Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Nézd, én azt javaslom, ne kínozd ezt a
"szerencsétlen" motort tovább, így is a határon
dolgozott.
Pár számadattal is alátámasztanám ezt.
Amikor felfelé mozgott, akkor 22W hasznos
teljesítményt adott le a motorod, és már
csak 0.44 Nm nyomaték mellett. Sajna a hatásfok
ekkor már katasztrófális, ha csak szerény 3
Amper tápoldali árammal számolunk,
akkor is csak ~15%. A többi gyakorlatilag hővé
alakul, nagyon forró lenne a motorod hosszabb
távon.
Összességében hidd el, ez így is egy kisebb
csoda egy ilyen léptető motortól. Ha ezeket a sebességeket
még kb. megfelezed, akkor maximális biztonsággal,
lépésvesztés minimális kockázata nélkül
használhatod majd a teljes (X, Y, Z) gépedet.

bmejdz9nu

Hol marómotor... hol léptető...hol szervó...hol frekiváltó... bárcsak már esztergálni tudnék... :) Mindenevő vagyok... :)

Szerintem is jó! (most tudod nagy mellényem van lásd. #1160... :)
és tudod mi a röhely ez egy: egy kiló hetven dekás motor... !!! Na de az adatlapja magáért beszél...(#1126)
Most a függöleges tesztnél már a 45 fokos hőmérsékletet is elérte.... :) 1 óra után...:)
Most az asztaltól kellene rezgés mentesíteni... műanyag? Gumi? távtartó? Ezek persze kis gondnak tünnek de nem az... csak a látszatra...

Megmunkáló motor:  
hát ez az! annak is menni kell mint a meszes... mert hiába a gyors gép ha az nem tud!
két motort tervezek rá: HF 20.000-60.000 rpm... és az alsó fordultokra egy kb. 2.000-20.000 rpm motort... Lasabb nem lesz ezen a gépen... az a másik gépen lesz... az már persze mozgó felépítménnyel... és nagyobb munkatérrel...
Viszont ez a gép lesz a "habostorta"...  
Talán sosem verem mégegyszer ilyen bonyodalomba magamat:)

A tervek nagyok:  
automata szerszámcserélő...(ez tudod nem az én érdemem lesz teljesen, mert tudja a HF motor...)
De a 4. forgató tengely.... Harmonic Drive-al és a magasság állítható híd... az már igen! :)

dg8n4i8x

Basszus, hogy le vagyok maradva... Alig van időm mostanában beleolvasni a fórumba... :(
Hát Péter ez tényleg nagyon állat!!! Az a kis asztal elég robosztus súlyok nélkül is! Bár amikor én láttam akkor még csak a BF20-on ment jobbra balra. :) Lenyűgöző ez a teljesítmény...  
Szó esett újra itt a mozgó, nem mozgó asztalról, Szerintem ahogy ezt már kifejtettem kis gépre célszerűbb a mozgó asztal mert a híd tömege jóval meghaladja az asztal és a munkadarab tömegét, persze egy nagyobb asztal esetén mindenképp jobb ha a híd megy felette. Szerintem az anyagot ugyanúgy kell rögzíteni mozgó asztalnál és állónál is, mert a forgácsolási erő nem változik attól, hogy melyik mozog... Egy kis gépnél kompromisszumokat kell kötni, ha többcélú felhasználást szeretnénk. Ez csak az én véleményem, nem akarok senkit meggyőzni! Annó én is rengeteget gondolkodtam ezen és csak akkor döntöttem amikor már megvoltak az anyagok nagyjából, tudtam kb mekkora súlyok lesznek...
Szóval mégegyszer Gratula!

bmejdz9nu

Valószinű igazad van...
A 25x névleges motoráram = tápfeszt egy gyártó sem ajánlja átlépni... valószínű meg van az oka....
A melegedés most minimális... sőt nagyon kevés!
A felvett áramot nem néztem... nem is tudom hogyan mérjem... mert impulzusban veszi fel...
De a táp meg sem langyosodik...
Lehet, hogy a jó eredményekben a kapcsolóüzemű táp is sokat számít?! Jó lenne ezt tudni!

4mjnxdwuu

Hali, írtad, hogy nem viszed talira....
Hát én se. A tiéd se lesz könnyű ha teljesen kész lesz ( ha merevet is akarsz )
Az enyémnél  
kb min 30 kg vasláb
kb 160 kg beton alap
kb 70 kg öntöttvas Y tartó
kb xx kg alu X tartó
kb 29 kg asztal (megmunkálás előtt (36 kg)
kb 45 kg híd tartó
kb xx kg híd
kb 10-valamennyi Z
+ a nagy maró fej ha lesz...
http://magiist.fpn.hu/Kepek/Foto-0111--.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Ez a mozgó asztal "kontra" álló asztal szépen megosztotta a csapatot! Ebből volt már többször "porfelhő"...
Én is egy hónapig rágtam magamat... :)
A "profik" minden irányba mozgatják... erre van sok példa... ez szerintem egyértelmű...
Hogy miért? Azt majd a BF20 topikban kifejtem... de egyenlőre annyit: tegyél a BF20-ra egy mérőórát... és csodálkozz mert 0.00mm lesz a hiba... és gondolkozz... nem a gép jó... máshol van elásva a titok...:)
Na ez a mozgó asztal is egy félmegoldás...de már a "profik" is használgatják... mert helytakarékos... a többit már leírtam...
Ha jól tudom neked is mozgó asztalos van...:)
Itt annyi a "más" mint pl. hobby környezetben az alkoholista szervós ULI gépénél... nem jönnek elő a tengelyek mert fordítva van... mint BF20 és "profik"...
Hátránya is van... ahogy írtad... a méret... de mégis csinálják egész nagyban is... (lásd. videóim a neten)
Persze én sem akarok senkit sem meggyőzni:) Ez a dolog szépsége mindenki másként csinálja!!!

