Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Megnéztem a német vezérlőmet... bipoláris, pedig azt hittem unipoláris...
Miért van "zenei" különbség a bipolár és unipolár között?
Egyik a magasatt játsza csipolva a másik meg a tenort berregve...
Nem értem. Motor motor... áram -áram. A hajtási elv majdnem uagyanaz...

000000000

Üdvözletem mindenkinek!

Lehet hogy hülyeséget kérdezek de mekkora fordulatszámra számíthatok H1-es vezérlővel és H1-es táppal a következő motoroknál?

NEMA léptetőmotor

23-as sorozat

1.4 A
1.96 V
1.8°

Köszönöm!!!

000000000

Hát, nagyon nem "majdnem" ugyan az!
Az unipolárisnál a tekercsek kikapcsolásakor (ha nincs fékező dióda), akkor MINDIG gyors legyengésű az áramkikapcsolása, ezért a hang MINDIG erősebb és magasabb frekvenciájú, mint a bipoláris (mixelt módú és így legtöbször lassú lecsengésű) hajtásnál (ott mélyebb a hang és sokkal halkabb).
A Profi2A esetén tök némák (alig hallani) a full gerjesztési áarmszabályzást, de ha ennél is jobban pihentetni akarom, akkor itt is visszább vetetem a frekit (ami így kicsit jobban halható)!
Egyébként az hogy hogyan szqabályzod (elv, értékek, extrák, stb.), az a konstruktőr hatásköre, így a "hangja" is!

000000000

Hello!
Hát ez erősen függ a trhelő nyomatékodtól és a motor alapnyomatékátol (üresen akár 5000 f/min is lehet, vagy még több, de terhelve olyan 1000-2000 1/min közé esik a használható nyomaték)!

000000000

Köszönöm a választ!

Akkor valamit még állítgatnom kell mert a motorom 40-50 fordulat/percig szépen léptet de fölötte nem csinál semmit csak visít.

Mi lehet a gond? Azt a motortuningos részt nem teljesen értem. Átolvasom még egyszer és ha kérdésem van akkor még írok.

000000000

Milyen vezérlőről van szó?

000000000

H1-es vezérlő H1-es táp

000000000

Bocsánat már semmi gond csak én nem látok a szememtől!!!
Megvan nem volt kipipálva a Sherline 1/2 Pulse mode.

Farkas Ádám

összeköthetünk-e két-két motort párhuzamosan, vagy külön vezérlőt használjunk?

000000000

P1 esetén igen, H1 esetén nem javasolt!
H1 esetén felléphetnek motorrezonanciák amikor is a motorok egymást megzavarva össze-vissza ugrálhatnak egy bizonyos fordulatszámon (párhuzamos kötésnél)!
Itt a fórumon femerült az egyik kollegában az, hogy esetleg meg kellene próbálni a 2 motort nem párhuzamosan kötni, hanem sorosan (8 kivezetéses motoroknál ez megoldható). ezt még nem teszteltük és lehet, hogy ilyenkor nem lép fel rezonancia, viszont vélhetően romlik a tuningolhatósága (mivel 2× annyi lesz az eredő induktivitás ás motor alapfeszültség).
Ez kölcség hatékony megoldás lehet!
A legtisztább külön-külön vezérlővel hajtatni minden motort és szoftveresen összefogatni őket.

tumnmsi57

Bekötöttem különféle képpen, cserélgettem a tekercsvégeket, de léptetet mindig. és álló helyzetben mindig mintha a moci 2 léptetési szöge között rezgett volna. Már FET-hibára gyanakszom. Menyire ESD érzékeny a FET???? Vagy Mach beállítás??

000000000

Mi az , hogy "léptet"? Rosszol forog (ugrál), vagy magátol léptet folyamatosan?

tumnmsi57

Tudna valaki infót adni arról, hogy kb. a szervómotorok nyomatékát a léptetőmotorokéval miként lehet összevetni

000000000

Szia Fraser!
Egy szervomotornál a nyomaték az áramerőséggel
egyenesen arányos, és a tartós vagy névleges
nyomatékának a 10-20 szorosát is rövid ideig
leadhatja. Ezt a teljes fordulatszám
tartományára igaz, azaz pl. 6000 1/min maximum
esetén is.
Üdv.:Tibor45

tumnmsi57

Összekötöttem a rajzon (lentebbi link) megjejölt 2szímű vezetékeket párosával. A 8 huzalból csináltam 6-ot. Bekötöttem a H1 egyi 6polúsú kimenetére (2x3). középre a közösített kétszínűeket, szélre az egyszínűeket. Próbálom a mach-el és léptet, növelem a sebességet és forog, de álló helyzetben rángat.
Felcserélem az egyszínű vezetékeket mind a 4 variációba, de ugyanez. Van léptetés de rángat. A rángatás nem folyamatos, véletlenszerű. Néha megállás után még ugrik egy-kettőt, vagy billeg a két klépés között.
Ezért kérdeztem, hogy van-e köze a csatolásnak a léptetéshez.
Kösz a válasz előre is