Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Mekkora betükkel írnak egyesek... hogy kell ilyet csinálni? Hátha verseny lessz belőle... jobb idejében megtanulnom...
Írott betükkel is lehet ilyet csinálni?

Egyébként mihez nem találsz adottságokat?

000000000

Lásd Fórum szabályzat/makrók... ,de azért nem kell tulzásba vinni![#wow1][#circling]

000000000

hát ez őszintén szólva képet akartam csatolni de csak a makróig jutottam:D sajnos nemtudok képet felrakni(valszeg az én hibám) űgíhogy tárgytalan, de amúgy egy epson nyomtattóból kisuedett SANYO DENKI motor lenne

000000000

na remélem sikerülthttp://www.angelero.extra.hu" border=0>

s5f8tmfv3

Az extra tárhelyeden sem látszanak a képek, így itt sem.

000000000

ez biztos?http://www.angelero.extra.hu" border=0>

s5f8tmfv3

Igen, ha a http://www.angelero.extra.hu/ címről akarsz linkelni, legalábbis nálam nem jönnek be a képek, csak a szöveg.

s5f8tmfv3

000000000

Ha a linket megnézed (helyén egy jobb gomb és tulajdonságok) nem képre mutat (csak a szerverre)!

000000000

Sziasztok!
Én még kezdő vagyok és van egy Profi 1-es CNC vezérlőm.Sikerült hozzá léptetőmotorokat is szereznem mégpedig 3db TAMAGAWA TS3103N59 es típust.Ennek 5 db kivezetése van de nem tudom hogyan kössem be a vezérlőmhöz.Valamint a motor 24V-os milyen feszültségű táppal célszerű üzemeltetni?
Gyakorlatilag nyák készítésre akarom használni.
Segítségeket várok!Előre is köszönöm!

000000000

No erről talán még nem volt szó:

Mégpedig a fogyasztásról!

Adott (tengelyenként) egy nagy teljesítményű vezérlő:
24-90 voltig szereti a kakaót
1.8-8.2 Amperig etethető (RMS 1.29 - 5.86 A)

adott (szintén tengelyenként) nagy teljesítményű léptetőmotor, ami ezeket ki is tudja használni. (papíron 2.9 Amper 4.35 Volt, illetve 3.2 Amper 2.6 Volt)
Tuningerek megadják neki (párhuzamos módban) a vezérlő max amperét meg vagy 70-80 Voltot.

De!!!
Ez rengeteget zabál! Megéri ez???

Annak, aki szeret számolni:

* Min 3 tengely (igaz, álló helyzetben 60%-ra esik az áram, de 3d marásról van szó, úgyhogy ez max. 1 tengelyen érvényesül)

* Lesz még további 3 tengely is! 4. 5. 6.  

A fogyasztás itt már Kw/h fölötti és akkor még hol van még a maró motor...

Mert ugyebár a léptecs állandóan zabál, szemben a szervókkal.

Nem okosabb pl. egy kisebb feszültség választása? És talán még életben is maradunk, ha elkap. Ha jól sejtem, a nyomaték csökkenés azért messze nem arányos a fesz csökkentésével (egyik sebességtartományban sem) , az életben maradással meg pláne!!! A fogyasztás viszont egyértelműen arányos.

Mit szóltok?

Üdv.:
Áron

000000000

Szerinted a vezérlő 100%-os kitöltési tényezővel hajtatja a motort? NEM, ezért ne aggódj!
A motorod teljesítménye nem nőhet a névleges felé (alapfesz×tekercsáram) mert akkor leégne (ezért van a PWM)!

000000000

Köszönöm!
De akkor mennyi lehet a fogyasztás?
Ha növelem a feszt, nem egyenesen arányosan nől a fogyasztás is?
Mert ha a névleges áramokat nézem (ha jól értem ez a motor gyári adata???) akkor nevetségesen alacsony, az erejéhez képest perpetuum mobile.
Tudom, ez alap dolog, de ha tápot méretezek ide , (x VA) mégiscsak kérnem kell egy kivezetett feszültséget, ami minél több Volt, annál kevesebb Amper, és fordítva. Mármost: ha Pl. 1000 VA-es a toroid, az nem azt jelenti, hogy ezt meg is eszi vagy legalább is a felét mindig megeszi, még akkor is, ha minden áll, pontosabban tart?

000000000

A PWM a magasabb fesen sem enged meg nagyobb teljesítményt (effektíve) kiszedni, ezért az effektív értéke I=P/U, de ez effektív, ami miatt a csúcs az lehet több is! Ezt egy jó kondi kisimítja a trafó felé!
szerintem effektív értékkel simány számolhatsz.

000000000

Summa:
A fogyasztást nem befolyásolja jelentősen a tuning?