Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hát ez az... Gondoljunk pl. a Bunguard gépeire... de sorolhatnám...pl. ma (még?) minden "hobby széria" CNC gép léptetővel készül...
A szervó csak akkor "kifizetődő" ha igen nagy erők vagy nagy sebesség kell... Ekkor még olcsóbb is lehet (kb. ekkor egy 5A feletti step hajtás "helyettesítő" megoldásra gondolok)
Sajnos(?)... A szervó olyan "képbe" került, hogy szerzek valamilyen DC motort és "összepittyentek" egy vezérlőt... slussz...:)
Sajnos ez így messze nem igaz...(de majd az élet, a valóság bizonyítja)
Sajnos a jó szervómotor + vezérlő... nem ilyen egyszerű és nem is olyan olcsó mint előszörre kinéz...
Én ha egy léptetőmotorral is megoldható hajtást mégis szervóval csinálok annak "luxus" okai vannak... (pl. zajtalan)

Én sem "ásnám el" a léptetős hajtást... holott teljesen szervópárti vagyok :)

3k74cecek

Már megtanulhattad volna, hogy az áttétel és az egységugrás teszt a gyógyír minden problémára.[#csodalk][#nevetes2]

Szedlay Pál

RC!
Én úgy szeretnék hinni mindenkinek aki ilyen pontosságot leír.
Én venném a fáradságot és vinnék anyagot olyat  amit akarsz. Te kimarod századon belüli pontossággal a csapágyfészket én elvinném egy akreditált mérőlaborba ahol mikronos pontossággal bemérik a furatot. Ha századon kívüli a tűrés átmérőben és merőlegességben akkor Te fizeted a mérési jegyzőkönyv árát ha belül van akkor én. Ekkor pontosan megtudnánk milyen pontos a megmunkálás. Mi a véleményed?

000000000

Szia Péter! Egész jó tanítványod van Szigma
személyében. Hiába a sületlenség meg a duma
a semmiről ragályos, és divat lett itt a
Fórumomn.:) [#nevetes1]

3k74cecek

Ebből neked semmi hasznod sincsen, csak dolgozol, furikázol.
Legalább olyan feltételeket adjál amin nyersz is a végén valamit.[#lookaround]

x4rhew5r3

Teljes félreértés van néhány dologgal kapcsolatban.
Senki nem mondja, hogy le a léptecsekkel. Az valóban zavaró lehet, hogy ha az egységugrás, a teljesen természetes lengedezések, vagy a  mikrolépés pontossága kerül a vita középpontjában, akkor elbizonytalanodik az olvasó, ha nem a vizsgálódást és az értelmezést olvassa ki hozzászólásokból.

Egységugrás. Elméletet is igénylő olvasónak természetes, hogy minden időállandóval rendelkező rendszer egyik elemi vizsgálati módszere az egységugrásra adott válasz elemzése, legyen az léptetőmotor, szervó, hifi erősítő, hőfokszabályozó... Azon kár vitázni, hogy ez kell vagy nem kell, mert a dinamikus rendszereknél ez olyan, mint a statikus rendszereknél az Ohm törvény (elemi). Aki érti, sok kérdésre választ tud találni az olyan válaszfüggvényekből, amit Tibor45 készített és tett közzé. Köszönet érte.
Aki gyakorlati oldalról közelíti a dolgokat, nyugodtan átlépheti ezeket a vitákat, mert csak zavaró lehet a hamis következtetés, és az ököl - vagy ökör?:) - szabályok betartásával is használható, jó eredményre juthat.

Lengések. Már hogyne lengedezne? Mindenki léptecse lengedezik. Kié jobban, kié kevésbé. Most, hogy tudjuk, nem lett rosszabb az a sok lépteccsel készült gép, amivel gyönyörű dolgokat martunk, és fogunk marni a jövőben is. Az egész motor egy lengő rendszer, mert nincs benne mechanikus ütköző, vagy retesz, amikor a következő stabil állapotba lép. Az a tartónyomaték, amit a tekercs áramával keltett mágneses tér és az állandómágnes terének kölcsönhatásával jön létre, majd akkor fogja visszahúzni a stabil állapot felé, ha már túllendült. És ez így megy egy pár csillapodó perióduson keresztül, amíg megtalálja a stabil helyét.  

Mikrolépés. Ha lehet, alkalmazni kell, mert csak javíthat az - amúgy sem rossz - rendszeren. Persze ezt is módjával. Ha azt olvassuk, hogy akár 10-30%-os is lehet a hiba, nem kell megijedni. Az a hiba az egészlépések közötti mikrolépések linearitási hibája. A mikrolépésnél a kezdő és végpont egy-egy szomszédos egészlépés, soha nem akar ebből a tartományból kilépni. Ha a felbontást és a pontosságot az egész lépésekre terveztük, akkor semmit nem ront a helyzeten, csak az előnyös tulajdonságok érvényesülnek. Simább járás, kisebb rezonanciák. Valaki egyszer írta is, hogy egész lépésekkel a kör marásánál szétrázta a házat, majd mikrolépést alkalmazva megszelídült a gép. Azt mondanám, hogy tervezzünk egész lépésre, és alkalmazzunk olyan kicsi mikrolépést, amit mozgásvezérlő programunk step-frekiben képes meghajtani. Aztán innen a kompromisszumok elfogadásával mehetünk a fél-, negyed-, vagy nyolcad lépésig a tervezéssel, ha éppen nagy emelkedésű orsót sikerült bontani...

