Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ki005gz70

Sziasztok !

irlz24n fet ből van sok nekem,mivel a magi-féle vezérlő alapján építettem a motorhajtást , és legalább 5000 Ft értékben kellett rendelnem egy oldalról, így abból rendeltem egy csomót.
Olyat tudok esetleg árúba bocsájtani.. :)

Bár gondolkodok erősen hogy párhuzamba kötök van 3-4 ilyet, és akkor impulzus szerűen hajtom vele a dc motort a programból. Kipróbálom ezt a verziót ma este, megnézem mennyire melegszik, össze lehet-e így hangolni a dolgokat. Egyenlőre csak egy irányba működne, de ha műxik ,akkor így csinálom meg a hidas-polaritás cserélő megoldást. Ha nem, akkor beszélhetünk azokról a tranzisztorokról ! :) Ha nem kell irlz24n akkor képletes összegért utánvétellen is el lehetne küldeni, de először utánajárok hogy milyen elektronika kellhet egy ilyenhez, meg hogy diódákat is bekötni visszáram ellen, ahogy tatai mondta.

ki005gz70

Ja, bocsánat ! Utolsó monmdat helyesbítve !
"....ahogy Tyutyi mondta" :)

000000000

Hello MasterGy!
Mintha az eddig írott válaszok semmilyen
hatással nem lennének Rád, látom elszánt vagy!
Egyirányú DC motor hajtás végfokot jobb ha
azonnal elfelejted, ugyanis a motorodat fékezni is tudni kell, egyébként én is azt mondom,
mint a többiek, kevés az esélyed, és elvileg
is hibásnak tűnik a kindulási pontod.
De azért "küszködj még", hátha vannak még
csodák...
Üdv.:Tibor45

ki005gz70

Sziasztok !

Nah összehoztam ma egy kis "demót"
egy tengelyen dc, és stepper, és ha megnézitek a videót, ti is "érezni fogjátok" ! :)
Sajna csak egy irányba megy, csak próbaképp, de a lényeg jól érzékelhető !

Nézzétek meg a videót ! katt ide:
http://www.speedyshare.com/714390686.html" TARGET=_fnew>http://www.speedyshare.com/714390686.html

Várom a véleményeket ! :)

ki005gz70

ha a linkre kattintotok, akkor a "dc es step.zip" nevű filét kell letölteni, abba lesz a video

s5f8tmfv3

[#merges2] Ebből még lehet is valami! Kitartásod rc kollégára emlékeztet, sok sikert!

e3h0cv4ph

Alakul a dolog, drukkolok neked, annak ellenére, hogy sok negatívumot írtam én is azt szeretném ha működne(bár szerintem összetett mozgásoknál lesz lépésvesztés)-bár ne lenne:)
Az általad írd FET érdekel, mit szólnál az egy az egyben cseréhez. Csináld meg az én fetjeimmel a H-hidat, ha hűtöd a fetet ezt nem tudod tönkretenni, a kollégámmal gyilkoljuk ezeket, még kukába nem ment egy se.  
Küldöm a H-hidas rajzot meg a doksit is ha oké a dolog.
Üdv:TT

000000000

Szia Mastergy!

Az, hogy minden lépés után kap egy rövid impulzust a DC motor, ezt nevezik PWM-nek :)

Szerintem az irányváltásoknál adódhat probléma, talán ha elég jó a DC motor reakcióideje akkor még működhet is. Sok sikert.

ra8nsmk6w

Ugy gondolom, hogy az igazi kihivás egy komplex
feladat elvégzése. Nem látom megoldhatatlan kérdésnek, a valószinüsithető végeredmény egy a
léptető és szervómotor kooprodukciója. Ha müködni fog 3d elsőként fogok öszintén gratulálni és ez a minimum. Megoldásként én magam 1 vagy 2 fokkal erösebb steppert használnék, esetleg szervót.

ybm4ifb

Szevasztok

Segítségeteket kérem szereztem VEXTA A3530-9215 tipusu léptető motort.
Van valakinek rola infoja?
Nyomaték stb..
Előre is köszi

Üdv:stojka

ki005gz70

Köszönöm az áldásotokat ! :))
Gyula ,mit értesz komplex feladaton ?
Nem marás közben használnám, hanem csak pozicionáláskor. Sőt ha csak pl 8 lépéstávot kell mozgatni (annyi lépéstávot használok pixelenként a gravírozáshoz), lehet nem is alkalmazom, gyorsabb úgysem lesz.

ra8nsmk6w

"köszönöm az áldásotokat "Gondolom a sok negativ ösztökélésnek szól.komlex feladatnak én azt értettem, hogy mindhárom léptető és rajta a 3 Dc motor végrehajt egy teszt feladatot. A sikerben biznod neked kell! ha eléred, rajtunk a sor, hogy megkövessünk. Szurkolok neked mint mindenki másnak aki a még járatlan utat választja.Teszem azért is mert néha még én is járom(pedig sokszor...)
üdv. Gyula

ki005gz70

Csak egy tengelyre akarok dc-motort. :) Az x tengelyre, tehát ami jobbra-balra mozog. Az dolgozik legtöbbet. De ha beválik, és gyorsabb lesz, úgyis megosztom veletek a "paramétereket" :)
Üdv:
Gyula :)

Motoros

Hajrá Gyula! szurkolunk Neked. Apám szokta mondani hogy nincs lehetetlen csak tehetetlen ember :o)
Viszont azt megkérdezném: (úgy hogy közben nem látom át egészen a dolgot, csak sejtem hogy miről van szó) mi van ha sikerűl?? akkor nem lehet elhagyni  a léptetőmotort?  
Bocs ha hülye a kérdésem--mondom nem igazán vagyok képben.

ki005gz70

köszi motoros ! Nem lehet elhagyni, mert a dc csak segít, de a léptető az úr ! :) Azért nem szabad hogy meghaladja a dc a léptető nyomatékát. Azért akarom leszabályozni a dc motort, frankón "belőni" a nyomatékát.