Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Szerintem léptetőmotor lesz az, a gyártója pedig a Japan Servo. Hogy tudod-e használni az leginkább a motor nyomatékától és az igényeidtől függ.

e3h0cv4ph

Hány drót jön ki belőle, és milyen színüek?
Egy hejről jön ki vagy két külön részből?

9v9rb6gau

Simán! Csak a szétszedéskor vigyázz, nehogy a forgórész lemágneseződjön!

ki005gz70

Szia Tatai !

Nem tudom megnézted-e a cnc-gépemet http://mastergy.fw.hu/cnc. Azért kérdem mert nekem nem lenne nagy nehézség összehangolni a dc-motort a léptetővel, mert semmilyen pwm szabályzó, meg semmilyen step/dir vezérlő nincs ! A léptetőmotorok fet-jei ugy ahogy van rá van kötve a számítógép nyomtatóportjának a kimeneteire. Innen szabályzom. Tehát magát a programot is én írtam hozzá, igazából bármibe bele tudok nyulni könnyedén. Nembeszélve hogy a léptetőmotornak egyszerre 2 tekercsét hajtom, kis trükkel. Ez is le van írva az oldalon. Szal egy szó mint száz így könnyedén összhangba lehet hozni a rendszert.
Ha sikerül, majd fogok írni minden paramétert hátha hasznát tudod venni az ötletnek, bár nekem fogalmam sincs hogy a dc motort hogyan lehetne összehangolni a p1 vezérlővel....,vagy bármilyen cnc-vezérlő elektronikával.

És milyen árban tudnád elküldeni a fetet ? Igazából 4 egyforma izom-fet kellene egy polaritásváltós kapcsolási rajzom szerint.Hány darabot tudnál küldeni, és mennyiért ?
Postai utánvétellel megoldható ?
Üdvöztettel:
MasterGy

000000000

Szerinted egy mezei "aszinkron motortekercselő" meg tudja tekerni a menetsűrüség miatt? (Sanyo-Denki 57-es)

000000000

Szia Mastergy!

Amit te szeretnél megvalósítani, az nem olyan egyszerű, mint ahogyan elképzelted.
A DC motor meghajtásához 4 darab mosfetre lesz szükséged, ha mindkét irányba szeretnéd mozgatni a motort. H-hídba kell kapcsolni a fet-eket. A felső oldaliak P, az alsó oldaliak N csatornásak kell hogy legyenek, ha 4 darab N csatornást szeretnél használni, ahhoz spéci mosfet meghajtó kellene, szerintem a 2xN és 2xP csatornás használata egyszerűbb.

N:IRL540
P:IRL9540

Azért mielőtt belevágsz, picit el kellene gondolkodni azon, hogy hogyan fogod összehangolni a léptetőmotor és a DC motor sebességét???
Ez nem egy egyszerű feladat, erre PID szabályzást, vagy fuzzy logikát szoktak alkalmazni, egyik sem túl egyszerű :(

000000000

Szia MasterGy!
Hogy egészen egyszerűen fogalmazzak,
ilyen vegyes dolgok nem igazán fognak
együttműködni.
Egy DC motor egészen más fizikai paraméterekkel
rendelkezik, mint a léptető. És mint mindenben az életben itt is igaz, elindulni és megállni
a probléma, csak úgy állandó sebességgel menni a legkisebb feladat. Ezt a szinkront nem tudod
összehozni, hiszen ha csak egy dolgot nézünk:
szinte kizárt, hogy azonos időállandója legyen
a két motornak. Ahhoz pedig a jelenlegi
számítástechnikai megoldásod kapacitása
egyébként sem elég, hogy szoftverben PID
algoritmusokkal is foglalkozzál.
Inkább tegyél fel egy jobb M-n görbéjű step
motort, és akkor nagyobb lesz a sebességed.
Ha pedig ez sem elég, alkalmazz szervót.
Üdv.: Tibor45

e3h0cv4ph

Szia MaszterGy!
Hova valósi vagy? Egy személyes találka belefér?
Négy fetet tudok adni ingyen is, de ha postán küldeném azt neked kéne fizetni.
Van jó H-hidas rajzom (csak N-esekkel)mert ez a fet is az. Ha kell el tudom küldeni.
Üdv: Tatai

e3h0cv4ph

Ja bocs, én Szombathelyi vagyok.

ki005gz70

Sziasztok !

