 1,2A = 7,2VA
Tehát azonos anyagok esetén az állórészük közel egyforma mágneses teljesítményre képes.
Ha a forgórészeik mágneses ereje is egyforma, akkor tartóerő szempontjából, szerintem nincs köztük jelentős különbség.
Alacsony fordulatú felhasználás esetén ennyi elég is lenne.
Magas fordulatszám igény esetén, kezdenek előtérbe kerülni a motor váltóáramú tulajdonságai, főleg az induktivitás. Az akadályozza a mágneses mező gyors felépülését. A nagyobb feszültségű motoré nagyobb, tehát ugyan akkora fordulatszám eléréséhez annak nagyobb feszültségre van szüksége.
A vezérlők motorfeszültség szintje viszont felülről eléggé határolt. Tehát ha nincs száz volt körüli ellátásra képes vezérlő, akkor a 24V-os motor lemarad.
A motor tehát nem vizsgálható a vezérlőtől függetlenül.

me3ua0a6

Egyenlőek, direkt emiatt írtam ilyen adatokat :)
Vezérlőm max 50V-ot bír! Nagyáramú tápegységem jelenleg 32V-os van csak.
Ezek szerint a 6V-os motor nagyobb fordulatot képes elérni, viszont a 24V-os motor tartónyomatéka nagyobb lesz? Esetleg a forgatónyomatéka is nagyobb lesz alacsony fordulaton, ha még képes kialakulni a teljes mágneses mező?