Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

zadtvxh38

Adott 4db 3-fázisú léptető motor ( a nagyobaknál van egy ötödik is 325V ) látszólag egyformák , de ha jól megnézzük más feszültséget igényelnek közben a nyomatékuk egyforma.
Mi lehet ennek az oka?
Én ara gondolok , hogy nagy távolságok esetén 10-20-30 méter , vagy magas fordulatszám  esetén a nagyobb feszültségűt kell alkalmazni. ( 230 V )
Valakinek van gyakorlati tapasztalata?

zadtvxh38

A 40V-os kimaradt.

0g8wwjugu

persze. az elmélet így helyes. a gyakorlatban viszont egy csomó alkalmazásnál elegendő lehet. próbálgattam :)

vg8t6er64

Aki ismer, az tudja, hogy az egyik kedvenc témám a CNC motorhajtások kinematikai és dinamikai vizsgálata, bemérése.
Vannak új fejleményeim, ugyanis sikerült egy olyan útmérő rendszert kidolgozni, ami akár 300 kHz-vel mintavételez, és elemez. Csodás és valóságos világ tárul így elénk egy egyenesvonalú vagy körmozgás bemérése kapcsán.

A mostani új méréseim is megerősítették, amit már a régebbiek kapcsán is tapasztaltam, hogy sajnos iszonyatos nagy minőségi különbségek vannak a pozícióbeállás tekintetében vezérlő/motor/mechanikai terhelés láncolatban.

Ha majd megismeritek ezt a világot, ráébredtek, micsoda hazugságban, tévhitben tartanak benneteket általában a step/dir CNC vezérlők, azaz mennyire nem igaz az akár tized mikronnal kijelzett csicsa szovtveres aktuális pozíció ablak értéke.

És hogy miért fontos egy ilyen mérés?
Akinek fokozott pontossági igényei vannak gyártáskor vagy csak úgy érdekli az objektív műszaki valóság, tény, annak alapvető, hogy a forgácsoláskor a szerszám a lehetőleg a legrövidett és legkorrektebb pályán jusson el A pontból B-be. Mert sajnos ha közben összevissza "kóvályog, lengedez", annak méret és felületi érdesség nyoma marad a munkadarabon. Arról már nem is beszélek, hogy ha baj van az útfüggvénnyel, akkor nagy baj van a sebességgel, gyorsulással is, hiszen ezek egymástól elválaszthatatlanok, az egyikből adódik a másik. A kapcsolat közük pedig a deriválás, vagy integrálás.

zadtvxh38

Én az elmozdulást a Yaskawa szervókkal ( 17 bit ) pontosan le tudom ellenőrizni nagyon egyszerű a motor tengelyét 0-pontra állítom , majd a vezérlőn kiadok egy mozgás parancsot , Driver kijelzője pontosan fogja mutatni az elmozdulás mértékét.

Az én hajtásom max 65535-fele tud bontani egy kört , tehát ha 5:65535=0.0000762951 mm

5 a golyósorsó emelkedése , nekem ez bőven megfelel.

De van más mérési módszerem is.

vg8t6er64

Amikor a motorod tengelye A potból elfordult B-be, a drivered kijelzője csak arra jó, hogy az állandósult állapotban éppen mutat valamit, de hogy közben mi történt, fogalmad sincs. A két pont közötti út eseményeket csak ilyen mélyreható, gyors mérőrendszerrel tudod nyomonkövetni, megfigyelni, letesztelni.

Szervohajtás esetén így igen nagy szerepe van az adott mechanikához történő optimális illesztésről, különös tekintettel a J-re, és a PID körök helyes paraméterezése, beállítása.

Azt se felejtsed el, hogy a világ analóg (annak ellenére, hogy körül vesz minket mindenféle digitális "kütyü"), persze ha te csak másodpercenként vizsgálódsz benne, akkor könnyű életed van, és boldog ember vagy, és minden szép és jó. Csak sajnos Tőled függetlenül az helyzet, hogy két egész másodperc közt pl. van egymillió időpont (ha "csak" mikroszekundumos felbontással nézem az idő múlását), ahol éppen a motorod tengely pozíciója, így a CNC géped tengelye is van.
Így könnyen beláthatod, hogy ezekről a valós pozíció eseményekről nem tudhatsz néhány led kijelzőre alapozva szinte semmit, legfeljebb hiszel valamit.

vg8t6er64

A lehető legegyszerűbb eset az, amikor csak egy step út/idő eseményeit kezdjük feltárni, és elgondolkodni ezen.

Felvetődik máris egy kérdés. Mi értelme, hatása van ebben az esetben a step/dir CNC vezérlő motor tuning, axis setup ablakaiban megadott sebesség és gyorsulás értékeknek? Segítek, SEMMI.[#csodalk][#conf][#nyes]

ct08vg7sp

Sziasztok,

leírom itt is a tapasztalatomat valakinek hátha segíteni fog.