Mint mondtam, én vezérlem a léptetőmotorokat programból.Tehát én írom meg a programban hogy most kapcsolja be az egyik tekercset, aztán a másikat, vagy akár mindet egyszerre ha akarom. Tehát mondhatni "tüzközelben" vagyok a problémák megoldásához. Egész egyszerűen képzeljétek el hogy bekapcsolom a léptetőmotor egyik tekercsét ! Addig állítom egy tilisztorral a dc motor nyomatékát, hogy ne tudja kimozdítani a léptetőmotort, miközben az féken tartja a tengelyt !!!!! Na ! Esetleg egy kicsit ettől a ponttol is lentebb tekerem még a tilisztort.
Ha ez megvan, akkor a programban a tengelyeket vezérlő algoritmusba ágyazom bele az új értékeket. Igazából így van most megoldva ez a része:
-A érték a két lépés közötti időt jelenti pl 100
-B érték a felgyorsulás/lassulás mértéke ,mely arányos a fenti értékkel. pl 70

Eddig ok ? Tehát lépésenként eltelt 100 időegységről gyorsít 70-re.  

-C érték az, hogy a B értéket mennyi lépés alatt érje el. pl ha 50, akkor 50 lépés alatt fog két lépés közötti időegység 100-ról 70-re csökkeni lineárisan

Csak szemléltetni akartam hogy figyelek a részletekre, és ezzel a dc-rásegítős dologgal tudom mit csinálok.
És ha a dc motor nyomatékot sikerül bekalibrálnom a legfent leirtak alapján, akkor
mind az A,B,C értékét csökkenthetem. Az is lehet hogy ezzel a módszerrel nem érek el többet csak mittom 20%-os sebességnövekedést, de már kkor is megérte. De az én elgondolásom szerint, ha a Jó Isten is úgy akarja, akkor max 95%, de legalább egy kb 80% -ak gyorsabb lesz.
Amúgy Szolnokról írok, személyes taliba is benne lennék, de nagy a táv :(
A fet-eket nem kérném ingyen !
Nagyon jó ha tudsz segíteni nekem ! :)
Rajzom nekem is van, de azért a tiédre is kiváncsi vagyok !

Üdvözlettel:
MasterGy

000000000

Szia MasterGy!

Értem én, hogy mit akarsz, szerintem a többiek is. Csak nem hiszek benne, hogy ez így megvalósítható. Persze lehet kisérletezni, hátha bejön.
A FET diszkrét áramköri elem, vagyis vagy be van kapcsolva, vagy nincs. Analog módon nem lehet vele vezérelni a motort, csak PWM-el.

ki005gz70

Szia Tyutyi !

Hú ez az amit nem tudtam ! Hiába kisérleteztem a fet-jeimmel ellenállásokkal, csak vagy ki, vagy bekapcsolt amikor elért a tilisztor egy pontot. Akkor ez a baj. Akkor nekem valószínűleg nekem nem fet kell hanem olyan tranzisztor ami a kis vezérlőjellel arányosan hajtja a motort. És ugye ebből pnp, meg npn változat a polaritás váltásához.
Vagy nemtom. :)
Van ötletetek ? Tudtok segíteni ?

ki005gz70

Plusz még hogy birjon olyan 10A-t....

e3h0cv4ph

Hello MasterGy.
1. Van ilyen tranzisztor amit te keresel, de jobb a PWM vezérlés, és az mehet FET-el is. Kisebb a disszipáció és a félvezető melegedése is.
2. Én is értem, hogy hogyan akarod a motorokat összehozde, de nehezen akarom elhinni, hogy ez így jó lesz (nem kizárt).  
Amit léírtál a nyomaték beállítással az jónak tűnik, de vegyük figyelembe, hogy ezt a léptetőmotor álló helyzeténél teszed meg (álló helyzetben ezzel nincs is gond), de tudjuk, hogy a léptetőmotor a sebessége növelésével erősen veszít a nyomatékából (főleg ebben a vezérlési módban). Tehát gyorsan forgó motornál a DC motornak nagyobb lesz a nyomatéka mint a léptetőé. Amennyiben nem precizen egy sebességgel mennek (ezt nagyon pontosan kellene tartaniuk) a két motor egymás ellen dolgozhat, ami lépésvesztéshez vezet.
3. Azt írtan, hogy a fet-eket nem kéred ingyen, én nem akarom ezeket pénzért árulni, gondolkozzunk cserekereskedelembe. Mi az amiből neked sok van? Mit tudnál felajánlani cserébe?

Üdv: TT

000000000

Szia Mastergy!

Analog módon bipoláris tranzisztorokkal tudsz vezérelni. Az N csatornás megfelelője az NPN, a P csatornás megfelelője a PNP. Ezeknél a bázisra kapcsolt feszültséggel tudod szabályozni, hogy mennyire nyisson ki...
De ha bip. tranzisztorokat használsz, akkor ne felejtsd ki a kapcsolásból fordított diódákat, amik megvédik a tranzisztort a visszáramtól, ami a tekercsben keletkezik a tranzisztor kikapcsolásakor. A FET-ekbe általában bele van integrálva ez a dióda, míg a tranzisztorokból hiányzik. Induktív fogyasztók meghajtásánál mindenképp szükséges, ha nem akarod, hogy füstöljön a tranzisztor...