Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

4mjnxdwuu

Bocsi a "0" gyorsítást úgy értettem hogy szoftveresen nincs beállítva gyorsítás, fullon indul.(k-camnál lehetséges)
Péternek: ha áll a géped, és egyszer csak jön 1 db step impulzus akkor azt hogy gyorsítod???(szoftveresen)

bmejdz9nu

Na jó megfogtál!  
Ez első lépés a legnehezzebb :)
De a fullon indítás pl. ráengedsz 25KHz-et a motorra... gondolom az a biztos lépésvesztés...

000000000

Sziasztok!

Engem meglep, hogy a gyorsulást egyetlen adattal jellemzitek!!!
(m/s2 vagy mm/s2, ez most mindegy.) Hiszen minden sebességhez más és más gyorsulás kellene, hogy tartozzon, szép púpos grafikonnal, aminek kísértetiesen hasonlítania kellene a motorotok nyomatékgörbéjének a formájára!!! Ez volna a kívánatos, hogy a motor kellő hatásfokkal dolgozzon. Csak egyszerűsítettetek, vagy netán a Mach nem tud ilyet???

Várom a válaszokat!
Áron

000000000

Sziasztok!

Engem meglep, hogy a gyorsulást egyetlen adattal jellemzitek!!!
(m/s2 vagy mm/s2, ez most mindegy.) Hiszen minden sebességhez más és más gyorsulás kellene, hogy tartozzon, szép púpos grafikonnal, aminek kísértetiesen hasonlítania kellene a motorotok nyomatékgörbéjének a formájára!!! Ez volna a kívánatos, hogy a motor kellő hatásfokkal dolgozzon. Csak egyszerűsítettetek, vagy netán a Mach nem tud ilyet???

Várom a válaszokat!
Áron

bmejdz9nu

A gyorsítást én fontosnak tartom... persze ilyenkor a max. sebességre...
Mert - gondolt végig - a CNC gép nem felület csiszológép... :)
A gyakorlatban sok-sok kis mozdulatből áll össze a folyamat...
Ez - a gyursulás - határozza meg leginkább egy munkafolyamat idejét...
Nem kell mindjárt egy 3D marásra gondolni... elég egy nyák furására...

Hogy látjátok ezt? Rosszul látom? Kétszeres sebességű gépet is megesz egy kétszeres gyorsítással bíró... szerintem... :)

000000000

Ez nem válasz a kérdésre.
Éppen azt probáltam elmagyarázni, hogy a kisebb sebességekhez negyobb, míg a nagyobb sebességekhez kisebb gyorsulás kellene, és ezt a "hardware" tudja is, a Mach talán nem? (nem átállítgatni, hanem egy gyorsulásgörbét rajzolni)

bmejdz9nu

De hát... szerintem a progik csak egyfajta gyorsítási beállítást tudnak... vagy?
Tehát ha 100mm/s-ra tud a "rendszer" 1 sec alatt felgyorsítani... akkor ha te 50 mm/s akarsz.... akkor ~0,5mp alatt meg lesz...
Ha lináris a gyorsítási művelet?... de ezt nem tudom... talán István... de gondolom az...

bmejdz9nu

De hát... szerintem a progik csak egyfajta gyorsítási beállítást tudnak... vagy?
Tehát ha 100mm/s-ra tud a "rendszer" 1 sec alatt felgyorsítani... akkor ha te 50 mm/s akarsz.... akkor ~0,5mp alatt meg lesz...
Ha lináris a gyorsítási művelet?... de ezt nem tudom... talán István... de gondolom az...

000000000

Ez egy kicsit bonyolultabb téma.
Ha folytonos, folyamatos függvényként kezeljük
a folymatot, akkor a gyorsulás az út
időszerinti másodfokú differenciál hányadosa,
a sebesség pedig elsőfokú. Nem hiszem,
hogy hobby szinten ilyen számításokat tudó,
és paraméterezhető vezérlő program megfizethető
lenne.

e3h0cv4ph

Elgondolkodtató a kérdésed.
De szerintem egy tömeget gyorsítani 0-ról 100 -ra ugyanakkora erővel lehet mint 100-ról 200-ra. Ezért szerintem nem kell különböző gyorsításérték a különböző sebességeknél.
Egyébként a nagy gépeken is csak egy gyorsulásérték van.

