Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Mire jó a léptecsek sipítását csokkenteni? Ha bekapcsolod a marómotort az úgyis túlordít mindent![#crazya]

e7c897sd8

Kivétel ha lézert használsz! [#wink]

000000000

El olvastam a leírást, csak nem tudom jól e értettem meg. A néma mód-nál osze kell kotni a 4-5 lábat kábellel vagy csak érinteni?

bmejdz9nu

H1

Én próbáltam ezt a "néma üzemmódot" de nem némult el !!! csak kevésbé de fütyült.
A melegedés nem lenne gond... jó nagyok a motorok... meg majd hűtöm ha kell...
Valamit rosszul csináltam? Másnak teljesen elhalkul? Ilyenkor milyen vezérlést kap, hogy néma legyen? A frekvencia megy fel hallótartomány fölé vagy "egyenáramra" vált?

000000000

Biztos rosszul csináltál valamit (olvasd át a leírás még egyszer), szinte teljesen el kell némulnia (pontosabban olyan magas lesz a freki, hogy az már szinte nem is generál hangot a vasban)!
Jumperrel (pici rádubom-összekötődik sapka, mint a PC-knél szokásos használni) kell összekötni (a DSP csak indításkor ellenőrzi a jumper állapotát, így bekapcsoláskor legyen rajta minimum (configurálás)!
Ezen állapotban nincsen plusz PWM szünet adva az áramkorláthoz, így full gerjesztéssel megy (mintha folyamatosan Steppelne). Ezen állapotban a PWM frekije a motor alapfeszültség és motortáp hányadosa alapján szabályozódik (teljesítmény stabilizálás).
Kitöltési tényezőjét a DSP teljes gerjesztésnek megfelelően szabályozza (frekija akár 100kHz-is lehet)!

bmejdz9nu

H1
Mint talán emlékszel a talin mondtam a jumper hiányát a szállításban... De találtam...  
Természetesen újraindítottam...  
Határozott változás történt, halkabb lett, a motorok elkezdtek melegedni...
tehát talán jó volt a jumper-elés.
De ciripeltek továbbra is elég jól...  
Azért írom múlt időben mert a tali előtt probáltam... azóta nem... mert élesben csak akkor lesz rá szükség ha kész a mechanika... ez hamarosan bekövetkezik... (reményeim szerint)

Amí eddígi tapasztalatom: ha nem néma az üzemmód nagyon sipol... ha "néma" kevésbé de zavaró... Lehet hogy csak az én vezérlőmben pl. a freki nem megy fel eléggé? Ez lehetséges?
Persze ha bekapcsolom a Kress marógépet akkor "minden gond elmúlik" mert az olyan hangos...

A német gépem is "sipol" vagyis inkább ez zörög.... de ha párat léptetek vele van úgy hogy teljesen elhalkul...
Még nem analizáltam ezt a vezérlőt, de mind a 8 motorvezeték belemegy a dobozba....  
Azt gondolom unipoláris lehet...

Talán Hi-Fi mániás vagyok egyedülálló hallásommal? Akkoriban - valmikor gitározni bírtam megtanulni...

bmejdz9nu

A gitározásból a nagyon fontos - NEM - szó kimardt... tehát botfülű vagyok...

000000000

A sípolás mértéke a motorodtól is függ (fesz arányok).

bmejdz9nu

Eddig 2 motorral probáltam, a kisebb kb. 1Nm-es PowerMax-II vel és a Sanyo-Denki 4.6 A-es-el...

000000000

Szia István!

Nem akarok beleokoskodni, csak egy tanács, hogy a PWM alapfrekivel nem célszerű 20..25 kHz felé menni, mert a tranzisztorok izzani fognak :(
Nem véletlenül használnak szinte minden vezérlőben 20kHz-es frekvenciát.

000000000

Tudom, ismerem a jelenséget!
[#circling]

tumnmsi57

A tekercsek csatolása nem szólhat bele ebbe a sípolásba??
Amúgy a jumperrel nekem is csökkent, de nem hallgat el

000000000

Full gerjesztés (néma üzemmód)* - 4-5 (jumper pozíció). Persze nem lesz tök néma 8ahhoz tiszta DC kéne), de nagyon nagy mértékben csökken a hangja (és cserébe melegszik a motor+vezérlő).
A csatolás alatt nem értem pontosan mire gondolsz!

tumnmsi57

Arra kis pontra atekercs végei mellett.
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Fraser%20(SZVZS)/" TARGET=_fnew>A conn.jpg-t nézd!

000000000

Hát de ezt nem lehet akárhogy összekötni (egyébként nem léptet a motor)!
Magyarul ez nem választható (csak egy helyes sorrend létezik)!