Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

De itt már megint az merül fel bennem, hogy egy léptecs csak akkor veszít lépést, ha a nyomatéka valamiért kevés, akkor meg mivel fogjuk behozni a lemaradást (és mikor..)?!

D.Laci

Kérdezűk meg Tibort hogy minek van encoder a léptető motoron! Biztos foglalkozot már ilyesmivel.

000000000

Tibor! Miért van a léptecsek fenekén encoder?
(én megkérdeztem...[#papakacsint])

Miki2

Nem lehetne egy komparátorral egyszerűen összehasonlítani a parancs és a végrehajtás oldali impulzusok számát?
Gondolom ehhez a microstep beállítással azonos résszám kellene.
Ha nem egyezik a két érték, a hiányzó számú step jelet küldeni a motorra. Vagy egyszerűen, ahogy  © Sir-Nyeteg írta, megállítani a további jelfolyamot.

000000000

De mindent lehet, de mi értelme?!
Mikor veszít, ha elfogyott a nyomatéka! Hogy korrigálod? Hát plusz nyomatékkal (sebességgel), na de miből, ha eleve már elfogyott!!!!!!??????
Vagy a megmunkálás után 5 percel, lassabban... akkor meg minek?! :))

Farkas Ádám

De mi van ha nem hajtják akkora árammal a motorokat, hogy ne melegedjenek, majd ha lemaradás van fölé mennek áramba pár pillanatig amíg kell

Farkas Ádám

De azt akartam mondani itt van egy kép:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/fej.jpg" border=0>
Itt egy léptetőmotoros géppel martam fejet, közben porszívóztam és beszorult egy pillanatra a porszívó csöve a marómotor elé, és lépést vesztett. Talán látszik a kép közepén. Onnantól kezdve végig eltolva ment a marás. Jól jött volna az utánahúzó encoderes áramkör. Ez csak egy hü..e példa volt:)

000000000

ez logikusan hangzik,és szereintem nem a cicoma miatt van igy konstruálva!nézni kéne valahol,egy gépleirást,ami ilyen rendszerrel van megépitve,és hátha találhatnák fogodzot!:

Szalai György

„egy léptecs csak akkor veszít lépést, ha a nyomatéka valamiért kevés, akkor meg mivel fogjuk behozni a lemaradást (és mikor..)?!”

Miért kevés a nyomatéka? Ha alul méretezett a motor a felhasználáshoz képest, akkor nincs megoldás. De ha a motorban van még tartalék, és egy rövid időre elvisel még pár nagy energiájú impulzust, (ezt megmondja az I2t motorvédelem) akkor az átsegítheti a nehézségen. Persze valaminek érzékelni kell a lemaradást (encoder, komparátor, stb.) és átkapcsolni a vezérlőt ebbe a lemaradást behozó üzemállapotba. Ha így is megmarad a lemaradás, akkor tiltani kell a vezérlőnek.
De ez nem a frankó, hanem csak az én laikus véleményem.

Farkas Ádám

ezt mondtam a #2057-ben én is :)

000000000

nem volt hűle téma,mert kűszködtem én is hasonlo problémával régebben,ami szerencsére megoldodot!:)))

000000000

Ez hazardírozás és különbem is a léptecset a névlegesén illik hajtatni, ezért találták fel a PWM-es vezérlést (így is kevés a nyomatéka, minek ezt még mesterségesen csökkenteni is, a névlegest meg bírnia kell hivatalból)!

000000000

Hát ez tényleg elég szélsőséges eset! Olcsóbb megoldás: ne porszívózz közben! :)

besirkyjh

Ez az én gyakorlatom .

Megszoktam keresni a maximumot és osztom 2 vel .

De ez tényleg csak szubjektiv .
[#wow3]

me3ua0a6

Pár lehetőség:
-újrakezdés: homing újra, meg önteszt, stb, és hajrá onnan, ahol elrontotta, esetleg vissza pár g-kód sor...
-áramnövelés, plusz nyomaték és visszalépés
-egy léptetőmotor nem tud folytatni munkát visszalépés nélkül. Hiszen ha áramot növelünk, akkor már elvesztette előző helyzetét, így a vezérlésben is ujra fel kellene venni az előző poziciót nem koordináta, hanem tekercsáram irány kapcsán.
Csak sima tiltás/leállítás eredménye:
nem fejezed be a selejtes munkadarabot; talán nem törsz szerszámot; rájössz, hogy lépésvesztés volt, miközben nem is látnád egyébként; gépbeállításnál is jól jöhet.
Selejtes munkadarab esetén is egy plusz biztonsági lehetőség.
(Munkatársam pl nem használ végálláskapcsolókat. "Minek az, úgyse rohan ki a munkaterületről." Szoftveresen tudja a gép hogy hol van, na de hardveresen is?)
Munkahelyemen http://www.djksp.com.sg/smt2_hscm.asp" TARGET=_fnew>léptetőmotoros beültetőgépet használunk. kb 40-50cm átmérőjű a léptecske benne.[#bee1] Oda elképzelhetetlen egy enkóder reája.