Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

e3h0cv4ph

Mit ne mondjak szép egy meghajtása van egy ilyen ötfázisú léptecsnek. Motoronként 20 félvezető, az egy 3D gépnél már 60 db félvezető. Megér ennyit ez?  
Más. Komoly az a 8 bites abszolut enkóder. Honnan lehet ilyeneket szerezni?

Szalai György

Miből látod a 20 félvezetőt? Tán van egy konkrét kapcsolásod? Sajnos nekem nincs, de persze hogy érdekelne. Szerintem 10 kapcsolóelem (félvezetős) vagyis 5 félhíd kéne hozzá. Neked hova kell a többi? Csak nem rövidre zárnád a kapcsait fékezéskor?

000000000

A #889-ben ajánlottam egy kis elméletet. A 3.34 és 3.35 ábrán ha csak sematikusan is, de jól látható a motoronkénti 20 azaz húsz kapcsolóelem. Kétállású kapcsoló ill. öt teljes híd.

Szalai György

Iminek
A #889-ben ajánlott egy kis elmélet 3.34 ábrája 10 kapcsolóelemet rajzol. A 3.35 ábra 10 kivezetésű motort feltételez, nemigen alkalmazható 5 kivezetéses esetében. Vagy rosszul értelmezek valamit.  

ybm4ifb

tatai..
Az encodereket én a vaterán vettem..hát nem érdekes..egy voltt Tataitol...

000000000

e3h0cv4ph

Azt hiszem igaza van Szalai Györgynek a 3.34-ben az ötkivezetéses 5 fázisú motort tényleg fele ennyi félvezetővel lehet üzemeltetni.
Így "csak" 30 db kapcsolóelem szükséges, de a kérdés továbbra is kérdés: Megér ez ennyit? És ha igen mit ad cserébe?

e3h0cv4ph

balkari -jó a link kössz!

4mjnxdwuu

Hali, 0,36°-ot. Egy kicsit precizíósabb hajtásokban láttam, egyenletesebb járás, stb... A legtöbbet berger lahr.

000000000

Kössz "balkari"! Ezzel egy kicsit enyhítetted a tévedésem súlyát, amire Szalai Gy. helyesen rávilágított. Öt kivezetéses motorhoz (és "stojkáé" valóban ilyen) elég a fél hídas vezérlés, de akkor csak egész lépéses üzemmód  lehetséges. Tévedni emberi dolog, mondta a sündisznó...

000000000

Köszönöm fiúk a köszönetet, de a linkekben kutatva "bélabá-t" illeti, mert onnan merítettem.
Tanulság, az időben néha vissza kell menni.
Köszi BÉLABÁ
Üdv balkari

4mjnxdwuu

De ha egész lépésed van akkor van fél is? nem? k..va gyorsan kapcsolgatod két lépés között.

ybm4ifb

Szevasztok

Én meg köszönöm mindenkinek!!!!
Menyibe kerülne egy vezérlő a 3 motorhoz??,
Ezt most nem tudom kitő kérdezem..
Teszek fel a képtárba egy motorrol képet..hátha valakít érdekel,habár elég nagy dőg...

000000000

Az rezgés! Inkább egyszerre kellene 2 fázist bekapcsolni, az féllépés!
Nekem is van 1 5 fázisú motorom, nem kell valakinek?
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Motor/6/Stepol%20007.jpg" border=0>
De ez 6 kivezetéses!

4mjnxdwuu

Nem feltétlenül, ha elég  gyors vagy!!!! A forgórész tehetetlenségénél fogva nem tudja lekövetni. ( nem 2 Khz-re gondoltam )