Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Ha az 5Nm körüli motorokról beszélünk, akkor példának hozom fel a saját 500as esztergámat, ami 6Nm-es motorokkal szerelt, és tizenéve egyetlen tévesztése vagy leállása sem volt. Áttétel nélkül hajtja a golyósorsókat, a gyorsjárat sebessége pedig nincs kihasználva.

Összegezve: Ha megfelelő a léptetőmotor teljesítménye, akkor a hozzácsatolt kontroll elektronika felesleges.

gsz03b27r

egy mezei léptetőmotor encoderes visszacsatolással.
Egyik Előnye ha lépésvesztés van kapsz hibaüzenetet a vezérlőtől.
Semmi köze a szervo motorokhoz. [#nevetes1]

gsz03b27r

A lèptető ès a szervo ua feladatra kèpes, a leglènyegesebb a sebessèg külömbsèg.
Ha sok gyors mozgàs van a szervoval nagyon sok időt lehet nyerni.
Az idő a legdràgàbb azt kell megfizetni. [#wink]j

zwnavt8rw

ha jól láttam nem csak hibajelzés van, hanem igyekszik visszaállni a beállított helyre is
tehát közel szervó képesség, de persze nem az...
nekem inkább erre a képességére lenne szükségem, ha megnő az erő akkor is menjen végig, még ha le is marad...

R.

gsz03b27r

Nem ìgy müködik,hogy majdbehozza a lemaradàst vagy kèsöbb vègez.

Egy 3szöget kell marni A=X B=Y C oldal maràsa közben folyamatosan lemarad mondjuk az X de vègigmegy elfogadható lesz a vègeredmèny??? [#fejvakaras]
Màr az A oldallal sem vègezne időben.

Ugy kellmèretezni a hajtàst, hogy semmilyen körülmènyek között ne legyen kevès a teljesìtmèny.

Az idő a lènyeg a kettő között azt kell megfizetni.
A többi paraszt akìtàs mert majdnem ilyen meg olyan mint a servo, de a majdnem ott van ès megakadàlyozza.[#nevetes1]

huatn6gfd

Nem akarnék vérremenő vitába keveredni, de egy rendesen megépített mechanika esetén leginkább gyorsjáratban van lépésvesztés, mert ott már nem elég erős a léptetőmotor. Gyorsjáratban viszont nem probléma, ha egy-két lépéssel lemarad és azt menet közben szépen behozza. Ha lassú mozgásnál veszít lépést, akkor ott vagy mechanika hiba van, vagy túl gyorsan / túl nagy fogással dolgozik. Ilyenkor viszont egyáltalán nem baj, ha a motor elmegy hibára és leállítja a munkát, még mielőtt az egész anyagot kukázza. Feltéve, persze, hogy a hibajel vissza van vezetve a programba.

3xeir0p5y

Nekem ilyenek vannak, nincs vele gond, beváltak. Csendesebbek, mint a sima léptecs, és gyorsabbak. Nálam is be van kötve az error visszajelzés, de eddig csak a saját balfaszságom okán lépett működésbe, egyébként megbízhatóan működik. Lemaradásnál (vagy ha erőből mozgatom) visszaáll az eredeti pozicióba. Régebben még nem volt az egyik oldalon végálláskapcsoló, és sikerült pont úgy mozgatnom az irány nyilakkal, hogy már ütközött, akkor még nem tiltott le, hanem erőlködve próbált volna tovább lépni, ilyenkor az ellenkező irányú mozgással még visszaállt, viszont olyan is volt, hogy ugyanezt a mutatványt G0-val sikerült produkálni a végállás nélküli oldalra, akkor egyből letiltott. Mindenképp jobb, mint a sima léptető, bár én még jóval olcsóbban vettem anno az alin mind a négyet.

3xeir0p5y

"Nem ìgy müködik,hogy majdbehozza a lemaradàst vagy kèsöbb vègez.

Egy 3szöget kell marni A=X B=Y C oldal maràsa közben folyamatosan lemarad mondjuk az X de vègigmegy elfogadható lesz a vègeredmèny??"