Ez egy vélemény, nem azért írtam, hogy az eddig is meggyőzhetetlen feleket újabb menetre invitáljam. Természetesen ha tárgyi tévedés van a hozzászólásomban, azt javítsátok.

x4rhew5r3

az Ohm törvény nem a legjobb, ami ide illik, de már nem tudom javítani...

Szedlay Pál

Ebben a felajánlásban semmi nyereség vágy nem volt. Inkább azt szeretném bizonyítani, hogy egy lépteccsel is lehet századon belül dolgozni, vagy nem.  
Láttunk már karón varjút.....
Van itt egy kollega aki gyárt nekem alkatrészt, 0.007mm-rel volt tűrésen kívül és két heti munkáját dobtuk a szemétbe egy rossz mikrométer miatt.

000000000

Azért jó lenne tudnom mennyibe kerül ez a vizsgálat.
Úgy érzem ha aluba kell marni 20-60 mm közötti csapágyfészket nem kell félnem, mert sokat csináltam és az én mikrométeremmel jók lettek.
Lehet, hogy először azt kellene elküldenem hitelesíteni? De hiszen eddig nem a NASA-nak gyártottam  csak SKF csapágyakhoz!
A derékszögességgel még óvatos vagyok, hisz a főorsót csak egy talpasderékszög mérővel állítottam be, nem tudom ez milyen pontosságot ad.

4mjnxdwuu

Miért ne lehetne jó...?
Nekem a "legdurvább" gépemen 10-es emelkedésű orsó volt közvetlen hajtással, és nekem megfelelt a csapágyház amit csinált. Kicsit meg kellett nyomni a csapágyat és szépen belement. ( bár soha nem néztem meg órával. Az, hogy szépen húzósan ment bele nekem már jó volt. ( lehet, hogy igénytelen vagyok.)  

A következő gépemen már 20-as emelkedésű orsó van... ( de azzal nem is akarok csapágyházat csinálni...) Ez is léptetős, én még nem írtam le őket... /Még van rajta némi lemez munka, aztán mehet bele a vezérlő.

http://magiist.fpn.hu/Kepek/uj.jpg" border=0>

000000000

A léptető, kontra szervo ügyhöz.
Éppen a napokban berheltem szét egy szervos és egy léptetős nyomtatót.
Életükben mindketten jól működtek.
A titok nyitja alighanem az lehet, hogy a szervot szervonak a léptetőt, meg léptetőnek kell használni.

bmejdz9nu

Ez így teljesen igaz....

Az egységugráshoz csak annyit, hogy én is tesztelem vele a rendszert csak a "T45" típussal nem értek egyet.
(A T45 típus = 128+X step, azaz hogy előbb kifeküdjön az A300 vagy a Gecko)
... Mertugye a kevés(?) hibajeltárolású (~100bit) vezérlőket kedvelem...  
Egyébként eddig bármilyen vezérlő járt nálam azokon is - ha lehetett - visszavettem a hibatárolót ezen határokon belülre. (vagy kisebbre)

Azért tetszik ez a teszt dolog itt mert rávilágít arra, hogy a léptető sem tud sok hibát tárolni (pár bit - egész lépésen belül)... és ugyebár a step/dir-es szoftvereket, stepper motorokhoz írták, tehát ez mindennek az alapja azaz az "alapelméleten" a szervó sem tud átlépni.

Szedlay Pál

Január 5.-e után adokr á választ, megkérdezem pontosan két helyen is.

HJózsi

Az orvosi nyelven 'Geckobititisz'-nek nevezett szindróma előbb utóbb csőlátáshoz vezet ... [#nyes][#wave]

s7manbs8

A léptetőmotorok pozicionálási pontosságát egyébként meg lehet spékelni egy jó nagyfelbontású encoder és megfelelő vezérlés segítségével, hogy még a motor mechanikája általi hibáktól is megszabaduljunk. Ez esetben nemcsak a rezonanciák miatt alkalmazandó a mikrolépés, hanem a fent említett célból is.
Másik megjegyzésem, hogy viszont a motorok eme hibával terhelt viselkedését, szoftveres úton szintén lehet javítani, amennyiben mérésekkel információt nyújtunk a vezérlő szoftver számára.
Most itt talán nem is részletezném a mikéntjét, mert talán egy szabadalom lehetőség úszna el. Csak gondolatébresztőnek szántam ezeket, ha érthető mire gondoltam, kicsit továbbgondolva benne vannak a megoldások is.