Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

tumnmsi57

levettem a néma üzemmódot és a rángatózás megszünt, viszont az egy-két lépéses továbblépés rlőfordul néha. Valamit még finomítani kell.

000000000

Nem szabad neki rángatni soha! Húzd le az LPT-t, akkor is rángat?
Kitt v. készre szerelt vezéelő?

tumnmsi57

Igen, de akkor is, de csak a néma üzemmódban. A többi ok.
A túlléptetést valószínüleg a "made in china" billentyűzet okozza. Szédszettem, full mechanikus, lehet hogy van pergés a gomb elegedésekor?

000000000

Az sem jó!!! kitt, vagy komplett?!

eivmhrm04

Na most legyen valaki okos.Gépépitésre szántam én is el magam.Az alaprámám már meg is van 80/130cm a külső méret.De eredetileg léptető motrokkal akartam megcsinálni van is 1 drb m343-11 5.5 A 2.8V /5.5kg
1drb sanyo 3.1A 2.6V 1.2kg
1drb sigma 3,5A 1,5kg USA

Viszont ma szereztem
AC servomotor SGM-02A312 200V 200W 2A 2drb
SGM-02A312 200V 400W2.6A 1drb
Ezek japán motrok.Most nemtudom mit válasszak szervo vagy léptető?Nem tudom a szervokhoz hogyan lehetne megoldani a vezérléstEzek a szervók golyósorsókkal komplett vannak,igaz nekem rövidek lesznek mert csak 46/56/42/64/43cm hosszúak.Csak 1 drb ot tudok majd felhasználni az 5 ből,persze ezek kmplett tokkal vonóval vannak.Segitsen már valaki hogy hogyan döntsek????????????

e3h0cv4ph

Karcsi finomítani kellene a részleteket, például, hogy milyen sebességet akarsz elérni, mit akarsz megmunkálni (fémet vagy csak hungarocellt), aztán mennyi pénzt szánsz a hajtás elektronikájára, milyen lehetőségeid vannak (pl.: van a polcon még 3db H1-es vezérlő) stb... ?

eivmhrm04

Vezérlőm még nincsen semilyen sem.Gránitba fába gondolkodom.Mibe kerülhet ma a szervómotorokhoz a vezérlés?
Nem tudom hohy ezeket már nem kell redukálni?Mert igy nagyon kicsi lenne a felbontás szerintem.

eivmhrm04

Azért szeretnék vlaki okosabbtól tanácsot kérni

9v9rb6gau

Újonnan 1000$/db nagyságrendben van. Áttételezni biztosan kell!

eivmhrm04

van három darab,de volt több is csak már bezúzták[#alien][#alien]

eivmhrm04

majd holnap teszek fel képeket róla,ha tudok.De ezek komplett vannak felfogatással és nincsennek áttételezve

ki005gz70

Sziasztok !

Olyan problémám van hogy szeretném a tengely sebességét megnövelni. Úgy gondoltam hogy egy jó erős dc-motorral rásegítek a léptetőmotorra. Az a lényeg hogy a dc ne legyen erősebb a léptetőmotornél, tehát max 99% legyen a dc a léptető motor nyomatékának, így 1.99-szeres gyorsaságot érnék el.
Ezt egy 12v-os akkus-fúrógépból szerzett motorral oldonám meg de az a baj hogy nemhogy 12v, de még 5v-al is marha nagy nyomatéka ,és fordulatszáma van. Ezt szeretném szabályozni fet-el, de az a baj hogy vagy 5 fet-et elfüstöltem akkora áramot vesz fel az 5v-on.
A kérdésem : Milyen fet-et használjak ???????????????????

A gépem amúgy itt van: http://mastergy.fw.hu/cnc
és a munkáim : http://disztukorkep.fw.hu

Segítsetek kérlek !
Üdv:
Gyula

e3h0cv4ph

Hello MasterGy! Ezen én is gondolkodtam korábban, de sok problémát felvet a dolog, bár ha találnánk rá egy jó megoldást az engem is érdekelne mert az én léptetőmotorom is gyenge a mechanikámhoz.

1. Azt nem értem, hogy miért kell gyengébbnek lennie a DC motornak, ha PWM-be vezérled és nincs maxon a motor akkor úgy is "gyengébb". Ráadásul elég nehéz összehasonlítani egy DC motor és egy léptetőmotor "erősségét", mer ugye a kérdés az, hogy milyen sebességen tennénk ezt meg?
2. A nagy kérdés az, hogy mi alapján vezérelnéd a DC motort? És milyen szabályozást használnánk, mert ugye az "igazi" gépekben PID szabályzást használnak, és ha meg már itt tartunk akkor túlbonyolítottuk a dolgot.
3. Szerintem a probléma a lassításnál van a léptetőmotor nem lesz képes megfogni a rendszert, mert van a mechanika lendülete és a DC is teker, akkor szegény léptecs hibázni fog (szerintem).

Nagyon össze kéne hangolni a rendszert, és emiatt túl bonyolúlt lenne. Nem csoda ha az iparban ezt a megoldást nem használják (az én tudomásom szerint).
Szerintem a megoldás sima szervó szabályozás egy jó erős motorral.

Ha mégis vannak ötleteid írjad meg mert engem is érdekel (megvitatjuk).

A FET-re visszatérve nekem van egy jó FET-em. IRLBA 380P (Ids=179A Uds=30V Rds(on)=0,005ohm), ezt házi körülmények között "nem tudod" tönkre tenni, előbb leég a trafód. (mielőtt valaki belekötne - tudom, hogy mindent tönkre lehet tenni). Van ebből több is, esetleg tudok adni.

Üdv.

000000000

Üdvözlöm a Tudós társaságot!
Az lenne a kérdésem hozzátok mint gyakorlott léptetőmotor nyűvőkhöz, hogy szerintetek állórészt újratekerni érdemes-e, lehet-e és ha igen akkor hol tudtok ilyen helyet.
Üdv: Gábor

Kicsa

Szevasztok!
Japan Servo miniatűr léptetőmotor. ilyen létezik? :-) most akkor ez ervo v léptetőmotor? Amúgy annyit tudok még róla hogy 0.9 fok/lépés...szerintetek ilyet lehetne használni x-y vezérléshez?