Már késő van, hogy kimenjek a géphez megnézni, hogy mennyi is most a beállított mikrolépés, de ha az alap 800 vagy 1000 lépésre lenne állítva (de nem arra van, nagyobbra!) akkor is 0.00625mm, vagy 0.005mm egy lépés (5mm emelkedésű a tengely). ...vagyis ha tételezzük fel, hogy egy lépést téveszt, és kihagy(na) akkor az még csak századmilliméter, de azt is korrigálja. Szerintem minden marós a fenekét a földhöz verné örömében, ha csak ennyi hibája lenne... szerintem.

gsz03b27r

A gyorsjàratot is ugy kell beàllìtani kiszàmolni a teljesìtmènyt, hogy ne legyen lèpèsvesztès.
Az idö a kritikus külömbsèg a kèt technologia között.
Ennyi.

gsz03b27r

A vezèrlő nem egy lèpès vesztès utàn àll hibàra ne azzal szàmolj.

3xeir0p5y

Igen, én is épp ezt írtam, hogy sikerült úgy ütközéshez léptetnem a motort, hogy még nem tiltott le, hanem mindenáron tovább akart menni.
Igazából ezeknél a hibrid léptetőmotoroknál már csak akkor beszélhetünk lépésvesztésről, ha letilt a vezérlő, és megáll a kóceráj. Minden egyéb esetben a motor vezérlő igyekszik a kapott lépés impulzusok alapján számolt pozicióba mozgatni a motort, és teszi ezt plusz-minusz mindaddig, amíg az enkódertől kapott jelek értéke nem egyezik meg a cnc vezérlőből kapott step jelek értékével... vagyis ilyen szempontból ugyan úgy viselkedik, mint a szervó motor. (szerintem) Ennek egy másik, pozitív hozadéka az, hogy ezek a hibrid léptetőmotorok már nem tudnak kiesni a szinkronból, mert nem csak a cnc vezérlőtől kapott lépést figyeli, hanem figyelembe veszi a saját enkóderétől kapott jeleket is. (Lehet, hogy nem szakszerűen fogalmaztam, de remélem érthető, hogy mire gondolok.)
Szintén egy másik pozitívum, hogy van saját szoftvere, amivel akár át is paraméterezhető, és pl. lejjebb lehet venni az értéket, hogy hány hiba után tiltson le. Ez mondjuk egy érdekes kisérlet lenne...

rcxk9dpbt

Mindenképpen előnyös a normál léptetőkhöz képest hogy megenged valahány inkrementet a parancsjelhez képest..kiváncsi vagyok ennek mennyi a maximuma..és pl egy emlitett 5Nm-es motornak a nyomaték görbéje milyen..tehát az 5Nm mennyi mondjuk 500-800-as fordulaton..
Az ac szervóknál ugye egyenletes nyomatékról beszélhetünk akár 3000-es fordulatig..
Tehát ha ezek az encoderes motorok fordulat-nyomaték tekintetében megegyeeznek a régiekkel akkor pl az 5Nm nyomatékot egy 100w ac szervó is tud egy 10:1-es bolygóművessel igy kb 0-300-as fordulatig..és onnan kezd esni a nyomatéka a max 500-ig..
Akkor ezt az 5Nm-es motort már egy 200w szervó is kenterbe veri..

xe44memnh

Kicsit sántít így a történet.

Sima mezei kínai motort encoderral felszerelni és összehasonlítani egy profi AC szervóval nem elegáns.

Legalább egy encoderes tárcsa léptetőmotort kel összehasonlítani [#t19p58321#] egy AC szervóval.

Rögtön más a leányzó fekvése.

000000000

Ez is fejlődik elképesztő hogy miket érnek el egy egy szoftveres megoldásal pl "field oriented control" léptecs, bldc vezérléseknél most mutogatot robot rendszerekbe ezek futnak
pl ilyenekben direkt motor (nincs hajtás)...

https://t.me/tabumentes_info/9231

gsz03b27r