bmejdz9nu

Én viszem! (azaz szeretném)
Úgy tervezem, hogy bontható (LEGO) rendszerű legyen!
Nem kispályás a géped! Beton - öntött vas? Videó van róla? Mert nem kilóra megy... :)
Én szomorú vagyok attól amilyen nehéz lett az eddigi "eredményem"...

dg8n4i8x

Ez az! Több megoldás több tapasztalat! Az ahogy te oldottad meg azért is jó mert a főorsó alatt az alátámasztás minden helyzetben hasonló, azaz kisebb a lehetőség az asztal belógására... A másik az, hogy így a sínek és az orsó is védettebb helyen van a forgácsoktól hűtőfolyadéktól... Ha kicserélem majd az X tengelyemen a síneket rendes lineárokra akkor én is így szeretném megoldani majd...

000000000

Gondolom mindenki észrevette, hogy két szintes az asztal, csak ...    senki sem kérdezte meg. Hát én azért megkérdezném...[#conf]   Gondolkoztam, de eddig még nem jottem rá, szabad a gazda...

3vv2btrhv

szia Trapista
Nekem a te géped nagyon tetszik a harmonikás megoldás meg igazán profi !!!
Azért remélem egyszer megnézhetem !! Csak 10 km -er a távolság közötünk de fényévekkel vagy elötem .  
péter  
gratulálok én is és a vezérlöt miért takartad le ??  
Tibor

000000000

Csak úgy uldogélek a WC-n.... és nem hagyott békén a dolog. Csak nem a 4. tengelynek csináltál helyet, de akkor sem volna értelme magasabbra tenni...  ...esetleg alátámasztás miatt...    ... hát, nemtuom...[#fejvakaras][#falbav]

4mjnxdwuu

Az igaz, hogy nem kilóra megy de mintha neked is mocorgott volna a videón az a valami amire rátetted. (csak gondolj bele ha nagy sebességről indítod, nagy gyorsulással a jópár kilós asztalt +munkadarabot...) nekem előtte 80-as U vasból volt a keret,120-al összekötve + a híd is 80-as volt és bebólintott indításkor jópár századot. Nem hittem volna (gravírozáskor, felületkövető nélkül ha nem ment elég mélyre kézrátétellel + pici nyomással korigálni tudtam.... (igaz a lábai is közel voltak, bár azmiatt csak inbolygott a gumibakokon.)

bmejdz9nu

Asztal...Igen... azt hitem már nem szúr szemet.... pedíg ez volt a "legcikibb" kifilózni... mármint nekem... :)

a teljes "felső" magaságban 320x320mm... ez pár centivel feljebb van...
Azért hogy a gép saját maga be tudja majd síkba marni... teljes méretben... hogy a lehető legpontosabb legyen... (oldalt- felül - körbe, hogy lehessen könnyen referenciát mérni...)

A második szint: (lejjebb, elöl és hátul) ez három eshetőség miatt lett így:
1. ide kerül a 4. forgató tengely mechanikája és a szemközti oldalra a csúcs...
2. Ha a munkadarab 320x320mmm (teljes munkaterületű) akkor is meg lehessen fogatni...
3. a szerszámcserélő tartója...

és miért lett darabokból összerakva? hogy lehessen fixre marni... (feszültség mentes... stb...) De még egyszer nem csinálnám és senkinek nem ajánlanám...
őrült munka... sok csavar... menet... fémragasztó....

bmejdz9nu

Ez igaz...
Még gőzöm sincs mire rakom... talán még szekrény is kell majd neki? De utáltam a "régi" német gépem után a porszívózást...
És ha nem jön be a spray hűtés... akkor aztán lesz minden... főleg szekrény neki... :)

Motoros

Páter!
Total gratula, ez tényleg nagyon megy, tied a baktertojás ( nem tudom mit jelent, de az apósom mindíg ezt mondta ha valami tetszett neki-Isten nyugosztalja)
A Tibor elismerése pedig tényleg garancia.
Sajnos ezzel a léc magasra lett téve, mostmár az én gépemmel csak akkor dicsekedhetek ha legalább így fog menni[#fejvakaras]
A mechanika is nagyon esztétikus--főleg a felületek megmunkálására gondolok. Teljesen profi..mehetsz a marós szakmunkásbizonyitványért.