Az persze más kérdés, hogy egy léptetőmotoros hajtás szempontjából a nagyobb sebességek felé (mert itt csökken a nyomatékuk) kisebb dinamikát kellene rendelni. Egy szervó hajtásnál ilyen gond nincs hiszen a szervó motor karakterisztikája lineáris.
A Mach (és a többiek is) nem tudják, hogy a Step/Dir jeleire te milyen hajtást kapcsolsz.

Harmadrészt pedig programtechnikailag sem könnyű lenne megírni, hogy a Mach egy tetszőleges (általad rajzolt) grafikon alapján gyorsítsa a Step jeleket. És nem hiszem, hogy ezzel a módszerrel sokkal nagyobb sebességeket érnél el.

Üdv:TT

000000000

Szervusz Tibor!
És nem hobby szinten, tudsz ilyen programot mondani?

(Egyébként van egy gyanúm, hogy a Gecko plugin http://www.geckodrive.com/photos/G100_Installation.zip" TARGET=_fnew>EZ éppen ezt csinálja a Mach3-mal, ez benne a spanyol viasz, és az encoder is ennek a  mindenkori kritikus határnak a "felmérését" látja el)

000000000

Ráéreztél a dologra :) Találtál egy újabb előnyt a szervó javára : lineáris nyomaték - sebesség jelleggörbe [#vigyor5]

000000000

Amit Szobrász mond, nem is a deriválástól bonyolult, mivel diszkrét rendszerekben megoldható  egyszerűen a többszörös deriválás is, hanem attól, hogy ha tudná a vezérlő ezt a funkciót, akkor ismernie kéne a motorod nyomaték/sebesség jelleggörbéjét, ilyen beviteli lehetőséggel még nem találkoztam.. ráadásul elég számításigényes lenne a dolog "fgv. linearizálás" Szóval szerintem a vezérlőprogramok csak lineáris gyorsítást tudnak, legalábbis amiket eddig ismerek.

000000000

"Egyébként a nagy gépeken is csak egy gyorsulásérték van"
Igen, mert az általában AC szervo, aminek minden fordulaton azonos a nyomatéka (csak a legeslegvégén esik valamicskét) A DC-nél meg - noha nem állandó a nyomaték, hanem a sebességgel együtt növekszik, ki akarna éppen a nagyobb sebességnél (jog módban) ráhajtatni, mint a mérgezett egér, aztán meg lassíthatja, aki tudja...

De! A léptető esetében egy kicsit alábecsülöd ezt a kérdést (szerintem). Mert ha alacsony Pl.: kezdő sebességnél nagy gyorsulásunk van (3d marásnál jár a Z mint a varrógép, de "síkban" is akad gyorsulás bőven), amit bír is a léptető, Jog módban pedig sebességünk, akkor ennek a végeredménye akár olyan mértékű időmegtakarítás is lehet, aminek már komoly létjogosultsága van!  
Nézd meg Trapista videóját és képzeld hozzá, hogy az elején komolyan gyorsul, aztán bár fogyott belőle a szufla, a közepére érve mégis nagy sebességet ér el - illetve, mert még marad rá útja ennél is nagyobbat – majd ahogyan lassít, egyre és egyre agresszívabban veszti el a sebességét. Nem kérdés, hogy így sokkal hatékonyabb lenne a gépe, hiszen nem kellett annyit tökölni, mire végre felgyorsulna, majd lelassulna és így kevesebb idő alatt tenné meg az adott utat… Tehát a cél nem is a sokkal nagyobb sebesség elérése, hanem az adott út megtételéhez szükséges idő (szerintem nagy mértékű) csökkentése.
A kérdés az, hogy hogyan lenne képes egy program ezt a komoly számítást elvégezni, nem pedig az, hogy minek. Ha csak kézzel, kísérletezés és ráhagyás módszerével is, de felrajzolhatnánk ezt a bizonyos gyorsulási görbét, igen nagy haszna lehetne.
Áron