Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nem látom az SLA7062M adatlapján, hogy volna neki hőmegfutás védelme. A blokksémáján sem látható ilyen funkcióblokk. A fénykép alapján pedig nem látom, a hűtőborda rászerelhetőségét, mert közvetlen az állított IC mögött, egy nagy fekete tömb van. (sorkapocs?) Az IC csavarfülein sem látok csavar vagy alátét nyomokat. Hűtés híján, zárlat nélkül is elérhette a kritikus hőmérsékletet. Jó volna tudni, mekkorára választotta az áramkör tervezője az Rs current-sense resistor értékét. Hogy azon a szinten működik-e a PWM áram érzékelés ahol kellene. Főleg hűtőfelület nélkül.

mfrfj8vv3

Kösz, ezt sem tudtam... méregettem mindet, hasonló értékek jöttek ki, de nem teljesen egyformák egyiknél sem... olyan 8.5 és 10 Kohm között. Gondolom ha nem szakadt és nem is teljesen zárlatos akkor jó... ?
Gyuri, ezen sosem volt hűtőborda, a dobozra szereltem egy pc ventit, azt is önszorgalomból, a doksi nem írta elő..
Sajnos egyéb információk beszerzése róla nehéz, mondhatjuk nem annyira lehetséges... :-(

s5f8tmfv3

Én bizony tennék rá hűtőbordát...

ra8nsmk6w

Használom ezt a vezérlöt 1,2 A -ig mindössze de hütőfelület és ventillátor is van, szerintem kell is

s7manbs8

Nekem van egy hasonló tudású szintén FET végfokkal rendelkező SLA7042 IC-s vezérlésem ami 1.4A-es léptetőmotorokat hajt, a hő ami keletkezik az IC-ben annyira kicsi, ennyinél, hogy éppen csak langyosodik. Nagyobb áramoknál már viszont legalább egy kisebbféle hűtőborda nem árt neki, vagy ventillátoros hűtés, ha az jobban tetszik.

motion

Ha van rá mód forraszd ki a panelből és úgy mérd meg. Mindegyik tagnak egyforma értéknek kell lennie. A mérésed alapján 10KOhm. Ha a forrasztása elszíneződött biztosan kapott egy "lórugást". Utánanézek, és ha találok "itthon" ilyen értékűt szívesen elpostázom egy köszönömért cserébe.
Motion

3k74cecek

Egy ellenállás létrát általában nem lehet tönkretenni, mert felhúzásra használják.

3k74cecek

Azon nem folyhatott akkora áram, hogy a kivezetése ettől úgy felmelegedjen, hogy a forrasztáson ennek bármi nyoma legyen.
Számolj egy kicsit, hogy 10K-ra mekkora feszt kell kapcsolni ahhoz, hogy a kivezetésén akkora áram folyjon ami már erősen melegíti azt.
Kizárt, hogy az a forrasztás ilyentől tér el a többi lábától.

3k74cecek

ra8nsmk6w

Lehet, hogy a robbanó ic darabjai találták el

mfrfj8vv3

Sziasztok,  

Na vettem IC-t, tényleg volt nekik szerencsére.
A lyukak tisztitásával kicsit megszenvedtem mert ónszippantóm nincsen. Vettem ilyen ónszívó zsinórt, de az nem sokat ért, a lyukba mindig jutott elég maradék. Végül egy injekciós tűvel sikerült kitisztítani. Ma este beszerelem és utána kipróbálom valami kicsire korlátozott feszel és árammal.
Ki fog derülni van e egyéb baja.  
Szerintem nem lesz.(Legalábbis remélem)  

Ellenben most elolvastam a vezérléssel kapcsolatos leírást a H1-nél és azt látom, hogy előfordulhat hogy a vezérlő nem is tudja az ehhez a motorhoz szükséges tartományt vezérelni.
Ami motorokat hozzá kaptam, azoknak az alapfeszültségük lényegesen magasabb mint annak amit most vettem.
Vagyis ha jól értem a leírást, ehhez a motorhoz a vezérlőnek sokkal nagyobb szabályzási tartományt kellene tudnia mint az eredeti motorok esetében, hogy az áramot mindig megfelelően korlátozni tudja... Lehet hogy nem is valók egymáshoz?  

000000000

Hát előfordulhat, de bízz a jó mérnökökbe és talán elégé gyorsreagálású Choppert raktak bele (ezzel lehet, csak fokozni az átfogási tartományt). Egy R a motor körébe azért kisérletnek nem árt (azzal lehet tompítani az árammeredekségét), majd lehet később kivenni. Esetleg a tápfesszel menjél lentebb és fokozatosan emeld (és tapogasd a motort és az IC-t, mennyire melegszik)!

Szalai György

Ónszippantó helyett! (Nekem van, mert találtam, de lusta vagyok használni.)
A lyukban lévő forraszanyagot meg szoktam melegíteni a pákával, azután gyorsan odaverem a panelt az asztal széléhez. A többit megteszi a lendület.
Hely kicsit parasztos, de én nem szégyellem.

000000000

Bocsánat, a kérdésemért! A motor tekercs végeit kimérted? Mijen bekötést akarsz alkalmazni? Soros, párhuzamos, féltekercses, STB. Biztosan jól párosítottad a vezetékeket? Esetleg, küldök neked ezekről leírást. Vagy meglátogatlak ha gondolod.

ybm4ifb

Furatok tisztittása..fogpiszkáloval is jol megoldhato..persze az esztergált tipussal..