CW8060-as léptetőmotor vezérlőket építettem be a marógépem 8.7 Nm-es motorjaihoz.

Egy hétig próbáltam életre kelteni a motorokat, de semmi!!!

Aztán megtaláltam a mellékelt képen olvasható bejegyzést 2013.-ból. (Az én alkatrészeim is kb 10 éve vannak a szekrényben...)

Megcseréltem a CW és a CP kivezetéseket és minden működik!

(...a vezérlőn lévő feliratok fordítva lettek rányomtatva...)

vg8t6er64

A 8.7 Nm-es motorjaidnak mi a típuszáma, ha nem titok?
Mert egy ilyen motor M/n jelleggörbéje elég meredeken zuhan már 300 rpm körül, ez neked nem okoz gondot?

6x0ud2xg

Pont tegnap nézegettem egy klaviós motort. nekem szimpatikus volt  ( 70 volton )
https://www.klavio.hu/custom/klavio/image/data/srattached/0f6e811a23816e4a6102b0e61a0c5c9e_86CM85.JPG

vg8t6er64

A Hobby vagy akár ipari jellegű CNC gépeiteknél sokan használtok léptetőmotoros hajtást.

Azt viszont már elég kevesen tudják, hogy ezen hajtás elektronikáknak van egy bekapcsolási HOME alapállapota, ami a microstep beállítások és controller IC típus függvénye. Ezt az állapotot egy LED is kijelezheti, ha van ilyen H pozíció outputja a vezérlőnek.
Ha nincs, azokhoz a vezérlőkhöz kifejlesztettem egy kis figyelő áramkört, ami a tekercs gerjesztési állapotok függvényében kijelzi a H pontokat.
Ez azért lehet fontos, mert nem kell "szórakozni, játszadozni" feleslgesen a ref. pont felvétellel, és nagy fokú biztonság érzetet ad a megmunkálási ciklusoknál, hiszen  már egyetlen step jel eltérést (ami vezérlő program hibából is adódhat) is egyből a LED jelzés alapján észrevehetünk. Azaz reggel amikor bekapcsolojuk a gépünket és este amikor kikapcsoljuk elégedettek lehetünk, mert a H pozíció ugyanaz maradt. Természetesen ez a mérés csak relatív digitális elvű, de annak a valószínűsége, hogy éppen pontosan egy póluspárral eltolt azonos mágneses mezőt mutasson a LED (és ezáltal "becsapjon") az minimális.
A vezérlő bizonyos ablakaiban úgyis szinte állandóan hazudozik nektek, azt meg gond nélkül el is hiszitek.[#vigyor2]

Majd a Robsy weboldalra is felkerül ez az új kis fejlesztésem a legközelebbi frissítéskor. Én egyébként 30 éve kihasználom ezt a visszajelzést, nagyon hasznos dolog még vezérlő program íráskor, fejlesztéskor is az abszolut pozíció konvergencia (kezdő és végpont koordináta azonosság) letesztelésére.

gsz03b27r

Másképpen látom ezt a léptetős poziciósdit.
Egyébként a léptetőmotort amikor magára hagyod (kikapcsolod a tápfeszültséget), akkor megpróbál a legközelebbi teljes lépés pozícióba fordulni. Tehát a féllépés, vagy mégkisebb pozíció nem stabil ha megszünik a tápfeszűltség.
Erre a program tervezésekor figyelni kell...ene.
A vezérlők meg nem emlékeznek, hogy éppen milyen mikrostep pozicióban kapcsoltuk ki.

Ezért kell Home poziciót felvenni minden bekapcsolás után, és aki nem teszi meg az ne csodálkozzon az eredményen.

vg8t6er64

Bölcsebb maradtál volna, ha semmit nem írsz.
Bocs, de a szövegedből kiderült, alap dolgokkal nem vagy tisztába egy léptetőmotoros hajtás kapcsán.

gsz03b27r

Akkor szerinted ha 1 egézs lépést 32 felé osztok és eléptetem a motort 2/32 lépésre és kikapcsolom a vezérlést a motor úgy marad?

t5jvxzhgc

Melyik nem igaz, a három állítás közül? [#nemtudom]

1-
IdézEgyébként a léptetőmotort amikor magára hagyod (kikapcsolod a tápfeszültséget), akkor megpróbál a legközelebbi teljes lépés pozícióba fordulni.

2-
IdézTehát a féllépés, vagy mégkisebb pozíció nem stabil ha megszünik a tápfeszűltség.

3-
IdézA vezérlők meg nem emlékeznek, hogy éppen milyen mikrostep pozicióban kapcsoltuk ki.