Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ipdvnpi3d

Átkötötteknek is ennyi (~13 mH) az induktivitása, csak 3.5R az eredőjük, logikusan.

fwg7s098t

Esélyes pár menet zárlata szerintem.

ipdvnpi3d

Mind a 4 tekercsen azonosan :)

fwg7s098t

Akkor az "kizárt dolog, mert nem tudom" [#nemtudom]

t5jvxzhgc

Ehhh...
De hiányzik "valaki" az ilyen esetekre... [#vigyor2]

vyvk7xm7

,,Nem érte mechanikai behatás az asztalon."
És az asztal alatt esetleg? Leesettleg?
Láttunk már csodákat, akár lemezeire hullott forgórészt.
Ha ,,megfőzöd" a motort, elengedhet a ragasztó.  Bírja a mágnes, bírja a tekercselőhuzal szigetelése, de lehet, hogy a ragasztó nem.
Lehet, hogy nem a ragasztó engedett, hanem a mágnesen lévő ,,speciális" Ni-Cu-Ni felületkezelés vált le, mert rohad alatta a NdFeB mágnes.
Vagy az az árkategória amiben SmCo mágnes van?

pbn5xm0pv

Csak tipp, de nem lehet, hogy nem központosan sikerült összerakni?

dxrssed7y

Lemágneseződött - ennyi. Nem szabadott volna a forgót kiszedni.

fwg7s098t

Az a feneség, hogy a forgórész a helyén maradt, és a "detent torque" felerősödött...

ipdvnpi3d

Ezek a nyiszi által vagy 8 éve tucatszám eladott kb. 1Nm-es Japan Servo, akár mindent is megélhetett mocik. Nem képvisel számottevő értéket, van több tucat még. Én sosem használtam, eredeti helyükön, gondolom jól hajtották. A leírt jelenségen túl biztosan nem érte más hatás, írtam volna. Holnap kihúzom a rotort, eddig azért nem tettem, hátha ötleteléskor valami kijön, vagy mérni kéll, stb.

v5762p5b

Fantasztikus !mennyi hozzászólást gerjesztett egy nyamvadt kis motor[#zavart2[#nevetes2Szerintem hosszirányúmágnes elcsúszás is lehet.

fwg7s098t

Növelve a hozzászólások számát eggyel: szerintem a forgórész automatikusan helyzeteli magát...

ipdvnpi3d

Kihúztam a rotort, (nem volt elcsúszva az állórésztől tengelyirányban) nincs semmi látható anomália. Klasszikus, 4 szekció van, tehát két mágnes, a két-két fogazott résszel, ezek fél fognyit elforgatva, de az azonos pólusok fogazásai egybevágóak. Stabilan összeragasztva. Semmi kosz/rozsda nincs. Visszatolva szinte ugyanolyan mint előtte. Sokéve vételkor egyet széthúztam mert az beázott volt, az papírforma szerint legyengült.
A jelenség furcsasága okán írtam, de ezt ott is írtam hogy nem egy aranyozott szupermotor megmentése a téma.

v5762p5b

Oké.é-d pólusok kb. egyenlő erejűek?(Bár nem tudom .hogy lehetne -e különböző)!!!!Azt írtad ,hogy tápfeszt adtál rá.Vezérlővel?

v5762p5b

Tehát a tekercsek kezdet-vég sincs felcstélve.