Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ó ... Köszönöm mindenkinek a számításokat!

bmejdz9nu

De kis szakaszokon (ami a legtöbbször van egy valós maráskor) sosem fogja elérni az "üzemi" sebességet... tehát kb. 50mm-en belül csak gyorsít... ill lassít... mert ez a gép sem egy 2x1 méteres...

bmejdz9nu

Megmértem a videót... :) :) :)
16mp alatt 10 löket... végtől végig... mire jó egy videószerkesztő progi....
Tehát 1,6 mp = 250mm
Remélem Trapista szívesen veszi a "vesézést"?
Előkerül és megesz...

4mjnxdwuu

Nyugodtan, hátha el.sztam valamit azt már az elején is mondtam hogy sokáig gyorsít pl 30m/percet nem érte el, mert folyamatosan gyorsított-lassított, a max 27 volt. ha lesz kis időm kötök rá nehezéket csigán ha az megfelel. (400 kg, nem szivesen borítom fejre) a gyorsítást visszább vettem mert mint mondtam ettől nagyobb gyorsítási értéken nagyot durran szó szerint (tuti a fél lépés miatt) (engem ez csak annyiban érdekelt, ha 40 kg-t tud igy reptetni, nekem megfelel ha állandóra beállítok 8-10 métert, és azzal nem lesz gond...  
Erőt nem várnék tőle, a hosszú gyorsítás miatt megy egyátalán, pláne Profi 1-el.

4mjnxdwuu

Látom van időd...[#taps][#nevetes1][#integet2]

bmejdz9nu

És gyorsítást lehet neki adni még?... akár persze a végsebesség rovására.

4mjnxdwuu

2 m/percel indítottam már gyorsítás nélkül, de marha nagyot szólt.... Szerintem nem esészséges a mechanikának.

4mjnxdwuu

De ezzeknek a nagy sebességeknek 10m/p felett, számomra semmi értelme. csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy pl: egy faipari gépnél ahol minden könnyűszerkezetes, és pár kiló a cipelt teher, mondjuk egy felsőmaró, nyugottan lehet használni x*10-es vagy x*15-s orsókat. (mintha úgy vettem volna észre, hogy félnek az emberek tőle...

4mjnxdwuu

Üdv.
Valami más alternatíva, ami hasonló eredményt adna, nem szívesen szedném szét...???
a #1244-ben is csak gyorsjáratra értem.

bmejdz9nu

Szerintem sem kell félni a pl. 10mm-es golyósorsótol... (főleg ha pontos és ha van lehetőség microsteppre...)
De a gyorsítást nagyon fontosnak tartom, főleg egy kis munkaterületű gépnél... mert ide oda fog kapkodni, cikázni pl. 3D marás, nyákmarás, fúrás! :)

Mit jelent az hogy gyorsítás nélkül?  
0msec az ugyebár fizikai lehetlenség ... csak kicsi érték pl. 80mS... de az is már olyan mint a kalapács...  
De a tied is mozgóasztalos... ezek jobban bírják a gyorsítást... mert kevesebb mechanikai függőség van... ha jól gondolom...

Mechanikának mi tesz jót... :)
Vagyis ahogy én teszteltem az enyémet:
100mm/s-s sebességgel nekimenni a végének!!!
Golyósorsó anya neki a csapágyháznak! Brutál!
Én úgy terveztem, hogy ezt ki kell bírnia! Mert ez az esemény bármikor bekövetkezhet spontán is!
Teszetelve... bírja.... ez ám a kemény buli...
Na jó persze... egy kicsit csaltam... minden végre a csapágytatóra tettem egy vastag (5mm) gumilap darabkát... de mechainkai elállítódást nem tudtam mérni - tehát jó az ütközés teszt!

bmejdz9nu

Arra lennék kiváncsi a szervókkal mekkora gyorsítást tudtak elérni az Urak...
Ott ugyanis ha jól gondolom be lehet állítani a Mach-ot 0.0-ra...de a valóságos gyorsítást csak a motor és az "általa hajtott" encoder jelei adják...
Hogy is lehet mérni ezt ekkor?
Ha lennne válasz erre .... a szervó topikba...

4mjnxdwuu

A "0" gyorsitást próbáld a K-cam-ban ott vagy kikapcsolod a gyorsírást, szó szerint a megadott értékkel pofánvágja a mocit, vagy bekapcsolod, és megadhatod a kezdő sebességet amivel megrúgja, majd a beállított gyorsítással felgyorsítja a beállított sebességre.
A mach-nál nincs ilyen, ott most próbáltam
5000 mm/sec2   55mm/sec
7000 mm/sec2   33mm/sec
11000mm/sec2   28mm/sec
amit tud. de a további kisérleteket elhalasztanám a mikrosteppig, szerintem nem mindegy, mivel hajtom...

A mociról ha valaki tudna valamit: KP8AM2-009 JAPAN SERVO CO. LTD / egyébként üresen próbáltam annó egy fele ekkora Nema34-el az valami francia volt./úgy az is ezt hozta kb...
Többször túlszaladt már nekem is 15-18m/p-vel a csapágyház fogta meg (a mach miatt, elfelejtettem, hogy addig lassít ameddig gyorsított. /a K-cam jog módban gyorsít, de vészstoppal ál meg, (ez sem mindíg előnyös)

000000000

A 0 gyorsítás az nem gyorsítás...[#nevetes1]
A Mach-t csutkára fel tolva nem 0 lesz a gyorsítása!

bmejdz9nu

Minimális azaz 0.00000000000000000000000001ms2-ra gondolok...
... persze olyan nincs...Mennyi a min. (a max) a Machban?
A puskagolyó is gyorsul... nem bumm és ott van..
Talán a fény is?

000000000

A gyorsítási idő az igen, de a gyorsulás az nem! A gyorsulás mértékegysége a m/s2 és a Mach ezt használja (nem a gyorsítási időt)! Tehát mach-ban nem 0 a max gyorsítás!