Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

6x0ud2xg

Csak a korábbi írásodra és a paraméterekre koncentráltam  .  Látom már mértél is ( gondolom a fordulatszám van kijelezve a kis esztergán )  Ttehát megállapítható hogy a motor 2-6 V os tápfesze nem jellemzi az üresjárati indukált feszültséget

vjgr0rkmy

Megérdeklődtem a Leadshine állásfoglalását. A mérnök a tertósan fennálló "dinamo üzem" esetén a motor károsodását említette elsődlegesen.

6x0ud2xg

Köszönöm hogy rákérdeztél . Érteni persze nem értem . A léptető egy sokpólusú szinkronmotor . Ha nem terhelem ( mert üresjárásban fut ) akkor indukálódik a feszültség . Áram nem folyik , tehát a beépített mágnes nincs ellengerjesztve , nem melegszik , akkor mi a fene baja lehetne ?  A szigetelés azért kibírhat néhányszor 10 voltot .

Ma megnéztem egy 4 Nm es Jenauer motort . 46 mV / fordulat az indukált feszültség   Tehát 500 as fordulaton mintegy 23 V képződött . Hát az talán nem üt át ...
 A kis kínai feleslegesen védi a mundért ( gondolom nem is érti )

vjgr0rkmy

Bocsánat kicsit szűkszavura sikerúlt. Az én kérdésem a Leadshine felé a vezérlőre gyakorolt hatás volt. Tehát bekapcsolt, de nem vezérelt ( tartásban)levő vezérlő melletti gemerátor üzem.

6x0ud2xg

úgy már mindjárt más .  Svejk szépen megfogalmazta .  Ha az enable vel lezárjuk a végfok fetjeit attól még ott marad a Drain source között a dióda. A 4 dióda egy graetz hidat alkot .  Ha jól megpörgetem a motort akkor az indukált váltó feszültség egyenirányítás után a Dc buszra kerül  (amennyiben  ki tudnak nyílni a diódák , tehát a váltó fesznek nagyobbnak kell lennie ) Ilyenkor komoly baj keletkezhet mert a védelmi supresszor életbe lép de a kondi is eldurranhat és a fetek is a névlegesnél nagyobb feszültségre kerülnek és átüthetnek .

Ez ellen egyszerű méréssel lehet védekezni , ha ismerem a váltó fesz nagyságát akkor előre meg tudom mondani hogy ez az állapot létre jöhet e . ( célszerű nagy feszültségű drivert választani )  De TBS-team  is adott egy ötletet : egy egyszerű relés leválasztás  a generátoros üzemre .  Nálunk nincs probléma mert időben jól elkülönül a generátoros üzem a valóditól ( van idő a relét kapcsolni )

ykwx5fxj9

Sziasztok !
A tanácsotokat kérem.
A képen látható motor és vezérlő omron plc-vel hajtható?
Köszönettel várom válaszotok
Üdv
András

7x4dtdpf6

Ha a PLC-nek van CAN-bus kártyája/interfésze, akkor igen.
O.

gsz03b27r

A PLC-nek Can bus csatlakozóval kell rendelkeznie
onnantól csak programozás kérdése. [#eplus2]

zadtvxh38

Nekem is van ilyen léptető hajtásom , plusz Omron PLC-ém is van ( több tipus ) , salynos időm még nem volt vele foglalkozni.
De ha jól tudom van step-dir bemenete is , igy egy tranzisztoros plc-vel egyszerüen hajtható. ( nyilt hurok )

3ztiz2p39

A manuálba beleolvasva úgy látom ez sem egy "gyere cipó hamm bekaplak" szerkezet. :)

gsz03b27r

Tényleg van CN5 bemeneten STEP/DIR. csatlakozása.
Tud +-10V analogot is.
Can bus
RS485

zadtvxh38

Vagy analóg modullal is le lehetne probálni. ( zárt hurok )
Ha eljutok odáig , letesztelem inverterrel  ( szinkron vagy aszinkron motor ) , analóg szervóval , vagy az SD328-al.
Igy elég a relés PLC is.

k6vsiwc2

Sziasztok,
Van egy saját építésű 3 tengelyes marógépem, megközelítőleg 3 éve használom, de az utóbbi időben lépésvesztések jelentkeztek viszont csak az X tengelyen.
A szoftveres hibára gyanakszom, mert minden mozgó részt felújítottam az elmúlt hónapban az X tengelyhez kapcsolódóan (golyósórsó lineárok, kocsik).Kézzel hajtva akadálymentesen, könnyedén, csendesen mozog. JOG módban tesztelve, több óra után is visszaáll tökéletesen ugyanarra a X0 pontra.
Csak progam módban jelentkezik.Post processzort nem frissítettem.
Az a baj, hogy random jelentkezik a hiba előjel nélkül.
Még építési fázisban volt, hogy lépést vesztett egy-egy tengely, de az izolálható,látványos volt.
Amit tudni kell, azóta van a jelenség, mióta sajnos le kellett cserélni a PC-t, így újra lett konfigolva a Mach,(minden setup, adat, stb elveszett). + Board csere (Nousun NVEMV2 ETH)
Találkozott már valaki ilyen hibával? Ha igen milyen beállítás javíthat a problémámon?
Hogyan lehet megállapítani hogy a szoftveres beállítás vagy valami zavar a gond?
Jó hogy van egy ilyen gép itthon, de megbízhatatlan... ez bosszantó.
Minden segítséget,javaslatot köszönök előre is.

0kb9parw

Én ugyan igy jártam . Végül a max előtolást kellett visszább veni a motor konfigban és azóta nem csinálja. Egyébbként úgy jelenkezett a hiba mintha akadna valami az axison.

pm4zk3beb

Üdv mindenkinek
Nagyon kezdő vagyok a témában. Szándékomban áll vásárolni egy, az alábbi linken található léptetőmotort a hozzá tartozó vezérlővel. Egy esztergagép elötolását szeretném megoldani vele. A kérdésem az lenne hogy ezt milyen tápegységgel kell megtáplálni? Elég egy 42V-os trafó egyenirányítva, vagy egy stabilizált tápegységgel kell meghajtani?
https://eur.vevor.com/dc-stepper-motor-c_11221/nema34-12nm-closed-loop-hybrid-servo-motor-stepper-motor-205mm-6a-2phase-p_010367219430